Ulft, Netherlands

Dit doet de grensregio om lerarentekort tegen te gaan

Foto: REGIO8
Er wordt van alles gedaan om het lerarentekort in de grensregio tegen te gaan. Vooral de Duitse grensdeelstaat Noordrijn-Westfalen maakt grote stappen. Daar is het personeelsbestand het afgelopen anderhalf jaar op scholen gestegen met zo'n 7000 medewerkers. Ook in de Achterhoek is er een klein lichtpuntje aan het einde van de tunnel te zien. Zoals het er nu naar uitziet starten komend schooljaar meer eerstejaarsstudenten op de pabo-opleiding in Doetinchem dan vorig jaar.
Anton Adelaar | 29 mei 2024 18:52 | Aangepast op 29 mei 2024 18:52
De personeelssituatie op scholen in Noordrijn-Westfalen is 'aanzienlijk verbeterd'. In de deelstaat werken ongeveer 7000 meer mensen in het onderwijs dan anderhalf jaar geleden. "Dit zijn bemoedigende cijfers”, zei de Duitse minister van Onderwijs Dorothee Feller afgelopen vrijdag op een persconferentie. 
In 2022 startte het ministerie een 'actieplan' met 34 maatregelen waarmee de deelstaat extra personeel ging werven. Dit bevatte onder meer een reclamecampagne, een uitbreiding van eerstejaarsstudentenplaatsen, een verhoging van het startsalaris, meer deeltijd in plaats van fulltimebanen en het aannemen van 'helpers' die taken over kunnen nemen van leraren om de lasten te verlichten. Dit resulteerde in 5300 leerkrachten en 1500 hulpkrachten. Hoeveel vacatures er nu nog openstaan, maakt het ministerie binnenkort bekend. 

Probleem nog niet voorbij
Wel laat het ministerie alvast weten dat ondanks deze 'bemoedigende cijfers' het tekort aan leerkrachten daarmee nog niet is opgelost. "Veruit het grootste probleem voor scholen in Noordrijn-Westfalen en het hele land is het lerarentekort, dat niet van de ene op de andere dag is ontstaan ​​en helaas ook niet van de ene op de andere dag kan worden verholpen. Het lerarentekort in Noordrijn-Westfalen is regionaal zeer verschillend verdeeld en treft niet alle schooltypen in dezelfde mate; Op de middelbare school hangt het bijvoorbeeld af van de combinatie van vakken", aldus het ministerie. 

Voortzetting actieplan
Vandaar dat het actieplan komende periode wordt verlengd én aangevuld met nieuwe maatregelen. Zo wordt de bijverdiengrens voor ambtenaren voor nog eens vijf jaar opgeschort tot eind 2029 waardoor gepensioneerde leraren mogen doorwerken. 

'42 fulltime leerkrachten te weinig'
In de Achterhoek wordt ook hard gewerkt om het tekort aan docenten op te lossen. "Op dit moment zijn er in de Achterhoek 42 fulltime leerkrachten te weinig", legt communicatieadviseur Elise Veenhuis van de Iselinge Hogeschool in Doetinchem uit.

Openscholendag
De laatste jaren wordt er ieder jaar in maart een openscholendag georganiseerd met als doel jongeren enthousiast te maken om een lerarenopleiding te volgen. En dat werpt z'n vruchten af, zegt Veenhuis. "Het lijkt erop dat we nu al 25 procent meer aanmeldingen hebben voor komend schooljaar vergeleken met vorig jaar. Concreet betekent dit dat we vorig jaar rond deze tijd 106 aanmeldingen hadden, nu zijn het er 132. Een aantal jongeren die op de openscholendag was afgekomen, heb ik ook teruggezien bij een open dag", aldus Veenhuis.


Lees meer over:

Grensnieuws|Lerarentekort|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Protest in Rekken tegen Duitse windmolens: 'Dacht het niet'

Op de Panovenweg in Rekken zijn vrijdagavond twee spandoeken geplaatst als protest tegen de geplande...

Tentoonstelling 'GrenSZweg’ verbindt grensregio

Vanaf 6 juli is er een grensoverschrijdende expositie te zien in de Kult Westmünsterland in Vreden. ...

Artsen failliet Ziekenhuis Emmerik sturen Brandbrief aan minister

De artsen van het failliete ziekenhuis in Emmerik hebben brandbrief gestuurd naar het Ministerie van...

Ziekenhuis Emmerik failliet verklaard

Het St. Willibrord ziekenhuis in de Duitse grensplaats Emmerik is op 24 mei failliet verklaard. Het ...

Open Monumentendag kan 'moeilijk jonge mensen enthousiasmeren'

Het duurt nog even, maar de organisaties van Open Monumentendag in het grensgebied zijn al druk bezi...

Babyboom van jonge biggetjes en kalveren bij Wildpark Anholter Schweiz

Net over de grens bij het Duitse Wildpark Anholter Schweiz is er een ware babyboom aan de gang. De a...