Ulft, Netherlands

Dringen op de Markt in Winterswijk

De Markt als warenmarkt, feestterrein of groot terras. Het college denkt, met het oog op het veranderende klimaat, ook nog eens aan extra bomen en waterpartijen. "Maar niet álles kan op de Markt", zegt wethouder Elvira Schepers. Het is dringen op de Markt in Winterswijk.
Domien Esselink | 25 augustus 2022 15:22 | Aangepast op 25 augustus 2022 15:22
Alle betrokken partijen, zoals horeca en marktkooplui, worden donderdag door de gemeente bijgepraat over mogelijke toekomstscenario's op en rond de Markt. Daarna is er een politiek forum over de herinrichting van de Markt, waarbij het parkeren een punt van discussie is. Het college komt in het najaar met een definitief voorstel richting de gemeenteraad.

De Markt is na de Butterfahrt na de Tweede Wereldoorlog het domein geworden van de warenmarkt, die een enorme trekker is voor de Duitsers uit het Ruhrgebied. Ze komen elke zaterdag massaal naar Winterswijk voor een Backfisch op de warenmarkt en de Gemütlichkeit in het winkelcentrum en de horeca.

"Winterswijk is mede groot geworden door de warenmarkt", zegt Koos Prins, marktkoopman met groente en fruit en voormalig voorzitter van de Marktvereniging. "We hebben goud in de vingers met de combinatie van markt, horeca en winkels. Dat willen we nog verder oppoetsen met een evenredige verdeling."

Hittebron
Dat besef is bij het college aanwezig, maar de Markt is inmiddels ook een hittebron geworden. Ondanks de realisatie van het groene Vrijheidspark met bomen en water moet de Markt ook 'koeler' worden. "Denk aan groen en water en groen tegen de gevels van de winkels. Dat absorbeert hitte en dat scheelt een paar graden in de winkels", zegt wethouder Wim Wassink.

Extra bomen op de Markt, waar dan? Inmiddels staat de grote feesttent aan de zuidkant van de Markt, voor het Volksfeest van dit weekeinde. Die beslaat bijna de volledige zuidzijde. Aan de noordkant worden ook twee grote tenten opgebouwd voor het Volksfeest, ook daar is amper ruimte voor extra bomen. Laat staan voor waterpartijen.

"Ik heb er wel begrip voor, maar het is geen kaal plein nu. En waar op de Markt is er ruimte voor?", zegt Prins, die tijdens de coronaperiode met de warenmarkt uitweek naar andere plekken in het centrum, zodat de horeca het gehele marktplein kon benutten voor terrassen om een deel van de gemiste omzet goed te kunnen maken. Het 'Winterswijkse Vrijthof' was een succes, maar wat Prins betreft hoeft de horeca zich niet rijk te rekenen.
"Wij hebben de Markt anderhalve dag. De horeca mag blij zijn dat ze de Markt vijf en een halve dag mag gebruiken", zegt de marktkoopman. Maar is het niet zo dat het aantal marktkramen afneemt omdat de marktkooplui geen opvolgers hebben? Dus als de warenmarkt inkrimpt zou dat kansen kunnen bieden aan de horeca.

Representatieve warenmarkt
"We hebben twee jaar lang, als gevolg van de corona, weinig gedaan om kooplui erbij te krijgen", zegt Prins. "Er moet een nieuwe marktverordening komen zodat we er een representatieve warenmarkt neer kunnen zetten. We willen de Markt weer vol hebben en dat moet vanaf begin volgend jaar gebeuren. De markt is economisch van groot belang voor Winterswijk."

De herinrichting van de Markt wordt een hele klus voor het nieuwe college. "Dat we met de Markt iets moeten doen met het oog op de klimaatadaptie, is wel zeker", zegt wethouder Schepers, die erkent dat het nieuwe plan er niet zomaar ligt. "Daar hebben we nog wel even voor nodig. Niet alles kan en daar moeten we een afweging in maken."

De warenmarkt wil van geen wijken weten. "We gaan de strijd aan met iedereen die de Markt in bezit wil nemen", zegt Prins, die altijd opkomt voor de belangen van de marktkooplui. "Waar het om gaat is dat ze praten over onze boterham."

Het college heeft inmiddels Akro Consult uit Leidschendam, ontwikkelaar in onder andere gebiedsontwikkelingen, in de arm genomen om naar de herinrichting van de Markt te kijken.
Foto: REGIO8

Lees meer over:

Winterswijk|Markt Winterswijk|

Meest gelezen

Jonge ondernemers Julia en Quinten stappen in Café Baan in Geesteren

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 28 sep 2023 11:07

Tranen bij afscheid van geliefde marktkoopman in 's-Heerenberg

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 28 sep 2023 16:59

Lees ook

Flinke verkeerschaos na botsing op N318 bij Winterswijk

Drie automobilisten zijn vrijdagmiddag betrokken geraakt bij een aanrijding op de weg van Winterswij...

Veel rook door zolderbrand bij woning in Winterswijk

In Winterswijk is donderdagochtend brand uitgebroken op de zolder van een woning. Niemand is gewond ...

Duitser riskeert 90.000 euro boete voor graven privévisvijver in bos

De politie is de eigenaar van het bosgebied in Winterswijk waar illegale werkzaamheden zijn uitgevoe...

Automobiliste wijkt uit voor dier en komt in een sloot terecht

Een automobiliste is woensdagavond in een sloot geëindigd in het buitengebied van Winterswijk. Ze is...

Grote schade aan woning door zolderbrand in Winterswijk

Op de zolder van een woning in Winterswijk is donderdagochtend brand ontstaan. De bewoners waren ten...

Auto belandt in sloot tussen Aalten en Winterswijk

Een automobilist is zondagavond bij een eenzijdig ongeval in de sloot terechtgekomen op de N318 tuss...