Ulft, Netherlands

Carnavalsfeest opnieuw in afgeslankte vorm

Corona gooit wederom roet in het eten van carnavalsverenigingen in de Achterhoek. Ze voelen zich door de huidige coronamaatregelen genoodzaakt om een groot deel van de activiteiten voor het lopende carnavalsseizoen te schrappen of te verplaatsen.
Davie Klein Gunnewiek | 6 januari 2022 15:04 | Aangepast op 6 januari 2022 15:04
“Het was een lastige beslissing, waarbij we moeilijke knopen hebben moeten doorhakken”, zegt voorzitter Miquel Porskamp van carnavalsvereniging De Knunnekes in Groenlo. Net als vorig jaar gaan veel activiteiten niet door. Zo heeft de carnavalsvereniging onlangs besloten om het prinsenbal, de pronkzittingen en de carnavalsoptocht af te gelasten. “Voor wagenbouwers gaat er veel tijd zitten in de voorbereiding en het bouwen van een carnavalswagen”, zegt Porskamp. “Je moet daarom op tijd een beslissing nemen of een optocht wel of niet door kan gaan.” Wel wil de carnavalsvereniging het campagnelied van dit jaar nog gaan lanceren, zal het magazine ’t Grolse Knunneke dit jaar bij inwoners van Groenlo op de deurmat vallen en kijkt de carnavalsvereniging nog naar andere alternatieven. “Zo zitten we te denken om iets ludieks met halfvasten te gaan doen”, zegt Porskamp. Op deze dag wordt gevierd dat de vastentijd halfweg is en dat Pasen in aantocht is. “Dit willen we doen in samenwerking met de horeca in Groenlo”, aldus Porskamp.

Vorige week maakte een carnavalsvereniging uit Prinsenbeek in Brabant bekend de optochten en activiteiten te verplaatsen naar het pinksterweekend, maar dat zien ze in Groenlo niet zo zitten. “Het is een feest dat in de winter moet plaatsvinden”, vindt Porskamp. Het alternatief om de activiteiten te verplaatsen richting de zomer is wel besproken. “Maar het ontbreekt ons ook aan de tijd om dit nog te gaan organiseren.” Bij carnavalsvereniging d’ Olde Waskupen in ’s-Heerenberg liggen nog wel verschillende opties op tafel. “We zijn er nog niet uit”, zegt voorzitter Roel Dijkman. “We kijken naar alternatieven die op een bepaald moment nog kunnen plaatsvinden.” De carnavalsvereniging heeft afgelopen maand al wel een streep gezet door de pronkzittingen die in februari zouden plaatsvinden. Voor de carnavalsoptocht in het carnavalsweekend is veel onzeker. “Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat deze in enige vorm door kan gaan”, aldus Dijkman. Wel gaan d’ Olde Waskupen weer een ludieke carnavalskrant uitbrengen. “Vorig jaar telde deze negentig pagina’s. Een week voor carnaval zal deze weer in ’s-Heerenberg worden verspreid”, zegt Dijkman.

Meer activiteiten afgelast
Ook op andere plekken in de Achterhoek zal het carnavalsseizoen in sterk afgeslankte vorm gaan plaatsvinden. Zo gaat in Doetinchem deze maand het ‘Leutekums gala’ niet door en kijkt de organisatie nog naar alternatieve data voor de carnavalsactiviteiten. NCG De Vlearmuze uit Neede zette in november al een streep door het hele carnavalsseizoen. Ook daar kijkt de carnavalsvereniging of kleinschalige activiteiten met de dan geldende coronamaatregelen nog door kunnen gaan.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Halfvasten in Netterden groter dan ooit: ‘Meer kan het dorp niet aan’

Halfvasten leeft in Netterden, dat staat als een paal boven water. Duizenden bezoekers kwamen zaterd...

Dit was carnaval 2024 in de Achterhoek!

Het carnaval leeft volop in de Achterhoek. Vanaf de prinspresentatie in Doetinchem tot aan de popver...

's-Heerenberg sluit carnaval traditioneel af met popverbranding

Na vier dagen hossen, sjoenkelen en feesten wordt het carnaval in ’s-Heerenberg dinsdag traditioneel...

Zonovergoten carnavalsoptocht tijdens Rosenmontag in Beek

In Vlègeldarp, zoals Beek en Loerbeek tijdens carnaval heten, is maandag de traditionele Rosenmontag...

Eibergen geniet van allereerste verlichte carnavalsoptocht

Voor de allereerste keer kon Eibergen genieten van een verlichte carnavalsoptocht die door de strate...

Carnaval in 's-Heerenberg flink op de schop, maar wel 'mokerdik'

Het carnaval in Waskuupstad, zoals 's-Heerenberg de komende dagen heet, barst vrijdagavond in alle h...