Ulft, Netherlands

Crowdfunding boerderij de Patrijs rond

De crowdfunding van 1 miljoen om de milieuvriendelijke Burgerboerderij de Patrijs te kunnen verwezenlijken is behaald. De initiatiefnemers hebben nu het gehele bedrag voor de overname van de boerderij aan de Dochterenseweg in Laren bij elkaar.
Charlotte van de Kant | 29 juli 2022 09:43 | Aangepast op 29 juli 2022 09:43
"Het moet allemaal nog een beetje indalen bij mij”, vertelt initiatiefnemer Joanne Malotaux. “We hebben veel tegenslagen en hobbels gehad, dus ik merk dat ik het nog bijna niet durf te geloven. Ik geloof het pas echt als we bij de notaris zitten, onze handtekeningen hebben gezet en we daarna op het erf zijn.” De burgerboerderij zou in eerste instantie gerealiseerd worden op de boerderij van de ooms van Johannes in Vorden, maar dat ging uiteindelijk niet door. “Een van onze leden is daarna op de fiets gestapt en langsgegaan bij boerderijen om te kijken of er boeren op leeftijd waren die geen opvolger hadden. Zo hebben we de boerderij in Laren gevonden.” De overdracht van de boerderij aan de Dochterenseweg is op 1 december. “Daarna willen we zo snel mogelijk op de boerderij een kaasmakerij organiseren. Die hebben we nu nog op een bedrijventerrein in Zutphen.”

De boerderij in Laren heeft zeventig koeien die het team van de Patrijs overneemt. “We nemen het hele bedrijf met alle koeien over, maar op de langere termijn zouden we wel naar minder koeien willen. Op de korte termijn is dat simpelweg financieel niet mogelijk.” Malotaux geeft aan het bedrijf te willen verbreden, niet alleen een boerderij met melkvee maar ook varkens, kippen, tuinbouw en akkerbouw. “Eigenlijk om de producten die we nu al verkopen in de verslokalen op het bedrijf te kunnen telen”, vertelt de initiatiefnemer. Alle producten worden lokaal afgezet in de omgeving, waardoor het team een hogere prijs kan krijgen voor de producten.

Verslokalen
Op dit moment zijn er vier verslokalen in Eefde, Zutphen, Vorden en Lochem. “We willen ook graag een verslokaal in Laren openen”, vertelt Malotaux. “We verwerken nu zo’n 2000 tot 2500 liter melk per week, maar als we straks op de boerderij zitten dan produceren de koeien zo’n tienduizend liter per week. Dus dat moet nog wel wat omhoog. Het gaat wel volgens prognose, je kunt nooit van nul naar 100%.” Zo’n 1500 mensen hebben zich tot nu toe aangemeld als lid voor de verslokalen.

Foto: Burgerboerderij de Patrijs

Lees meer over:

crowdfunding|

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Scouting Gendringen mist nog ruim een ton voor nieuwbouw

Voor de atletiekbaan en naast het voedselbos zijn de leden van Scouting Gendringen druk bezig met he...

Bierbrouwer zoekt investeerders voor proeflokaal via crowdfundactie

Het is nu nog een rommeltje, maar in mei moet het proeflokaal van de Bronckhorster Brewing Company i...

Crowdfunding voor Mirthe (7) levert rolstoelbus op

De zevenjarige Mirthe uit Ruurlo heeft, sneller dan verwacht, een rolstoelbus gekregen zodat ze met ...

Crowdfunding gestart voor Carolien uit Laag-Keppel

Carolien uit Laag-Keppel verloor in november haar ernstig zieke dochter Eris. Ruim twaalf jaar nam z...

Vordenaar haalt in razend tempo geld op voor nichtje Mirthe (7)

Roy Huetink uit Vorden is een crowdfunding gestart om een rolstoelauto voor zijn 7-jarige nichtje Mi...

Crowdfundingsactie voor Sanne groot succes

De crowdfundingsactie om Sanne van Asperdt aan een speciale rolstoel, waar ze op de Zwarte Cross ken...