Ulft, Netherlands

Doetinchem moet snijden om gat van negen miljoen euro te dichten

De gemeente Doetinchem moet een gat van negen miljoen euro dichten om de begroting voor komend jaar sluitend te krijgen. Daarvoor moeten volgens de gemeente scherpe keuzes worden gemaakt. Ook de broekriem binnen de eigenlijke gemeentelijke organisatie wordt aangetrokken.
Davie Klein Gunnewiek | 22 september 2023 12:40 | Aangepast op 22 september 2023 12:40
“Het zijn financieel spannende tijden voor onze gemeente”, zegt wethouder financiën Henk Bulten. “Om gezond te blijven moeten we in 2024 en de volgende jaren scherpe keuzes maken, die helaas ook buiten de muren van ons stadhuis merkbaar zullen zijn.” Het tekort van negen miljoen is op te delen in twee stukken. Het eerste deel van zes miljoen komt door oplopende zorgkosten in het zogenoemde ‘sociaal domein.’ “Daarom halen we eenmalig vier miljoen uit onze spaarpot om dit gat te dichten. Gelukkig is deze nog goed gevuld”, aldus Bulten. In de algemene reserve zit nog bijna 39 miljoen euro.

Om de kosten niet nog meer uit de hand te laten lopen zijn er maatregelen nodig. “We gaan eerder met mensen in gesprek en proberen al preventief wat te doen, voordat mensen zorg nodig hebben”, zegt Bulten. “Natuurlijk blijven we ook de echte zorg leveren, maar we kijken wel hoe dit efficiënter kan.” Zo probeert de gemeente de overige twee miljoen te besparen door mensen meer gebruik te laten maken van algemeen toegankelijke zorgvoorzieningen.

Inflatie en stijgende lonen
Het tweede deel van het tekort, ongeveer drie miljoen euro, wordt veroorzaakt door inflatie en stijgende lonen bij personeel van de gemeente. “Daarom gaan we in onze eigen organisatie, met daarbij Buha en Buurtplein, ook 800.000 euro bezuinigen door werkprocessen anders in te richten”, aldus wethouder Bulten. Ook wordt er in 2024 een half miljoen bezuinigd op de vaste lasten en onderzoekt de gemeente hoe ze in 2025 de subsidies met 750.000 kan verminderen. “We hopen dat partijen gaan samenwerken en de ontwikkeling van onderaf in gang wordt gezet”, zegt Bulten.

Investeren in groei
Ondanks het tekort blijft de gemeente investeren en staat de ambitie om te groeien naar 70.000 inwoners nog fier overeind. Daarvoor moeten voorzieningen op peil worden gehouden en meer woningen worden bijgebouwd. “Denk daarbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de Spoorzone en de binnenstad”, zegt Bulten. Ook zet de gemeente in op ontmoeting en wil dat per wijk anders aanpakken. “Waar in de ene wijk behoefte is aan een bankje om koffie op te drinken, kan het in een andere wijk gaan om een buurtbarbecue.”

Ook wil de gemeente een impuls geven aan de cultuursector. "Dit doen we in samenwerking met onze regiogemeenten en de provincie die het ook als speerpunt heeft gemaakt", zegt Bulten. Daarbij maken we gebruik van cofinanciering en delen we samen de financiën."

De Vijverberg
Verder wil de gemeente de wegen rondom stadion De Vijverberg aanpakken en de voetgangerstunnel bij de wijk De Hoop verbeteren. Ook hoopt de gemeente in 2024 te kunnen starten met de bouw van een circulair ambachtscentrum, nabij het huidige Buha-pand. “Daarbij wordt het afval gesorteerd, soort bij soort, en uiteindelijk worden er grondstoffen van gemaakt”, zegt Bulten. “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moeten er een plek krijgen en ook het Graafschap College is er op een educatieve manier bij aangehaakt.”

De komende periode praat de gemeenteraad over de begroting en kunnen nog wijzigingen worden doorgevoerd. De begroting voor 2024 wordt vervolgens in november vastgesteld.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Begroting|Doetinchem|financien|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Grens met Nederland is een van de sterkste punten van Duitse stad Bocholt

Anton Adelaar | Ruben Dales | 24 apr 2024 17:04

Lees ook

Volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland

De volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland. Draisma Dynamo werd vrijdagav...

Groen licht van burgemeester, Doetinchem krijgt tweede coffeeshop

Doetinchem krijgt binnenkort een tweede coffeeshop. Magic, zoals de wietzaak aan de Veemarkt gaat he...

Drie miljoen Rijksgeld voor woningbouw in Doetinchem

Doetinchem krijgt een Rijksbijdrage van meer dan drie miljoen euro om de woningbouw op het Laborijn-...

Nieuwe stap voor Slingeland Ziekenhuis, financiering definitief rond

De financiering voor de bouw van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis aan de rand van Doetinchem is defi...

Active Living Orion verliest, twee kansen over voor landstitel

Active Living Orion heeft de eerste kans om landskampioen te worden woensdagavond laten liggen. In d...

Schaapsherders krijgen nieuwe aanwas: 'Het zijn geen geitenwollensokkentypes meer'

Het is een bijzonder gezicht in Doetinchem, honderden schapen die de bermen netjes houden door het g...