Ulft, Netherlands

Dorpen maken vuist tegen groei DocksNLD

De leden van Dorpsraad Azewijn, Dorpsbelangen Lengel en de Plattelandsraad voeren actie in een uiterste poging om de uitbreiding van DocksNLD tussen Azewijn en Lengel te stoppen. De actiegroepen hopen het richting de verkiezingen het belangrijkste thema te maken.
Charlotte van de Kant | 11 maart 2022 12:18 | Aangepast op 11 maart 2022 12:18
“In maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en dat is het moment om door te geven aan de politiek dat het anders moet”, vertelt Bert de Vries van Dorpsraad Azewijn. “Wij zijn gewoon tegen de verdozing van het landschap. Dit mooie landschap wordt door deze grote distributiecentra gewoon ‘verkracht’, als we het even plat zeggen. En dat terwijl de gemeente een toeristische en plattelandsgemeente wil zijn, maar dan gaan ze wel dit bouwen. Om hier in totaal veertig hectare goede landbouwgrond aan op te offeren is gewoon belachelijk.” Ook Dorpsbelangen Lengel hoopt de plannen nog te kunnen stoppen. “Er wordt ook weleens gezegd: 'denk mee met de inrichting van de plannen', maar wij willen gewoon dat het op een andere plek komt", geeft Frans Gerritsen van Dorpsbelangen Lengel aan. "Gun een ander deze boterham.”

De uitbreiding van DocksNLD zou eerst plaatsvinden aan de kant van Netterden, maar staat nu gepland tussen Azewijn en Lengel. Een meerderheid van de huidige gemeenteraad van Montferland stemde eerder voor de uitbreiding, maar de oppositiepartijen zijn tegen de plannen en hopen deze na de verkiezingen met een meerderheid te kunnen wijzigen. De belangengroepen laten het er dan ook niet bij zitten. “We willen de politiek wakker schudden en zorgen dat ze een inkeer krijgen van waar ze mee bezig zijn", geeft René Derksen van de Plattelandsraad aan. "Het is de vernietiging van het landschap."

Wvg op gronden
In februari 2021 heeft Montferland ingestemd met het opleggen van de Wet voorkeursrecht gemeenten voor maximaal drie jaar op een stuk grond van veertig hectare nabij Azewijn. Hierdoor zijn de eigenaren verplicht om hun grond binnen dit gebied eerst bij de gemeente aan te bieden. Daarmee wordt volgens het college de mogelijke inmenging van projectontwikkelaars afgeweerd. In juni heeft de gemeente acht hectare extra beschikbaar gesteld voor de uitbreiding richting Lengel. Op deze aangewezen grond is onder meer ruimte voor het huisvesten van arbeidsmigranten, een Clean Energy Hub en een Truckparking.

Acties tegen de uitbreiding
De belangengroepen willen hun boodschap kracht bijzetten met een aantal ludieke acties. Ze willen een vliegtuig huren om hun boodschap op een doek over te brengen. Ook worden flyers gemaakt met standpunten van de verschillende partijen in Montferland richting de verkiezingen. “Wij gaan flyeren om aan te geven welke partijen welke standpunten hebben over de pijnpunten", geeft De Vries aan. "Want in Azewijn zijn ook windmolens, zonnepanelen en een immigrantenhotel dus er zijn zoveel dingen die Azewijn heeft. Azewijn en Lengel zijn het zat.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

DocksNLD|DocksNLD2|

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Miljoenen voor ruilgrond in Montferland

De gemeenteraad van Montferland heeft donderdagavond unaniem besloten om 5,5 miljoen euro uit te gev...

Groote krijgt project ontwikkeling DocksNLD

Tijdens de eerste vergadering van het nieuwe college zijn dinsdag de portefeuilles verdeeld onder de...

Coalitie Montferland wil DocksNLD draaien

Lijst Groot Montferland, Helder, de PvdA en Lokaal Belang Montferland hebben woensdag hun coalitieak...

DocksNLD splijtzwam bij formatiegesprekken

De fracties van de PvdA, Lijst Groot Montferland, Helder en het CDA starten zaterdag met de gesprekk...

Inwoners bieden petitie tegen DocksNLD aan

Dorpsraad Azewijn en Bewonersgroep Dorpsbelangen Lengel hebben donderdagavond een petitie met ruim z...

Partijen Montferland botsen over DocksNLD

DocksNLD en de wasservice in Montferland waren thema’s die centraal stonden tijdens het grote verkie...