Ulft, Netherlands

Doetinchem wil na The Passion weer groot evenement binnenhalen

Een jaar geleden was Doetinchem de trotse gastheer van The Passion. De gemeente investeerde drie ton om het landelijke evenement binnen te halen en kijkt met een goed gevoel terug op het paasspektakel, het organiseren smaakt volgens burgemeester Mark Boumans naar meer.
Jasper Hazelaar | Remco Geurts | Viggo Zweverink | 6 april 2023 14:40 | Aangepast op 6 april 2023 14:40
“Het is ook goed voor je zelfbewustzijn als stad”, zegt Boumans over de organisatie van The Passion. “Dat je laat zien dat je zo’n groot evenement prima kunt organiseren. In het verleden hebben we dat ook gedaan met bijvoorbeeld het EK Vrouwenvoetbal en de Special Olympics. Nu was het The Passion, en misschien komt er nog wel een groot evenement onze kant op.” Wat het organiseren qua extra bezoekers heeft opgeleverd aan de regio en de stad is een jaar na het evenement nog niet duidelijk. Vanwege de coronacrisis kon er geen publiek bij zijn, waardoor de horeca niet direct profiteerde. Wel zijn er side-events geweest vanuit The Passion, waaronder het Sport en Cultuur Festival in de gemeente.

Of er meer toeristen komen, moet volgens Boumans de komende maanden duidelijk worden. “Deze zomer wordt een beetje de graadmeter of de stad weer populair is”, verwacht de burgemeester. “Dat verwacht ik wel, want wat gaat er boven Doetinchem? Maar we moeten het merken.” Davie Klein Gunnewiek, die voor REGIO8 The Passion op de voet volgde, is hoopvol: “In Dordrecht of in Limburg, waar The Passion ook heeft plaatsgevonden, zeggen burgemeesters wel dat het een positief effect heeft gehad.”

Van Vijverberg naar Amphion
Wat het al wel heeft opgeleverd? “Doetinchem heeft een avond lang in de schijnwerpers gestaan”, zegt Klein Gunnewiek. “Er zijn heel veel locaties binnen en buiten Doetinchem uitgelicht.” Onder meer Kasteel Slangenburg, stadion De Vijverberg en motorsportaccomodatie de Heksenplas kwamen terug in The Passion van vorig jaar. “Maar ook theater Amphion, waar de eindscene met Jezus op het dak was”, aldus Klein Gunnewiek.

Koningsdag of Sinterklaas?
Het paasspektakel smaakt in ieder geval naar meer. Of het de landelijke intocht van Sinterklaas, Koningsdag of iets anders wordt, is nog niet duidelijk. Maar Doetinchem wil in de toekomst graag weer gastheer zijn van een groot evenement. “Het is heel goed mogelijk”, zegt Boumans, die geen persoonlijke voorkeur uit wil spreken. “Ik heb wel degelijk een voorkeur, maar die houd ik lekker voor mezelf en we gaan zien of het uitkomt.”

Harlingen
Donderdagavond is de nieuwste editie van The Passion, in het Friese Harlingen. “Een hele andere plek dan Doetinchem”, beaamt Klein Gunnewiek. “Harlingen heeft de Waddenzee, de veerboot. Het is heel anders, maar ik denk wel dat het hele mooie plaatjes kan opleveren.” Ook burgemeester Boumans is benieuwd: “Ik zit in ieder geval voor de buis.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Politiek|Doetinchem|Passion|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Önal terug in basis De Graafschap na blessure, Hillen start op de bank

Met Basar Önal op de linkervleugel en verdediger Rio Hillen op de bank gaat De Graafschap vrijdagavo...

Het Balrijk neemt afscheid, Bart Meijer nieuwe dj bij REGIO8

Dj Bart Meijer is de opvolger van Balthazar van Puffelen in de middagprogrammering van radiozender R...

Hongerig Orion kan eerste hoofdprijs in vijf jaar tijd bijna ruiken

Na vijf jaar is het hoog tijd voor de volleyballers van Active Living Orion om weer een hoofdprijs t...

DZC Vrouwen verslaat Mannen bij Doetinchemse Sportverkiezing

In een tot de nok toe gevuld Schouwburg Amphion zijn maandagavond de prijzen uitgedeeld voor de Doet...

De Graafschap verslaat beloften van Schalke 04 op lege Vijverberg

De Graafschap heeft vrijdagmiddag een besloten oefenduel met het tweede team van Schalke 04 gewonnen...

Beveiliger op gemeentehuis van Berkelland vanwege 'agressief gedrag'

Sinds begin deze maand zet Berkelland een beveiliger in rondom raads- en commissievergaderingen in h...