Ulft, Netherlands

Daan Geijs uit Wehl komt met baanbrekend onderzoek

De Wehlse promovendus Daan Geijs wekt met zijn onderzoek wereldwijde interesse. Met het oog op de toenemende druk en het personeelstekort in de zorg, wil Daan met gebruik van kunstmatige intelligentie werk bij mensen wegnemen.
Sterre Schout | 25 november 2022 10:03 | Aangepast op 25 november 2022 10:03
Met zijn onderzoek ondersteunt hij de patholoog van het Radboudumc, Avital Amir. Zij controleert weefsels die binnenkomen op kankercellen. Dankzij het promotie-onderzoek van Daan, zal een deel van haar werk in de toekomst mogelijk worden overgenomen door computers. En dat is hard nodig, want Amir Avital geeft aan dat onder meer het aantal patiënten met huidkanker de laatste jaren ontzettend toeneemt. Ter illustratie: 53% van alle kankerpatiënten in Nederland heeft huidkanker en in de toekomst wordt dat percentage naar verwachting nog groter. "Dit heeft met name te maken met vergrijzing. Daarbij hebben we te maken met een hele generatie die vroeger niet tot weinig ingesmeerd is met zonnebrand. We kunnen hierdoor zelfs van een chronische ziekte spreken, want sommige patiënten komen om het half jaar met nieuwe plekjes die verwijderd moeten worden."
Basaalcelcarcinoom Radboudumc
De meest voorkomende variant van huidkanker is de basaalcelcarcinoom, ook wel BCC genoemd. Het is een kanker die zich goedaardig gedraagt en niet uitzaait naar de lymfeklieren. Dit type huidkanker is makkelijk te onderscheiden van de andere soorten kanker en wordt nu dagelijks door de patholoog beoordeeld. "Het is de helft van mijn diagnostiek per dag. Dit neemt veel kostbare tijd in beslag, die ik beter kan besteden aan het sneller ontdekken van de gevaarlijke en dodelijke vormen van kanker, zoals melanomen."

Onderzoek naar huidkanker niet sexy
Op dit moment wordt er volgens Daan Geijs wereldwijd relatief weinig onderzoek gedaan naar BCC. "Eigenlijk is onderzoek naar BCC niet zo sexy. Het is geen gevaarlijke vorm van huidkanker waardoor het wordt weggezet als een kwaaltje. Vanwege de hoge frequentie laten wij zien dat wij met kunstmatige intelligentie een groot maatschappelijk probleem kunnen oplossen dat niet alleen de druk bij de zorg wegneemt, maar de zorg ook houdbaar maakt voor de toekomst."

Personeelstekort
Alleen al in de Achterhoek stonden afgelopen oktober 600 zorgvacatures uit, terwijl dat er vijf jaar geleden nog maar 300 waren. Juist daarom speelt kunstmatige intelligentie volgens Daan zo'n cruciale rol in de toekomst van de zorg. "We moeten echt kijken naar hoe we de zorg efficiënter kunnen inrichten, in plaats van op zoek te gaan naar meer zorgpersoneel dat er niet is. Over 20 jaar moet één op de vier mensen in de zorg werken om de zorgvraag aan te kunnen. Momenteel is dat één op de zeven en we hebben nu al te maken met grote tekorten."

Foto: Radboudumc

Lees ook

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

Drie gewonden bij ernstig ongeluk met trekker en auto in Wehl

Bij een ernstig ongeval met een personenauto en een trekker in Wehl zijn zaterdagavond drie personen...

Nobele Strijders willen ton ophalen voor Alpe d'HuZes

Met een groep van 27 man beklimmen de Nobele Strijders, een vriendengroep uit Oude IJsselstreek, op ...

Twee personen gewond na 'geweldsincident' bij huis in Wehl

Twee personen zijn vrijdagmiddag gewond geraakt bij een geweldsincident bij een huis in Wehl. De pol...

Minstens vijftien graven gevonden bij werk aan Kerkplein in Wehl

Bij de herinrichting van het Kerkplein in Wehl zijn de afgelopen dagen minstens vijftien graven uit ...

'Geslaagde' proef met landbouwsluizen rond Laag-Keppel, voor zomer besluit

De provincie vindt de proef met de landbouwsluizen rond Laag-Keppel ‘geslaagd’. De resultaten zijn d...