Ulft, Netherlands

Doetinchem met asielzoekers in wachtkamer, maar rechter geeft hoop

Doetinchem wil asielzoekers aan betaald werk helpen, maar is daarvoor afhankelijk van goedkeuring van het Rijk. Het voorbereidende programma bij het sociale werkbedrijf Laborijn loopt inmiddels enkele weken, binnen een maand hoopt wethouder Jorik Huizinga duidelijkheid van de minister te hebben.
Jasper Hazelaar | 21 april 2023 14:52 | Aangepast op 21 april 2023 14:52
Op dit moment wordt op het Doetinchemse gemeentehuis gewerkt om de precieze vorm van de proef voor betaald werk op papier te zetten. Tegelijkertijd is bij Laborijn gestart om asielzoekers met onder meer taalles en een oriëntatie op de arbeidsmarkt voor te bereiden op het werk. “Voor we het plan indienen, willen we precies uitwerken welke belemmeringen we nog zien”, zegt wethouder Huizinga. Vervolgens is het aan Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om toestemming te geven. “Die maand is realistisch”, zegt Huizinga. “Dan hebben we het in ieder geval voorgelegd. Ik ga vervolgens niet over de reactietermijn van de minister.”

Doetinchem staat niet alleen in de ambitie om asielzoekers aan betaald werk te helpen. Inmiddels hebben meerdere gemeenten volgens de Doetinchemse wethouder aangegeven met de proef mee te willen doen, waaronder Winterswijk. Daar werd donderdagavond unaniem een motie aangenomen door de gemeenteraad. “Ik vind het leuk dat Winterswijk ook die stap zet”, zegt Huizinga. “Zij hebben natuurlijk een asielzoekerscentrum. Daar zit dus ook echt een groep die ervoor in aanmerking komt. Bovendien heeft de rechter deze week een van de belangrijkste belemmeringen weggenomen.”

Rechtbank Gelderland
De rechtbank besloot dat asielzoekers niet slechts 24 weken per jaar mogen werken, zoals nu in de wet staat. De angst bestaat dat het dan lastiger wordt om mensen terug te sturen naar hun thuisland, maar de rechter ging daar niet in mee. “Als een asielzoeker tijdens zijn asielprocedure werkt bevordert dit de integratie in Nederland als de asielaanvraag wordt toegekend”, meldt de rechtbank, die de angst niet ziet, omdat een afgewezen asielzoekers geen werkvergunning meer krijgt. “Van belemmering van de terugkeer van asielzoekers is daarom geen sprake.”

‘Belangrijkste belemmering’
“Die 24 weken-eis was wel echt een van de belangrijkste belemmeringen”, zegt wethouder Huizinga. “Die maakt het niet mogelijk dat asielzoekers volledig toegang tot de arbeidsmarkt hebben.” De uitspraak is echter nog niet in nieuwe wetgeving gegoten. “Dus wij zouden als we nu starten niet in lijn met de wet handelen”, legt Huizinga uit. “Maar wij hebben wel het idee dat we het met deze uitspraak in handen kunnen doen. Wij hopen dus dat de minister enthousiast reageert.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Groen licht van burgemeester, Doetinchem krijgt tweede coffeeshop

Doetinchem krijgt binnenkort een tweede coffeeshop. Magic, zoals de wietzaak aan de Veemarkt gaat he...

Drie miljoen Rijksgeld voor woningbouw in Doetinchem

Doetinchem krijgt een Rijksbijdrage van meer dan drie miljoen euro om de woningbouw op het Laborijn-...

Nieuwe stap voor Slingeland Ziekenhuis, financiering definitief rond

De financiering voor de bouw van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis aan de rand van Doetinchem is defi...

Active Living Orion verliest, twee kansen over voor landstitel

Active Living Orion heeft de eerste kans om landskampioen te worden woensdagavond laten liggen. In d...

Schaapsherders krijgen nieuwe aanwas: 'Het zijn geen geitenwollensokkentypes meer'

Het is een bijzonder gezicht in Doetinchem, honderden schapen die de bermen netjes houden door het g...

Honkballers willen aan de slag met nieuwe club in Doetinchem

Voetbal, hockey, tennis, atletiek, rugby. Allemaal sporten die beoefend kunnen worden bij een Doetin...