Ulft, Netherlands

 

Carnavalsfeest opnieuw in afgeslankte vorm

Corona gooit wederom roet in het eten van carnavalsverenigingen in de Achterhoek. Ze voelen zich door de huidige coronamaatregelen genoodzaakt om een groot deel van de activiteiten voor het lopende carnavalsseizoen te schrappen of te verplaatsen.
Davie Klein Gunnewiek | 6 januari 2022 15:04 | Aangepast op 6 januari 2022 15:04
“Het was een lastige beslissing, waarbij we moeilijke knopen hebben moeten doorhakken”, zegt voorzitter Miquel Porskamp van carnavalsvereniging De Knunnekes in Groenlo. Net als vorig jaar gaan veel activiteiten niet door. Zo heeft de carnavalsvereniging onlangs besloten om het prinsenbal, de pronkzittingen en de carnavalsoptocht af te gelasten. “Voor wagenbouwers gaat er veel tijd zitten in de voorbereiding en het bouwen van een carnavalswagen”, zegt Porskamp. “Je moet daarom op tijd een beslissing nemen of een optocht wel of niet door kan gaan.” Wel wil de carnavalsvereniging het campagnelied van dit jaar nog gaan lanceren, zal het magazine ’t Grolse Knunneke dit jaar bij inwoners van Groenlo op de deurmat vallen en kijkt de carnavalsvereniging nog naar andere alternatieven. “Zo zitten we te denken om iets ludieks met halfvasten te gaan doen”, zegt Porskamp. Op deze dag wordt gevierd dat de vastentijd halfweg is en dat Pasen in aantocht is. “Dit willen we doen in samenwerking met de horeca in Groenlo”, aldus Porskamp.

Vorige week maakte een carnavalsvereniging uit Prinsenbeek in Brabant bekend de optochten en activiteiten te verplaatsen naar het pinksterweekend, maar dat zien ze in Groenlo niet zo zitten. “Het is een feest dat in de winter moet plaatsvinden”, vindt Porskamp. Het alternatief om de activiteiten te verplaatsen richting de zomer is wel besproken. “Maar het ontbreekt ons ook aan de tijd om dit nog te gaan organiseren.” Bij carnavalsvereniging d’ Olde Waskupen in ’s-Heerenberg liggen nog wel verschillende opties op tafel. “We zijn er nog niet uit”, zegt voorzitter Roel Dijkman. “We kijken naar alternatieven die op een bepaald moment nog kunnen plaatsvinden.” De carnavalsvereniging heeft afgelopen maand al wel een streep gezet door de pronkzittingen die in februari zouden plaatsvinden. Voor de carnavalsoptocht in het carnavalsweekend is veel onzeker. “Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat deze in enige vorm door kan gaan”, aldus Dijkman. Wel gaan d’ Olde Waskupen weer een ludieke carnavalskrant uitbrengen. “Vorig jaar telde deze negentig pagina’s. Een week voor carnaval zal deze weer in ’s-Heerenberg worden verspreid”, zegt Dijkman.

Meer activiteiten afgelast
Ook op andere plekken in de Achterhoek zal het carnavalsseizoen in sterk afgeslankte vorm gaan plaatsvinden. Zo gaat in Doetinchem deze maand het ‘Leutekums gala’ niet door en kijkt de organisatie nog naar alternatieve data voor de carnavalsactiviteiten. NCG De Vlearmuze uit Neede zette in november al een streep door het hele carnavalsseizoen. Ook daar kijkt de carnavalsvereniging of kleinschalige activiteiten met de dan geldende coronamaatregelen nog door kunnen gaan.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

Charlotte van de Kant | 28 nov 2022 15:54

Lees ook

Supporters De Graafschap maken statement

Supporters van De Graafschap zijn vrijdagavond de tribunes opgegaan van stadion De Vijverberg tijden...

Halfvasten Angerlo wil volgend jaar knallen

Voor het derde jaar op rij is er geen traditionele halfvastenoptocht in Angerlo, waar normaal gespro...

De Graafschap laat keuze bij het kabinet

De Graafschap hoopt de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht op vrijdag 11 februari voor publiek te kunn...

Jonge feestvierder weer naar discotheek

De afgelopen maanden was het feesten voor jongeren lastig door de geldende coronabeperkingen in het ...

Actie De Graafschap-supporters bij stadion

Enkele tientallen supporters van De Graafschap hebben vrijdagavond voorafgaand aan het duel met FC D...