Ulft, Netherlands

Doetinchem wil duidelijkheid over verwoestende bombardementen

Doetinchem stond dinsdag, 78 jaar na dato, met een herdenking in de Catharinakerk stil bij de drie verwoestende bombardementen die de binnenstad in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in de as legden. Grote vraag is nog altijd waarom geallieerde vliegers de bommen lieten vallen, daarop moet over twee jaar een verlossend antwoord komen.
Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 22 maart 2023 13:27 | Aangepast op 22 maart 2023 13:27
“We willen voor eens en voor altijd het verhaal van de bombardementen opgetekend hebben”, zegt burgemeester Mark Boumans, een van de sprekers tijdens de herdenking. “Daarmee kunnen we het een plek geven in de geschiedenis.” Op 19, 21 en 23 maart 1945 losten geallieerde bommenwerpers hun verwoestende bommen op de binnenstad. Meer dan honderd gebouwen werden verwoest, waaronder de Catharinakerk. Rond de 170 mensen vonden de dood. Het eerste bombardement had mogelijk de Nemaho-fabriek als doel, die door de Duitse bezetter werd gebruikt. Een eenduidig antwoord op het doel en reden van de bommenregen is er echter nog niet.

“We gaan er vanuit dat het vergissingbombardementen zijn”, zegt Stadsmuseum-directeur Esther Ruesen. “Zeker die van 21 en 23 maart, bij het eerste bombardement is dat nog de vraag. Het is belangrijk dat wordt vastgelegd hoe het feitelijk, voor zover we dat kunnen reconstrueren, is gegaan. Ik ben daarom heel blij dat de gemeente dat laat onderzoeken en op papier laat zetten.” Boumans typeert het als een vergeten historie in de vaderlandse geschiedenis: “Dit type bombardement is op een aantal plekken in Nederland gebeurd. Heel lang is dat weggestopt, want het was not done om na de oorlog te klagen over wat de geallieerden gedaan hadden. We willen daar graag aandacht voor vragen.”

Totale verwoesting
Tijdens de herdenking in de Catharinakerk werd een film van een nabestaande vertoond. Ook droeg kinderburgemeester Sophie Wissing een gedicht voor. Dat haar stad zo verwoest was als op de getoonde beelden duidelijk werd, wist ze niet. “Ik heb natuurlijk zelf geschiedenis gehad, maar vanuit Doetinchem weet ik niet zo heel veel”, zegt Sophie, die zichtbaar geraakt was door de herdenking. “Ik heb echt meer geleerd en gezien over wat er gebeurd is.”

‘Rotterdam kennen we allemaal’
Het Stadsmuseum heeft regelmatig schoolklassen over de vloer die informatie krijgen over de oorlogsgeschidenis van de stad. Toch vindt directeur Ruesen dat er meer aandacht voor de lokale historie moet komen. “Doetinchem staat in de top vijf van de zwaarst getroffen binnensteden door bombardementen. Rotterdam kennen we natuurlijk allemaal, maar hier in de Achterhoek is dit verhaal bij veel mensen nog niet bekend.”

Foto: Stichting Doetinchem Herdenkt

Meest gelezen

De Graafschap presenteert nieuwe shirts, sponsor wil jaar langer door

Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 11 jul 2024 15:10

Lees ook

Schuur flink beschadigd na brand achter woning in Doetinchem

In een schuurtje in de tuin van een woning in Doetinchem is in de nacht van dinsdag op woensdag bran...

Orion Stars naar Estland in jacht op ticket voor Champions League

De Doetinchemse volleyballers van Orion Stars spelen in de eerste van drie kwalificatierondes voor d...

Eenzijdig ongeval in Wijnbergen, bestelbus belandt op zijn kant.

Bij een eenzijdig ongeval zaterdagavond is een bestelbus tegen een boom gebotst op de Waalseweg in W...

De Graafschap-doelman Van Oosterhout overleden, verdriet bij De Visser

Voormalig De Graafschap-doelman Harry van Oosterhout is op 77-jarige leeftijd overleden. In de jaren...

De Graafschap presenteert nieuwe shirts, sponsor wil jaar langer door

Op de eigen Vijverberg heeft De Graafschap donderdagochtend de nieuwe shirts voor het komend seizoen...

Bezwaar zorgt voor jaar vertraging van werkzaamheden N315

Door een beroep bij de Raad van State tegen de plannen van de Provincie Gelderland voor de N315, zij...