Ulft, Netherlands

Doetinchemse ambtenaar veertig maanden de cel in

De rechtbank in Zutphen heeft een voormalige ambtenaar van de gemeente Doetinchem, die tussen augustus 2008 en april 2020 voor ruim 1,9 miljoen euro heeft weggesluisd, veroordeeld tot een celstraf van veertig maanden. De celstraf is conform de eis.
Domien Esselink | 13 september 2022 16:15 | Aangepast op 13 september 2022 16:15
De officier van justitie had veertig maanden cel geëist en dat vond de rechtbank een passende straf, omdat er sprake was van een 'schaamteloze wijze van zelfverrijking'. Hoewel de man nooit eerder met politie en justitie in aanraking was gekomen, achtte de rechtbank een forse straf passend gelet op het benadelingsgedrag. De bijna 66-jarige inwoner van Doetinchem stond terecht voor het vervalsen van facturen en witwassen, in samenwerking met zijn inmiddels overleden zus. Hij heeft via drie bedrijven van zijn zus toner, tonercartridges, briefpapier en enveloppen geleverd aan de gemeente. Hij heeft het geld over laten maken naar die drie bedrijven en dat is vervolgens doorgesluisd naar zijn eigen rekening en die van zijn zus. Ook is er cash geld uitgewisseld tussen beiden, waarvoor de gemeentekoerier werd ingezet.

De ontslagen ambtenaar bekende de fraude, maar kon de drie rechters niet duidelijk maken waarom hij met de vervalste facturen was begonnen. "Het ging zó gemakkelijk", zei hij over de fraude, maar zijn drijfveer bleef onbeantwoord. Hij stelde de nepfacturen op, maakte ze betaalbaar voor de financiële afdeling en het geld werd overgemaakt. Hij kreeg 450.000 euro op zijn privérekening, en daar kwam nog cash geld bij.

Kale kip
Op het gemeentehuis wordt met tevredenheid gereageerd op de uitspraak. “Daarmee onderstreep de rechter hoe ernstig het is om als ambtenaar dit soort misdrijven te begaan”, vindt burgemeester Mark Boumans. Of het verduisterde bedrag van bijna twee miljoen euro nog terugkomt, is volgens Boumans maar de vraag: “Op dit moment valt er niet veel te halen bij de verdachte. We proberen het op de lange termijn, beetje bij beetje, terug te krijgen. Dat is wel belangrijk, want het was uiteindelijk belastinggeld dat ook aan een hele hoop andere goede doelen uitgegeven had kunnen worden.”

Vier ogen
De gemeente heeft maatregelen genomen om een herhaling te voorkomen. Zo wordt nu gewerkt met het vier-ogen-principe. “Niemand gaat meer alleen over bestellen en betalen”, verklaart Boumans. “Door dat te splitsen en mensen mee te laten kijken, voorkom je dat dit soort situaties kan ontstaan. Wat ik in ieder geval kan aangeven is dat we er alles aan hebben gedaan om dit naar de toekomst toe te voorkomen. De kans dit nogmaals gebeurt, is nagenoeg nihil.

Foto: REGIO8

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Inwoners willen meer relaxen en loungen in centrum Doetinchem

Het idee om verschillende zit- en relaxvlonders te plaatsen in de Doetinchemse binnenstad, is tijden...

De Graafschap wil langer door met Vreman als hoofdtrainer

De Graafschap wil dat Jan Vreman ook volgend seizoen hoofdtrainer is op De Vijverberg. Technisch dir...

Kaak en Büttner in basis De Graafschap, Seuntjens hakt knoop door

Alexander Büttner, Maas Willemsen en Lion Kaak staan vrijdagavond aan de aftrap in de uitwedstrijd v...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

Orion-volleyballers naar finale om landstitel na spannende serie

De volleyballers van Active Living Orion kunnen dit seizoen nog altijd de dubbel winnen. Na winst in...