Ulft, Netherlands

 

Doetinchem in afwachting van komst asielzoekers

Vanaf volgende week zondag kunnen meer dan tweehonderd asielzoekers een tijdelijk thuis vinden in Doetinchem. De opvanglocatie bij het centraal station opent de deuren, maar hoeveel mensen er precies komen, kan pas op de dag zelf duidelijk worden.
Jasper Hazelaar | 18 augustus 2022 11:57 | Aangepast op 18 augustus 2022 11:57
Op het terrein aan de Ambachtstraat staan enkele van de in totaal 45 ‘units’ inmiddels klaar om maximaal 225 personen op te vangen. In elk van deze containers kunnen vijf personen verblijven. Gemeente Doetinchem wacht af wat er volgende week zondag, als de locatie opent, per bus aankomt. Wel is er een verzoek bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) neergelegd. “Wij hebben vooral plekken waar we gezinnen goed een plek kunnen bieden, dus zorg voor een goede mix”, zo omschrijft een woordvoerder van Doetinchem de wens die is neergelegd. “Maar uiteindelijk bepaalt het COA wat er onze kant uitkomt en waarschijnlijk weten we dat pas heel kort van te voren.”

Vanwege het tekort aan opvangplaatsen in Nederland, wordt er veel geschoven met asielzoekers, waardoor het lang onduidelijk blijft wie er komt. “Ga er maar vanuit dat het een mix is van gezinnen met kinderen en alleenstaande mannen”, zegt een woordvoerder van het COA. “En qua nationaliteit geldt dat ook. Mensen uit Syrië en Jemen, wellicht Eritrea en Afghanistan. Het kan zijn dat er mensen rechtsreeks vanuit Ter Apel komen, maar het kan ook vanuit andere noodopvanglocaties komen. Dat wordt vaak op de korte termijn beslist omdat de nood nu zo hoog is.”

Beveiligers en dagbesteding
Gemeente Doetinchem heeft zich voorbereid door beveiligers in te huren en dagbesteding aan te bieden. Nadat de asielzoekers aankomen, worden ze eerst gescreend. “Ook zodat we weten wie we binnenkrijgen”, vertelt een woordvoerder. “Je gaat dan mensen screenen op wat bij elkaar past. Alle alleenstaande jongemannen hebben ze bij de opvang in Maashorst bijvoorbeeld tegenover de beveiliging geplaatst. Je kijkt wie elkaars taal spreekt, kunnen ze elkaar helpen…”

'Duimpjes en boze snoetjes'
In hoeverre de opvang wordt gedragen door omwonenden, vindt de gemeente lastig aan te geven. “Op social media zie je dan duimpjes en boze snoetjes voorbij komen, maar dat wil ik niet representatief noemen, want de stille meerderheid laat zich niet horen”, zegt de woordvoerder, die verwijst naar een rapport van de NCTV over de vluchtelingenopvang. “Naar aanleiding van de bekendmaking hebben we wel veel mensen gehoord die een aanbod voor hulp doen.”

Volgende week vrijdag, vlak voor de opening van de locatie, zijn buurtbewoners welkom voor een inloopdag.

Foto: Gemeente Doetinchem

Lees meer over:

Doetinchem|Vluchtelingen|

Meest gelezen

Bussen en treinen gaan vaker rijden in Achterhoek

Jasper Hazelaar | 5 dec 2022 13:33

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Serena Speet | Nick Hermsen | 2 dec 2022 15:04

Lees ook

VNOG bereidt zich voor op verder opschalen

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) is hard op weg om de eerste tweeduizend opvangp...

Man raakt bekneld met been onder heftruck

Een man is maandagavond ernstig gewond geraakt toen hij vast kwam te zitten onder een heftruck. De m...

Autobrand overgeslagen op schuur in Doetinchem

Bij een autobrand in het buitengebied van Doetinchem is zondagavond het vuur overgeslagen naar een n...

Brandje bij locatie van Waterschap in Doetinchem

In een stapel gemaaid gras bij een locatie van het Waterschap Rijn en IJssel in Doetinchem is woensd...

Orion verslaat Duitse en Belgische volleyballers

Active Living Orion heeft twee van de drie potjes gewonnen op het zelf georganiseerde internationale...

Automobiliste botst op boom in Doetinchem

Een automobiliste is zaterdagochtend op een boom geknald in Doetinchem. Ze is na het ongeval overgeb...