Ulft, Netherlands

Dierencentrum luidt noodklok, miljoenen nodig voor nieuwbouw

Bij het Dierencentrum Achterhoek in Doetinchem wordt hard gewerkt aan de bouw van een nieuwe quarantaineplek voor zieke dieren. De blijdschap over de nieuwe ruimte is groot bij het asiel voor dieren uit de hele regio, maar het is een druppel op een gloeiende plaat, want het gebouw is verouderd en hard aan vervanging toe.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 19 juni 2023 14:20 | Aangepast op 19 juni 2023 14:20
“Dit is maar het begin, het is maar één deel van het hele asiel”, zegt manager Ina Sämmang over de werkzaamheden aan het nieuwe gebouw, waarin zieke katten in quarantaine kunnen worden geplaatst. “Maar hiermee zijn we ook al ontzettend blij.” Elk jaar vangt het Dierencentrum tussen de zes- en achthonderd dieren uit de Achterhoek op die worden gedumpt of om een andere reden rondzwerven. Dat gebeurt in een slecht geïsoleerde ruimte zonder airconditioning, wat met name op warme dagen voor problemen zorgt. “Het is bijna niet meer verantwoord om hier mensen of dieren te huisvesten”, vindt Sämmang. “Om nog te voldoen aan wet- en regelgeving is nieuwbouw nodig.”

De wens om te vernieuwen bestaat al meer dan tien jaar, maar het kostenplaatje is ongeveer 5,5 miljoen euro. Omdat het Dierencentrum afhankelijk is van donaties van particulieren en steun van organisaties als Stichting Dierenlot, lijkt dat voorlopig een droom te blijven. “Dat is natuurlijk een schrikbarend cijfer, maar ik kan het niet mooier maken”, zegt Sämmang over het miljoenenbedrag dat nodig is. “Wat wij nu aan het bouwen zijn, kost ook al een half miljoen euro.” Een oplossing is ook nog niet in zicht, wel kunnen donateurs zich blijven melden bij de organisatie.

Dumpen na coronacrisis
De noodzaak voor een Dierencentrum is volgens de manager alleen maar toegenomen na de coronacrisis. Met name in de zomer ziet de organisatie een flinke toeloop, zo verwachten ze de komende tijd tot wel 150 extra katten op te vangen. “Iedereen was blij om een nieuw huisdier aan te schaffen, maar ze komen er nu achter dat het thuis toch niet zo makkelijk gaat, dat het dier bijvoorbeeld niet alleen kan blijven”, geeft Sämmang aan. “De vraag om dieren uit te plaatsen wordt steeds groter en ook zwerfdieren lijken meer voor te komen.”

Afzien
Voor de dieren is het tijdens de verbouwing, én met de hitte van de afgelopen tijd, wel even afzien. Met geïmproviseerde maatregelen wordt geprobeerd de dieren door de warme dagen te loodsen. “We hebben beperkte middelen in een slecht geïsoleerd gebouw zonder airconditioning”, weet manager Sämmang. “We proberen ze koel te houden met ventilatoren en natte handdoeken. Bij de honden hebben we het geluk dat ze affiniteit met water hebben en graag spelen in een badje. De katten zijn daar wat minder gecharmeerd van.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Dierencentrum|Doetinchem|Dieren|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Grens met Nederland is een van de sterkste punten van Duitse stad Bocholt

Anton Adelaar | Ruben Dales | 24 apr 2024 17:04

Lees ook

Volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland

De volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland. Draisma Dynamo werd vrijdagav...

Groen licht van burgemeester, Doetinchem krijgt tweede coffeeshop

Doetinchem krijgt binnenkort een tweede coffeeshop. Magic, zoals de wietzaak aan de Veemarkt gaat he...

Drie miljoen Rijksgeld voor woningbouw in Doetinchem

Doetinchem krijgt een Rijksbijdrage van meer dan drie miljoen euro om de woningbouw op het Laborijn-...

Nieuwe stap voor Slingeland Ziekenhuis, financiering definitief rond

De financiering voor de bouw van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis aan de rand van Doetinchem is defi...

Active Living Orion verliest, twee kansen over voor landstitel

Active Living Orion heeft de eerste kans om landskampioen te worden woensdagavond laten liggen. In d...

Schaapsherders krijgen nieuwe aanwas: 'Het zijn geen geitenwollensokkentypes meer'

Het is een bijzonder gezicht in Doetinchem, honderden schapen die de bermen netjes houden door het g...