Ulft, Netherlands

 

Drenth spreekt met ongeruste boeren in Achterhoek

Gedeputeerde Peter Drenth ging donderdagavond op een boerderij in Geesteren in gesprek met boeren over de grote onzekerheid die ze voelen. De stikstofcrisis hangt als het Zwaard van Damocles boven de sector, Doetinchemmer Drenth probeerde iets van de onrust weg te nemen.
Redactie REGIO8 | 26 augustus 2022 15:39 | Aangepast op 26 augustus 2022 15:39
“De vlaggen die op de kop hangen, staan niet voor het boerenprotest, maar voor de onrust in het landelijk gebied”, zegt gedeputeerde Drenth na afloop van de avond. “Dan gaat het over dorpen, over kernen, over verenigingen en de hele industrie die rondom die agrariërs staat. Daar ligt de opdracht met elkaar, om juist perspectief daarin te brengen.” De onzekerheid die Drenth schetst, voelen de aanwezige boeren ook. De provinciale bestuurder werd niet kritisch onder vuur genomen, maar kreeg wel een hoop vragen over hoe de toekomst er uitziet voor de boeren in onder meer Berkelland.

Drenth wil dat boeren zonder opvolger vrijwillig uitgekocht kunnen worden door de provincie. Hij is wel bang voor een leegloop qua agrariërs op het platteland, in plattelandsgemeente Berkelland zou bijvoorbeeld vijftig procent kunnen stoppen. “Dat is niet het doel, dat is niet het gevolg van stikstof, maar dat is wel iets dat mij zorgen baart”, zegt de gedeputeerde. “Als we de komende jaren een daling zien van ongeveer dertig procent in het aantal boeren, zoveel als de afgelopen tien jaar, vindt ik dat nog meevallen.”

Kaalslag op platteland
De angst van Drenth zit in de ontwrichtende uitwerking die het wegvallen van de agrarische industrie kan hebben op een plattelandsgemeente als Berkelland. Melkveehouder Bert Reurslag deelt de zorgen. Hij heeft een boerenbedrijf met negentig koeien op een plek waar zijn familie al sinds 1500 woont. “Hier in Borculo of in Lochem is denk ik dertig tot veertig procent van de arbeid afhankelijk van de boer”, zegt Reurslag, doelend op onder meer veeartsen, voederbedrijven en zuivelfabrieken. “Als die boeren stoppen, verdwijnt ook die arbeidsgelegenheid.”

Bal ligt bij Remkes
Voor concrete stappen is het wachten op Het Rijk en de uitkomsten van de gesprekken van stikstofbemiddelaar Remkes. “Dan kan Peter hier van alles bedenken en doen, maar als hij de overheidsgelden niet krijgt, gebeurt hier ook niks”, zegt melkveehouder Reurslag. “Dan zitten we met elkaar tegen een gigantische heilloze weg aan te kijken. Er gebeurt niks meer, er kan geen woningbouw meer plaatsvinden, de bedrijventerreinen kunnen niet meer groeien. Dan krijgen we een dood Nederland.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Boeren|Geesteren|Stikstof|

Meest gelezen

Bussen en treinen gaan vaker rijden in Achterhoek

Jasper Hazelaar | 5 dec 2022 13:33

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Serena Speet | Nick Hermsen | 2 dec 2022 15:04

Lees ook

Zwarte Cross in 'goed gesprek' met boeren

De Zwarte Cross is in goed gesprek met boeren over eventuele protestacties tijdens het evenement kom...

Mariënvelder veroordeeld na blokkeren A18

De politierechter in Arnhem heeft een veertigjarige inwoner van Mariënvelde veroordeeld voor zijn r...

Nieuwe brug tussen Gelselaar en Geesteren bijna af

Het beton voor de nieuwe brug over de Bolksbeek tussen Gelselaar en Geesteren is maandagmorgen gesto...

Bronckhorst verwijdert vlaggen van boeren

In het buitengebied van Zelhem zijn dinsdagavond honderden Nederlandse vlaggen ondersteboven opgehan...

Nieuwe maatregel om droge Achterhoek natter te maken

Het Waterschap Rijn en IJssel haalt met het initiatief 'elke druppel de grond in' alles uit de kast ...

Boeren heten Zwarte Crossers welkom op A18

Enkele tientallen boeren hebben zich verzameld op een viaduct boven de snelweg A18. Zij heten bezoek...