Ulft, Netherlands

 

Doe Maar leeft door bij Winterswijkse band

Het overlijden van Doe Maar-frontman en leadzanger Henny Vrienten kwam maandag als een klap binnen bij de bandleden van Smoorverliefd, een Achterhoekse Doe Maar coverband. De mannen treden al ruim tien jaar op en zien de populaire Nederpopband als grootste Nederlandse formatie ooit.
Anna Weirath | 29 april 2022 16:27 | Aangepast op 29 april 2022 16:27
“We schrokken er even van”, vertelt Daafit, toetsenist en bandleider van Smoorverliefd. “We wisten wel dat het niet goed ging en het niet meer heel erg lang zou duren, maar het is alsnog een schok. Eén van je jeugdhelden die opeens wegvalt, dat is toch best wel een dingetje.” Daafit, denkt dat Doe Maar voor Nederlandse begrippen de grootste band ooit is geweest in ons land: “Ik was zelf elf toen Doe Maar op z’n hoogtepunt zat. Ik heb ze toen gezien in Winterswijk. Het was echt ‘huge’ destijds. Ik heb sindsdien altijd veel popmuziek gevolgd maar nooit meer iets gezien dat zo groots was als Doe Maar.” De muziek van Doe Maar blijft volgens de coverband altijd actueel. “Je ziet dat in de afgelopen twintig jaar de muziek van de band veel door hiphoppers opgepakt is”, aldus de bandleider. Ook Guus, de nieuwe zanger van de coverband ziet hoe relevant de teksten van Doe Maar tot op de dag van vandaag zijn: “Als je die liedjes nu luistert lijkt het tekst inhoudelijk vaak alsof ze gisteren geschreven zouden kunnen zijn. ‘Er komt een nieuwe oorlog’ is een openingszin van een lied. Dat is nu ook weer aan de hand.”

Guus kruipt tijdens de optredens in de huid van Vrienten en zijn Doe Maar-collega Ernst Jansz. “Ik moet natuurlijk het verschil proberen te maken tussen Henny Vrienten en Ernst Jansz, waarbij Henny altijd een karakter neerzet. Hij zet echt een performance neer, haast een soort persiflage van zichzelf, een beetje over de top. Dat is wel heel erg leuk om ook te doen tijdens het optreden”, aldus de leadzanger. Stoppen met het spelen van de muziek van Doe Maar is voor Smoorverliefd dan ook geen optie volgens Daafit: “Het is natuurlijk super leuk om de muziek levend te houden en die ode te blijven brengen.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Doe Maar|Smoorverliefd|

Meest gelezen

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00