Ulft, Netherlands

D66-lijsttrekker weggesneden uit poster

Verkiezingsposters in de Achterhoek die in de sloot belanden, worden beklad of overgeplakt met posters van Forum voor Democratie. In Winterswijk kan het nog gekker, de afbeelding van D66-lijsttrekker Loes ten Dolle is zelfs compleet uit een banner gesneden.
Jasper Hazelaar | 18 maart 2022 15:16 | Aangepast op 18 maart 2022 15:16
De banner is door de gemeente inmiddels vervangen door een nieuwe, mét Ten Dolle erop. Ze wil er zelf niet te veel ophef over maken en hoopt dat het vandalisme een positieve uitwerking heeft op de opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. "Ik hoop écht dat mensen hierdoor gaan inzien hoe belangrijk het is om te gaan stemmen", zegt Ten Dolle. "Dit laat zien hoe hard de tijd is waarin we leven en hoe belangrijk het daarom is om te stemmen." Burgemeester Joris Bengevoord spreekt op Twitter van 'abnormaal gedrag'. "Ik heb begrepen dat er aangifte wordt gedaan, de banners zijn eigendom van de gemeente", aldus Ten Dolle.

De afbeelding van Ten Dolle is uit een banner gesneden en uit een ander doek is alleen het logo van D66 weggesneden. "Ik denk ook dat het niet tegen mij, maar tegen mijn partij is gericht", aldus D66-lijsttrekker Ten Dolle, die de dader op Twitter uitnodigt voor een kop koffie. "Ik ben heel benieuwd waarom iemand zoiets doet. Waar komt dat vandaan? Waarom zijn ze zo boos? Nu kan ik er niks mee."

Wethouder ook doelwit
Ook de Winterswijkse wethouder Henk Jan Tannemaat is het doelwit. Op posters wordt verwezen naar een tv-uitzending van Powned waarin Tannemaat uitleg geeft over de kwestie rond het bevrijdingsfestival van 2019. Er werd destijds niet het Wilhelmus gespeeld tijdens de ‘Internationale Viering van de Vrijheid’ in Winterswijk, omdat het spelen van het volkslied ‘niet gepast’ zou zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst met de oosterburen erbij.

'Waar is het fatsoen?'
"Dat is helemaal erg", reageert Ten Dolle over de actie gericht tegen Tannemaat. "Waar is het fatsoen gebleven? Als je het met iemand niet eens bent, stem er dan niet op, maar ga niet zulke dingen doen. Ik ben nog weggesneden, maar dit is een opzettelijke lastercampagne."

Foto: Twitter Loes ten Dolle

Lees meer over:

verkiezingscampagne|

Lees ook

Nieuwe partij met huifkar naar de stembus

Kandidaatraadsleden van de nieuwe politieke partij DorpEnPlattelandBeweging zijn maandagochtend same...

De raad gaat de straat op in Montferland

De raad in Montferland is donderdag voor de eerste keer samen op pad in aanloop naar de verkiezingen...