Ulft, Netherlands

 

Daan Geijs uit Wehl komt met baanbrekend onderzoek

De Wehlse promovendus Daan Geijs wekt met zijn onderzoek wereldwijde interesse. Met het oog op de toenemende druk en het personeelstekort in de zorg, wil Daan met gebruik van kunstmatige intelligentie werk bij mensen wegnemen.
Sterre Schout | 25 november 2022 10:03 | Aangepast op 25 november 2022 10:03
Met zijn onderzoek ondersteunt hij de patholoog van het Radboudumc, Avital Amir. Zij controleert weefsels die binnenkomen op kankercellen. Dankzij het promotie-onderzoek van Daan, zal een deel van haar werk in de toekomst mogelijk worden overgenomen door computers. En dat is hard nodig, want Amir Avital geeft aan dat onder meer het aantal patiënten met huidkanker de laatste jaren ontzettend toeneemt. Ter illustratie: 53% van alle kankerpatiënten in Nederland heeft huidkanker en in de toekomst wordt dat percentage naar verwachting nog groter. "Dit heeft met name te maken met vergrijzing. Daarbij hebben we te maken met een hele generatie die vroeger niet tot weinig ingesmeerd is met zonnebrand. We kunnen hierdoor zelfs van een chronische ziekte spreken, want sommige patiënten komen om het half jaar met nieuwe plekjes die verwijderd moeten worden."
Basaalcelcarcinoom Radboudumc
De meest voorkomende variant van huidkanker is de basaalcelcarcinoom, ook wel BCC genoemd. Het is een kanker die zich goedaardig gedraagt en niet uitzaait naar de lymfeklieren. Dit type huidkanker is makkelijk te onderscheiden van de andere soorten kanker en wordt nu dagelijks door de patholoog beoordeeld. "Het is de helft van mijn diagnostiek per dag. Dit neemt veel kostbare tijd in beslag, die ik beter kan besteden aan het sneller ontdekken van de gevaarlijke en dodelijke vormen van kanker, zoals melanomen."

Onderzoek naar huidkanker niet sexy
Op dit moment wordt er volgens Daan Geijs wereldwijd relatief weinig onderzoek gedaan naar BCC. "Eigenlijk is onderzoek naar BCC niet zo sexy. Het is geen gevaarlijke vorm van huidkanker waardoor het wordt weggezet als een kwaaltje. Vanwege de hoge frequentie laten wij zien dat wij met kunstmatige intelligentie een groot maatschappelijk probleem kunnen oplossen dat niet alleen de druk bij de zorg wegneemt, maar de zorg ook houdbaar maakt voor de toekomst."

Personeelstekort
Alleen al in de Achterhoek stonden afgelopen oktober 600 zorgvacatures uit, terwijl dat er vijf jaar geleden nog maar 300 waren. Juist daarom speelt kunstmatige intelligentie volgens Daan zo'n cruciale rol in de toekomst van de zorg. "We moeten echt kijken naar hoe we de zorg efficiënter kunnen inrichten, in plaats van op zoek te gaan naar meer zorgpersoneel dat er niet is. Over 20 jaar moet één op de vier mensen in de zorg werken om de zorgvraag aan te kunnen. Momenteel is dat één op de zeven en we hebben nu al te maken met grote tekorten."

Foto: Radboudumc

Meest gelezen

Bussen en treinen gaan vaker rijden in Achterhoek

Jasper Hazelaar | 5 dec 2022 13:33

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Serena Speet | Nick Hermsen | 2 dec 2022 15:04

Lees ook

Doetinchem staat zonnepark bij Wehl toe

Het college van Doetinchem verleent medewerking aan de bouw van een zonnepark in het buitengebied va...

Bord op rotonde in Wehl na afsluiting van Dorpsstraat

Op een rotonde bij Wehl is een bord geplaatst na de afsluiting van de Dorpsstraat in Laag-Keppel. Ho...

'Rondweg van Hummelo naar Wehl is geen optie'

Ondernemersverenigingen in Keppel en Wehl voelen zich overvallen door de plannen van provincie en ge...

Omstreden paintballcentrum zorgt voor onrust in raad Doetinchem

Buurtbewoners van outdoorcentrum Teamgamez in Wehl zijn geschrokken van het plan om een elektrische ...

Dorpsraden trekken handen af van Dorpsstraat-afsluiting

Na een langdurig participatietraject trekt de Dorpsraad Hummelo alsnog de handen af van het plan om ...

Artsen worden verleid om in de Achterhoek te blijven

Een nieuwe samenwerking tussen onder andere het RadboudUMC, Huisartsenzorg Oude IJssel en het Slinge...