Ulft, Netherlands

De lente is begonnen in Anholter Schweiz

In Wildpark Anholter Schweiz, net over de grens bij Gendringen, wordt de lente ingeluid met de geboorte van vier jonge dassen. Dit is niet de eerste keer dat de jonge roofdieren worden geboren in het park, maar de verzorgster ziet het als een mooi begin van het voorjaar.
Serena Speet | Anna Weirath | 25 maart 2022 12:06 | Aangepast op 25 maart 2022 12:06
“We hebben nu voor de vijfde keer jonge dassen", vertelt de trotse dierverzorgster Patty Bijlsma. "De allereerste keer was het er maar eentje. De keren daarna waren het er drie. Dus we hebben er nu voor het eerst vier.” Volgens de verzorgster zijn de aanwinsten kerngezond: “We hebben net de eerste gezondheidscheck gedaan. Ze zijn op 18 februari geboren, het zijn de dus de eerste roofdiertjes die dit jaar geboren zijn.” De jonge dassen blijven niet in het park wonen. “Ze gaan uiteindelijk verhuizen", laat Bijlsma weten. "Dat doen we meestal rond oktober of november. Dan zijn ze uitgegroeid en kunnen ze ook zelf eten. Dus dan kunnen ze bij de ouders weg. Ik heb in ieder geval al aanvragen vanuit dierentuinen in Zweden liggen. Een aantal zullen die kant op gaan, en voor de rest moeten we nog even verder kijken."

De bevalling van de moederdas is een voorbode voor een ware geboortegolf deze lente, geeft Bijlsma aan: “Deze week zijn ook bij de geiten de eerste lammeren geboren en ook bij de moeflons is het eerste lam geboren. De schapen, de ezels en de herten komen ook nog, dus het begint op gang te komen nu.” Ook in het berenverblijf is weer beweging te zien na de winterslaap. "Eind februari zijn ze wakker geworden,” vertelt de dierverzorgster. “Ze zijn al weer lekker actief want ze rennen en spelen al weer in het rond."

Terugkeer van de Nederlanders
Naast het ontwaken van de beren en de geboortegolf, zorgt ook de terugkeer van Nederlanders na de coronacrisis voor blije gezichten. “Normaal zijn de helft van onze bezoekers Nederlanders. Dus dat merk je heel snel als die allemaal wegvallen. Ik merk dat er nu alweer heel wat rondlopen dus daar zijn we heel blij mee,” aldus Bijlsma.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

lente|

Lees ook

Achterhoekers genieten van lenteweer

Na dagen van regen, kou en zelfs sneeuw is dinsdag de zon weer volop aanwezig in de Achterhoek. In D...