Ulft, Netherlands

Doetinchemse buurt bakt oliebollen voor goede doelen

Met het einde van het jaar in zicht staan veel mensen oliebollen en appelbeignets te bakken, zo ook in Doetinchem. Gijs, Ed en Martijn bakken daar voor hun hele buurt en halen daarmee geld op voor twee goede doelen.
Serena Speet | Remco Geurts | 30 december 2022 13:04 | Aangepast op 30 december 2022 13:04
"Vandaag bakken we voor KiKa en Het Vergeten Kind", vertelt Gijs Smeman. "KiKa is de rode draad, dat doen we al jaren en ieder jaar proberen we daar een ander goed doel bij de verzinnen. Meestal verzinnen de kinderen dat en dit jaar was dat Het Vergeten Kind." Waar het oliebollenbakken achttien jaar geleden klein begon met een paar friteuses, hebben de buren inmiddels groter geschut nodig. "We hebben een grotere bak, want de vraag werd steeds groter", legt Gijs uit. "Dat ligt natuurlijk aan de kwaliteit." Dit jaar zijn er zo'n 1500 oliebollen en 500 appelbeignets gebakken: "Ooit met twee pannetjes begonnen voor de buren en uitgegroeid tot een fantastische happening", vertelt Martijn Willemsen. "En vooral ook voor een goed doel, dus dat is natuurlijk hartstikke mooi."

De oliebollen die op de Zuivelweg gebakken worden hebben geen vaste prijs. "Wat iemand kan en wil missen voor KiKa en voor Het Vergeten Kind, het bedrag laten we vrij", aldus Martijn. "Het zijn fantastische oliebollen. Ze zijn niet te koop, maar mensen geven een vrije gift." Hoewel de mannen geen streefbedrag hebben, zijn ze blij om een stijgende lijn te zien in het bedrag dat ze kunnen doneren aan de goede doelen: "Elk jaar wordt het gekker en mooier en elk jaar krijgen we van beide instanties bedankbrieven", vertelt Martijn trots. "Die vinden het fijn dat we dit doen, want het is super hard nodig."

Liefde en passie
Willemsen heeft jaren ervaring met het bakken en weet precies hoe hij oliebollen van goede kwaliteit maakt. "Een goede oliebol, daar zit heel veel passie en heel veel liefde in", legt hij uit. "Goede voorbereiding, geheime ingrediënten en vooral dat eerste, veel liefde en passie, dat maakt je oliebol. Dus ik zou zeggen: proef hem lekker zelf."

Ook Beekse oliebollen voor KiKa
Ook in Beek worden oliebollen gebakken voor Kika. Aan de Pastoor van Angerenstraat kun je zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur oliebollen halen bij Helmut Nuij en zijn vader. Voor vier euro, allemaal voor het goede doel, krijg je vijf oliebollen. De familie heeft eerder ook het huis versierd met lichtjes en kerstversiering om geld op te halen. Mensen konden voor een klein bedrag een hartje in de boom hangen. Nuij hoopt ongeveer 1250 euro kunnen ophalen in totaal, inclusief het geld van de hartjes.

Foto: REGIO8

Lees ook

Schaapsherders krijgen nieuwe aanwas: 'Het zijn geen geitenwollensokkentypes meer'

Het is een bijzonder gezicht in Doetinchem, honderden schapen die de bermen netjes houden door het g...

Honkballers willen aan de slag met nieuwe club in Doetinchem

Voetbal, hockey, tennis, atletiek, rugby. Allemaal sporten die beoefend kunnen worden bij een Doetin...

Nieuw kinderboekenfestival in het centrum van Doetinchem

Voor het eerst vindt er een heus Kinderboekenfestival plaats in het centrum van Doetinchem. Van het ...

Orion-volleyballers één winst verwijderd van kampioenschap

De volleyballers van Active Living Orion kunnen woensdag landskampioen worden. De Doetinchemmers won...

Schrijfster Marieke Damen uit Wehl in race voor Gouden Strop

Schrijfster Marieke Damen uit Wehl is genomineerd voor de Gouden Strop. Met haar boek 'Het perfecte ...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...