Ulft, Netherlands

College van Montferland wil terugkeren in Regio Achterhoek

De gemeente Montferland wil aspirant-lid worden van de Regio Achterhoek. Daarmee gaat de grensgemeente de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen mogelijk verlaten, maar de gemeenteraad moet in januari nog wel stemmen over het voorstel.
Jasper Hazelaar | 29 december 2022 14:11 | Aangepast op 29 december 2022 14:11
Waarnemend burgemeester Harry de Vries kreeg van de provincie de opdracht om een keuze af te dwingen in de grensgemeente. Hij stelt de gemeenteraad, die een keuze verlangde van het college, nu voor om aspirant-lid te worden van de Regio Achterhoek, een samenwerking die Montferland in 2015 nog besloot te verlaten. Destijds moest er ook een afscheidssom worden betaald van meerdere tonnen. Belangrijke reden voor de keuze is volgens De Vries het feit dat Montferland onder meer op het gebied van sociaal domein en in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland al een samenwerking heeft met gemeenten uit de Achterhoek.

Daarnaast speelt het gevoel in de grensgemeente mee. “Rationeel gezien zijn er niet zoveel verschillen aan te wijzen, het is ook gewoon een keuze die je op een bepaald moment moet maken”, zegt De Vries, die Montferland als een ‘scharniergemeente’ ziet tussen de Liemers en de Achterhoek. “Het gevoel speelt daarin wel een rol. Ik merk bij een groot aantal mensen in de gemeente, in de raad en in de samenleving, dat het sentiment richting de Achterhoek groter is dan richting de Groene Metropoolregio.”

'Brussel en Den Haag'
De keuze voor de Achterhoek betekent wat De Vries betreft dat er nadrukkelijk samenwerking moet worden gezocht met de Liemers en de Groene Metropoolregio. “Dat zijn wensen die we willen bespreken bij gesprekken over toetreding in de Regio Achterhoek”, aldus de burgemeester. Zo moet er worden ingezet op intensieve samenwerking, ‘waardoor de belangen van de regio sterker over het voetlicht worden gebracht in onder andere Den Haag en Brussel’. Het college kiest in eerste instantie voor een ‘aspirant-lidmaatschap’ om te voorkomen dat er een ‘verloren periode van regionale samenwerking ontstaat’.

Kosten
De kosten van een lidmaatschap van Regio Achterhoek bedragen op jaarbasis 259.000 euro, voor de Groene Metropoolregio is dit, afhankelijk van deelname aan verschillende programma’s, maximaal 300.000 euro. Lidmaatschap van beide samenwerkingsverbanden zou 500.000 euro kosten. 'Daar zou in deze (ongewenste) keuze ook een forse toename van ambtelijke capaciteit bijkomen', meldt het college.

De gemeenteraad van Montferland stemt op donderdagavond 19 januari over het voorstel.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

Regio Achterhoek|

Lees ook

Politie zegt 'sorry' voor falend arrestantenvervoer in Achterhoek

Agenten in de Achterhoek zijn nog steeds teveel tijd kwijt met het vervoeren van arrestanten naar ce...

Doesburg twijfelt over toekomst, stapt gemeente richting de Achterhoek?

Doesburg heeft een onderzoek ingesteld naar de eigen toekomst. Op dit moment is de Hanzestad een zel...

Regio Achterhoek geeft Montferland een warm welkom terug

Montferland is weer een Achterhoekse gemeente. De gemeenteraad stemde vorig jaar na de nodige gespre...

Achterhoek gaat voor nieuwe Regiodeal van 32 miljoen

De Achterhoek gaat bij het Rijk voor een nieuwe Regiodeal van 32 miljoen. Dat betekent een cofinanci...

Montferland wil kleine drie ton vrijmaken voor stap naar Regio Achterhoek

De gemeenteraad van Montferland, niet vies van een stevige discussie, koerst nog altijd af op een li...

Geen nieuwe miljoenen uit Regio Deal voor de Achterhoek

De Achterhoek heeft geen nieuwe Regio Deal binnengesleept. De regio had een aanvraag ingediend onder...