Ulft, Netherlands

Dierencentrum luidt noodklok, miljoenen nodig voor nieuwbouw

Bij het Dierencentrum Achterhoek in Doetinchem wordt hard gewerkt aan de bouw van een nieuwe quarantaineplek voor zieke dieren. De blijdschap over de nieuwe ruimte is groot bij het asiel voor dieren uit de hele regio, maar het is een druppel op een gloeiende plaat, want het gebouw is verouderd en hard aan vervanging toe.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 19 juni 2023 14:20 | Aangepast op 19 juni 2023 14:20
“Dit is maar het begin, het is maar één deel van het hele asiel”, zegt manager Ina Sämmang over de werkzaamheden aan het nieuwe gebouw, waarin zieke katten in quarantaine kunnen worden geplaatst. “Maar hiermee zijn we ook al ontzettend blij.” Elk jaar vangt het Dierencentrum tussen de zes- en achthonderd dieren uit de Achterhoek op die worden gedumpt of om een andere reden rondzwerven. Dat gebeurt in een slecht geïsoleerde ruimte zonder airconditioning, wat met name op warme dagen voor problemen zorgt. “Het is bijna niet meer verantwoord om hier mensen of dieren te huisvesten”, vindt Sämmang. “Om nog te voldoen aan wet- en regelgeving is nieuwbouw nodig.”

De wens om te vernieuwen bestaat al meer dan tien jaar, maar het kostenplaatje is ongeveer 5,5 miljoen euro. Omdat het Dierencentrum afhankelijk is van donaties van particulieren en steun van organisaties als Stichting Dierenlot, lijkt dat voorlopig een droom te blijven. “Dat is natuurlijk een schrikbarend cijfer, maar ik kan het niet mooier maken”, zegt Sämmang over het miljoenenbedrag dat nodig is. “Wat wij nu aan het bouwen zijn, kost ook al een half miljoen euro.” Een oplossing is ook nog niet in zicht, wel kunnen donateurs zich blijven melden bij de organisatie.

Dumpen na coronacrisis
De noodzaak voor een Dierencentrum is volgens de manager alleen maar toegenomen na de coronacrisis. Met name in de zomer ziet de organisatie een flinke toeloop, zo verwachten ze de komende tijd tot wel 150 extra katten op te vangen. “Iedereen was blij om een nieuw huisdier aan te schaffen, maar ze komen er nu achter dat het thuis toch niet zo makkelijk gaat, dat het dier bijvoorbeeld niet alleen kan blijven”, geeft Sämmang aan. “De vraag om dieren uit te plaatsen wordt steeds groter en ook zwerfdieren lijken meer voor te komen.”

Afzien
Voor de dieren is het tijdens de verbouwing, én met de hitte van de afgelopen tijd, wel even afzien. Met geïmproviseerde maatregelen wordt geprobeerd de dieren door de warme dagen te loodsen. “We hebben beperkte middelen in een slecht geïsoleerd gebouw zonder airconditioning”, weet manager Sämmang. “We proberen ze koel te houden met ventilatoren en natte handdoeken. Bij de honden hebben we het geluk dat ze affiniteit met water hebben en graag spelen in een badje. De katten zijn daar wat minder gecharmeerd van.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Dierencentrum|Doetinchem|Dieren|

Lees ook

Honderd-jarige Wilhelminaschool wordt opgefleurd voor de sloop

Het was een bijzondere lesdag voor de ongeveer 200 leerlingen van de Doetinchemse Wilhelminaschool. ...

Doetinchemse wijk Dichteren moet als een van de eerste van het aardgas af

De wijk Dichteren wordt een van de eerste wijken in Doetinchem die voor 2050 van het aardgas af moet...

Meerval floreert in de Oude IJssel: 'Dus pas op met je chihuahua'

Het gaat goed met de visstand in de Oude IJssel sinds ze door de passage bij Doesburg vanuit de IJss...

Drukte in Doetinchem, gemeente pakt wegen bij het centrum aan

Het verkeer in Doetinchem moet anderhalve week lang rekening houden met afsluitingen. In opdracht va...

Zadel breekt af tijdens fietsen in Doetinchem, man naar ziekenhuis

Een fietser is zondagmiddag in Doetinchem gewond geraakt bij een valpartij. Zijn zadel brak tijdens ...

Honderden zangers nemen met koren binnenstad van Doetinchem over

Een twintigtal koren van binnen en buiten de Achterhoek neemt volgende week zondag de binnenstad van...