Ulft, Netherlands

'Cold case rond Sem Vijverberg mogelijk verjaard'

Het is nog de vraag of de aanhouding in de cold case van de dode baby Sem Vijverberg leidt tot een veroordeling. Het is namelijk mogelijk dat de Doetinchemse zaak is verjaard, zegt Peter Tak, emeritus hoogleraar strafrecht van de Radboud Universiteit.
Redactie REGIO8 | 8 september 2022 10:04 | Aangepast op 8 september 2022 10:04
Woensdag maakte de politie bekend dat na zestien jaar vermoedelijk de moeder is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de baby en het achterlaten van zijn lichaam. Het rechercheteam kwam haar op het spoor dankzij een grote campagne vorig jaar in Doetinchem. "Een anonieme tip heeft geleid tot verder onderzoek en uiteindelijk ook tot aanhouding van deze verdachte", zegt een woordvoerder van de politie bij Omroep Gelderland. Het gaat om een vrouw uit Doetinchem, die ook in 2006 in de gemeente woonde. Meer informatie wil de politie uit privacyoverwegingen nog niet kwijt. De vrouw zit op dit moment vast. Dna-onderzoek moet uitwijzen of ze ook daadwerkelijk de moeder is.

Volgens professor-emeritus Tak is het politieonderzoek van groot belang voor een eventuele vervolging. Vorig jaar sprak hij in een uitzending van De Week van Gelderland al het vermoeden uit dat de moeder betrokken was bij de dood van de baby. "Als het de vader zou zijn geweest, ga ik ervan uit dat de moeder niet vijftien jaar lang haar mond gehouden heeft. Dat moet dan gewoon bekend geworden zijn. Dat kan bijna niet anders."

Zaak mogelijk al in 2018 verjaard
Daarmee wordt het wel een lastige zaak voor de politie, denkt Tak. Daarmee doelt hij op de verjaringsregels bij doodslag door de moeder. "Als er sprake is van kinderdoodslag door de moeder, staat daar maximaal zes jaar gevangenisstraf op. Dat zou betekenen dat de zaak na twaalf jaar, dus al in 2018, verjaard is." Daarbij benadrukt hij dat wel uit onderzoek moet blijken dat ze bang was dat haar bevalling werd ontdekt en dat die angst ervoor zorgde dat zij haar pasgeboren kind om het leven bracht. "De wetgever heeft in de strafmaat rekening gehouden met moeders die in paniek raken en hun kind in een opwelling doden", zegt Tak.

Wanhopige dienstmeisjes
Volgens de rechtbank zijn die bepalingen ooit in de wet gekomen omdat wanhopige dienstmeisjes, in een tijd zonder sociaal vangnet, vroeger soms geen andere mogelijkheid zagen dan hun kind te doden. "Maar dan moet dit wel de reden zijn geweest. Hoe oud was ze toen ze beviel, was ze getrouwd, uit wat voor een milieu kwam ze? Had ze werkelijk angst dat haar bevalling werd ontdekt? Dat moet allemaal worden onderzocht. Op basis daarvan besluit het Openbaar Ministerie of er sprake is van verjaring."

Kindermoord
In het wetboek van strafrecht wordt onderscheid gemaakt tussen kinderdoodslag en kindermoord. In het geval van kindermoord heeft de moeder enig moment van overdenking gehad. In dat geval is de maximale straf negen jaar en verjaart de zaak na twintig jaar, dus 'pas' in 2026. "En stel dat het een 'gewone' doodslag of moord is, is er helemaal geen verjaringstermijn", aldus Tak.

Geen verspilde moeite
Een woordvoerder van de politie zei vorig jaar dat een eventuele verjaring niet betekent dat de zoektocht verspilde moeite zou zijn geweest: "We willen antwoord krijgen op de vragen die we hebben. Ook voor de omgeving en de mensen die de baby gevonden hebben.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

Lees ook

Geen gewonden na botsing in Winterswijk

Een auto en een busje zijn dinsdagochtend op elkaar gebotst in het buitengebied van Winterswijk. Gee...

Duitser rijdt boompje omver bij Winterswijk

Een Duitse automobilist heeft maandagmiddag een boompje omver gereden in het buitengebied van Winter...

Politie plaatst beelden van vernieling auto's

De politie heeft beelden online gezet van een man die verdacht wordt van het vernielen van drie auto...

Automobilist eindigt in een tuin bij Hummelo

Een automobilist is maandagochtend in een tuin terecht gekomen in het buitengebied van Hummelo. De b...

Scooterrijder botst op auto in Doetinchem

Een scooterrijder is vrijdagochtend gewond geraakt nadat hij op een auto met een Duits kenteken bots...

Aanrijding op bedrijventerrein in Doetinchem

Twee automobilisten zijn zaterdagochtend op elkaar gebotst op een kruising op een bedrijventerrein i...