Ulft, Netherlands

 

CDA en VVD opnieuw in coalitie Oost Gelre

CDA en VVD vormen ook de komende vier jaar de coalitie in Oost Gelre. Beide partijen zijn het eens geworden over het coalitieprogramma, de portefeuilleverdeling en de beoogd wethouders.
Davie Klein Gunnewiek | 23 juni 2022 10:39 | Aangepast op 23 juni 2022 10:39
In het nieuwe college zitten twee nieuwe gezichten. Arjen Schutten uit Harreveld, zevende op de kieslijst van het CDA, zal zich bezighouden met financiën. Ellen Dusseldorp, de afgelopen vier jaar al raadslid voor de VVD, zal onder andere onderwijs en zorg onder haar hoede nemen. Die laatste portefeuille zat de afgelopen vier jaar bij wethouder Jos Hoenderboom (CDA), die verhuist naar ruimtelijke ontwikkeling en de uitvoering van de woningbouwplannen. Bart Porskamp (VVD) behoudt grotendeels zijn portefeuilles, maar zal ook zorgdragen voor verkeer en de energietransitie. Daarmee zwaaien Marieke Frank (CDA) en Karel Bonsen (VVD) af als wethouder.

CDA en VVD zaten de afgelopen vier jaar ook in de coalitie van Oost Gelre. Na het advies van informateur Cees Oosterwijk om opnieuw een coalitie van CDA en VVD te onderzoeken, is er volgens fractievoorzitter Walter Leemreize van het CDA geen moment in de formatie geweest om te kijken of een derde partij eventueel zou kunnen aanhaken. “De kiezer is duidelijk geweest”, aldus Leemreize. “In het coalitieakkoord wat voor ons ligt zit voor iedere partij iets van zijn gading bij.” De basis voor het coalitieprogramma ligt bij het raadspamflet, een document dat alle partijen in de gemeenteraad samen hebben opgesteld. “Dat is ons goed bevallen”, zegt Leemreize. Dat vindt ook coalitiegenoot Kees Porskamp van de VVD. “In het raadspamflet zitten veel overeenkomsten tussen de partijen, maar ook dermate kleine verschillen.”

Stageplek en woonruimte
Het coalitieprogramma ‘Samen gaan we de uitdaging aan’ focust zich op drie thema’s: Wonen, werken en welzijn. De coalitiepartijen willen dat Oost Gelre een echte groeigemeente wordt qua woningbouw en werkgelegenheid. “Daarbij denken we aan het realiseren van tenminste 1000 woningen”, zegt Leemreize. Ook in de kleine kernen van de gemeente moet er volop ruimte zijn voor nieuwe woningbouwplannen. Daarnaast willen beide partijen dat iedereen die stage komt lopen in Oost Gelre passende woonruimte krijgt. “We hebben hier fantastische bedrijven zitten in de techniek en maakindustrie”, zegt Leemreize. “Studenten van de TU Delft of TU Eindhoven die hier stage willen lopen helpen wij aan geschikte woonruimte.” Daarbij wordt in eerste instantie gekeken naar bestaande gebouwen die omgebouwd kunnen worden naar kleine passende woonruimte.

Uitbreiding van De Laarberg
Het regionaal bedrijventerrein De Laarberg in Groenlo moet verder worden uitgebreid. “Deze uitbreiding is nodig omdat er veel kernen en bedrijventerreinen in de regio zijn die op slot zitten”, zo valt in het coalitieprogramma te lezen. “De Laarberg moet een trekker/koploper worden van toekomstbestendige bedrijventerreinen in Gelderland en Oost Nederland.” Verder zet de nieuwe coalitie qua duurzaamheid in op zonnepanelen op beschikbare daken en worden windmolens niet uitgesloten, zolang er voldoende draagvlak is en deze dusdanig geplaatst zijn dat de gezondheid geen risico loopt.

Het coalitieprogramma wordt volgende week dinsdag tijdens een extra raadsvergadering gepresenteerd. Dan worden ook de beoogd wethouders geïnstalleerd.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Coalitie|

Meest gelezen

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Serena Speet | Nick Hermsen | 2 dec 2022 15:04

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

Charlotte van de Kant | 28 nov 2022 15:54

Lees ook

Coalitie Winterswijk wil Kleiput afdekken

De Kleiput wordt afgedekt, de bezuinigingen voor zwembad Jaspers worden geschrapt en de toewijzing v...

Boer niet terug als wethouder in Berkelland

Han Boer keert niet terug als wethouder in het nieuwe college van Berkelland. Hoewel zijn partij D66...

Montferland installeert nieuw college

Het nieuwe college van Montferland is donderdagavond tijdens de raadsvergadering in ’s-Heerenberg ...

Raad Oost Gelre unaniem over coalitieakkoord

De gemeenteraad van Oost Gelre heeft dinsdagavond unaniem ingestemd met het coalitieakkoord. Wel had...

Groote krijgt project ontwikkeling DocksNLD

Tijdens de eerste vergadering van het nieuwe college zijn dinsdag de portefeuilles verdeeld onder de...

Coalitie Berkelland wil vertrouwen terug

Coalitiepartijen CDA, D66, VVD en PvdA hebben dinsdagmiddag het coalitieakkoord voor Berkelland gepr...