Ulft, Netherlands

Doetinchem wil duidelijkheid over verwoestende bombardementen

Doetinchem stond dinsdag, 78 jaar na dato, met een herdenking in de Catharinakerk stil bij de drie verwoestende bombardementen die de binnenstad in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in de as legden. Grote vraag is nog altijd waarom geallieerde vliegers de bommen lieten vallen, daarop moet over twee jaar een verlossend antwoord komen.
Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 22 maart 2023 13:27 | Aangepast op 22 maart 2023 13:27
“We willen voor eens en voor altijd het verhaal van de bombardementen opgetekend hebben”, zegt burgemeester Mark Boumans, een van de sprekers tijdens de herdenking. “Daarmee kunnen we het een plek geven in de geschiedenis.” Op 19, 21 en 23 maart 1945 losten geallieerde bommenwerpers hun verwoestende bommen op de binnenstad. Meer dan honderd gebouwen werden verwoest, waaronder de Catharinakerk. Rond de 170 mensen vonden de dood. Het eerste bombardement had mogelijk de Nemaho-fabriek als doel, die door de Duitse bezetter werd gebruikt. Een eenduidig antwoord op het doel en reden van de bommenregen is er echter nog niet.

“We gaan er vanuit dat het vergissingbombardementen zijn”, zegt Stadsmuseum-directeur Esther Ruesen. “Zeker die van 21 en 23 maart, bij het eerste bombardement is dat nog de vraag. Het is belangrijk dat wordt vastgelegd hoe het feitelijk, voor zover we dat kunnen reconstrueren, is gegaan. Ik ben daarom heel blij dat de gemeente dat laat onderzoeken en op papier laat zetten.” Boumans typeert het als een vergeten historie in de vaderlandse geschiedenis: “Dit type bombardement is op een aantal plekken in Nederland gebeurd. Heel lang is dat weggestopt, want het was not done om na de oorlog te klagen over wat de geallieerden gedaan hadden. We willen daar graag aandacht voor vragen.”

Totale verwoesting
Tijdens de herdenking in de Catharinakerk werd een film van een nabestaande vertoond. Ook droeg kinderburgemeester Sophie Wissing een gedicht voor. Dat haar stad zo verwoest was als op de getoonde beelden duidelijk werd, wist ze niet. “Ik heb natuurlijk zelf geschiedenis gehad, maar vanuit Doetinchem weet ik niet zo heel veel”, zegt Sophie, die zichtbaar geraakt was door de herdenking. “Ik heb echt meer geleerd en gezien over wat er gebeurd is.”

‘Rotterdam kennen we allemaal’
Het Stadsmuseum heeft regelmatig schoolklassen over de vloer die informatie krijgen over de oorlogsgeschidenis van de stad. Toch vindt directeur Ruesen dat er meer aandacht voor de lokale historie moet komen. “Doetinchem staat in de top vijf van de zwaarst getroffen binnensteden door bombardementen. Rotterdam kennen we natuurlijk allemaal, maar hier in de Achterhoek is dit verhaal bij veel mensen nog niet bekend.”

Foto: Stichting Doetinchem Herdenkt

Meest gelezen

Omleidingsroute door landbouwsluis zorgt voor chaos in Wehl

Tim Rondeel | Remco Geurts | 22 sep 2023 16:24

Lees ook

Verkoop woningen bij Kapperskolk in Doetinchem start volgend jaar

Doetinchem heeft meer duidelijkheid gegeven over de toekomstige woonwijk De Kwekerij, bij Wijnbergen...

Tevredenheid over opvang asielzoekers in Doetinchem: 'Jammer dat het eindigt'

Na een ruim een jaar vertrekken de laatste asielzoekers deze week uit de crisisnoodopvang bij het st...

Chauffeur verliest container bij afrit van snelweg A18 in Doetinchem

Een vrachtwagenchauffeur is dinsdagavond een container verloren nabij de afrit van de A18 bij een fa...

Lachende gezichten door terugkeer van Okidoki Radio op REGIO8

Een kleine tien jaar na het stoppen is het geliefde radioprogramma Okidoki Radio teruggekeerd op rad...

Active Living Orion pakt rol van underdog in aanloop naar nieuw volleybalseizoen

De voorbereiding op het nieuwe seizoen is enkele weken onderweg voor de volleyballers van Active Liv...

De Graafschap pakt bij MVV Maastricht derde overwinning op rij

De goede vorm van De Graafschap is zondag doorgezet met een 1-2 overwinning op bezoek bij MVV in Maa...