Ulft, Netherlands

Doetinchem met asielzoekers in wachtkamer, maar rechter geeft hoop

Doetinchem wil asielzoekers aan betaald werk helpen, maar is daarvoor afhankelijk van goedkeuring van het Rijk. Het voorbereidende programma bij het sociale werkbedrijf Laborijn loopt inmiddels enkele weken, binnen een maand hoopt wethouder Jorik Huizinga duidelijkheid van de minister te hebben.
Jasper Hazelaar | 21 april 2023 14:52 | Aangepast op 21 april 2023 14:52
Op dit moment wordt op het Doetinchemse gemeentehuis gewerkt om de precieze vorm van de proef voor betaald werk op papier te zetten. Tegelijkertijd is bij Laborijn gestart om asielzoekers met onder meer taalles en een oriëntatie op de arbeidsmarkt voor te bereiden op het werk. “Voor we het plan indienen, willen we precies uitwerken welke belemmeringen we nog zien”, zegt wethouder Huizinga. Vervolgens is het aan Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om toestemming te geven. “Die maand is realistisch”, zegt Huizinga. “Dan hebben we het in ieder geval voorgelegd. Ik ga vervolgens niet over de reactietermijn van de minister.”

Doetinchem staat niet alleen in de ambitie om asielzoekers aan betaald werk te helpen. Inmiddels hebben meerdere gemeenten volgens de Doetinchemse wethouder aangegeven met de proef mee te willen doen, waaronder Winterswijk. Daar werd donderdagavond unaniem een motie aangenomen door de gemeenteraad. “Ik vind het leuk dat Winterswijk ook die stap zet”, zegt Huizinga. “Zij hebben natuurlijk een asielzoekerscentrum. Daar zit dus ook echt een groep die ervoor in aanmerking komt. Bovendien heeft de rechter deze week een van de belangrijkste belemmeringen weggenomen.”

Rechtbank Gelderland
De rechtbank besloot dat asielzoekers niet slechts 24 weken per jaar mogen werken, zoals nu in de wet staat. De angst bestaat dat het dan lastiger wordt om mensen terug te sturen naar hun thuisland, maar de rechter ging daar niet in mee. “Als een asielzoeker tijdens zijn asielprocedure werkt bevordert dit de integratie in Nederland als de asielaanvraag wordt toegekend”, meldt de rechtbank, die de angst niet ziet, omdat een afgewezen asielzoekers geen werkvergunning meer krijgt. “Van belemmering van de terugkeer van asielzoekers is daarom geen sprake.”

‘Belangrijkste belemmering’
“Die 24 weken-eis was wel echt een van de belangrijkste belemmeringen”, zegt wethouder Huizinga. “Die maakt het niet mogelijk dat asielzoekers volledig toegang tot de arbeidsmarkt hebben.” De uitspraak is echter nog niet in nieuwe wetgeving gegoten. “Dus wij zouden als we nu starten niet in lijn met de wet handelen”, legt Huizinga uit. “Maar wij hebben wel het idee dat we het met deze uitspraak in handen kunnen doen. Wij hopen dus dat de minister enthousiast reageert.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Omleidingsroute door landbouwsluis zorgt voor chaos in Wehl

Tim Rondeel | Remco Geurts | 22 sep 2023 16:24

Lees ook

Verkoop woningen bij Kapperskolk in Doetinchem start volgend jaar

Doetinchem heeft meer duidelijkheid gegeven over de toekomstige woonwijk De Kwekerij, bij Wijnbergen...

Tevredenheid over opvang asielzoekers in Doetinchem: 'Jammer dat het eindigt'

Na een ruim een jaar vertrekken de laatste asielzoekers deze week uit de crisisnoodopvang bij het st...

Chauffeur verliest container bij afrit van snelweg A18 in Doetinchem

Een vrachtwagenchauffeur is dinsdagavond een container verloren nabij de afrit van de A18 bij een fa...

Lachende gezichten door terugkeer van Okidoki Radio op REGIO8

Een kleine tien jaar na het stoppen is het geliefde radioprogramma Okidoki Radio teruggekeerd op rad...

Achterhoek gaat voor nieuwe Regiodeal van 32 miljoen

De Achterhoek gaat bij het Rijk voor een nieuwe Regiodeal van 32 miljoen. Dat betekent een cofinanci...

Active Living Orion pakt rol van underdog in aanloop naar nieuw volleybalseizoen

De voorbereiding op het nieuwe seizoen is enkele weken onderweg voor de volleyballers van Active Liv...