Ulft, Netherlands

Cabaretier Youp van ’t Hek neemt afscheid van geliefd Amphion

Foto: Bob Bronshoff
Voor de laatste keer staat cabaretier Youp van ’t Hek deze week in Schouwburg Amphion in Doetinchem met zijn afscheidsshow ‘De Laatste Ronde!’. De zeventigjarige Amsterdammer koestert warme gevoelens aan het theater, en ondanks Bryan Smeets ook aan De Graafschap.
Jasper Hazelaar | 14 maart 2024 13:44 | Aangepast op 14 maart 2024 13:44
“Ik heb hier altijd met ontzettend veel plezier gespeeld”, zegt Van ’t Hek, die deze week vier uitverkochte optredens geeft in het Doetinchemse theater. “Vroeger speelde ik nog in het oude schouwburgje, maar dat was een beetje op, een beetje klaar. Toen heb ik gezegd: ‘bouw maar een nieuwe, anders kom ik niet meer’. En toen hebben ze de nieuwe gebouwd, en daar is het ook altijd leuk. Ik hou van de mensen die hier wonen, het zijn goede relativerende mensen. En er is ook veel te lachen.”

Of het publiek anders is dan in het westen? “Het is het allerbeste publiek van Nederland, ik wil eigenlijk alleen nog maar in Doetinchem staan”, zegt Van ’t Hek met een kwinkslag. “Nee, maar het is goed volk, en ik speel hier heel graag.” Het definitieve afscheid bewaart de Amsterdammer echter voor Carré, in zijn thuisstad: “Ik heb daar bijna driehonderd keer gestaan, en dat leek me wel het theater om af te sluiten. Plus, het Amphion kon niet, dus ik heb Carré gekozen.”

Twijfels?
Twijfels over zijn aanstaande afscheid als cabaretier heeft Van ’t Hek niet: “Ik heb zelf twee jaar geleden besloten: als ik zeventig ben, stop ik. En zoals ik het in mijn show zeg, op een pak melk staat ook een datum, en dat moet je een beetje op tijd doorhebben. Het was ook een tip van Joe Biden en Harry Mens (op hogere leeftijd nog actief, red.), dus, wegwezen. En ik ga nog heel veel dingen doen: schrijven, dingen maken, en ik ga op reis.”

Bryan Smeets en het misgelopen kampioenschap
Vrijdagavond staat Van ’t Hek voor het laatst in het Amphion. Ongetwijfeld zal het verspeelde kampioenschap van zijn geliefde Ajax op De Vijverberg, in 2016, ook aan de orde komen. “Ik was erbij”, geeft Van ’t Hek aan, met een opvallend optimistische toon. “Toen heb ik gezien hoe de chauffeur de al opgeplakte kampioenssticker van de spelersbus van Ajax moest krabben. Ik heb daardoor ook wel een zwak voor De Graafschap. Heerenveen en De Graafschap zijn hartstikke leuk."

Lees ook

Drukte in Doetinchem, gemeente pakt wegen bij het centrum aan

Het verkeer in Doetinchem moet anderhalve week lang rekening houden met afsluitingen. In opdracht va...

Zadel breekt af tijdens fietsen in Doetinchem, man naar ziekenhuis

Een fietser is zondagmiddag in Doetinchem gewond geraakt bij een valpartij. Zijn zadel brak tijdens ...

Honderden zangers nemen met koren binnenstad van Doetinchem over

Een twintigtal koren van binnen en buiten de Achterhoek neemt volgende week zondag de binnenstad van...

Kop-staartbotsing tussen auto's op drukke kruising in Doetinchem

Twee automobilisten zijn zaterdagmiddag op elkaar gebotst bij een drukke kruising in de buurt van he...

Achterhoek negeert Haagse plannen en laat statushouders voorgaan bij sociale huur

Achterhoekse gemeenten passeren de plannen uit het landelijke hoofdlijnenakkoord en willen statushou...

Doetinchem controleert bij autobedrijven tegen ondermijning, enkele overtredingen

De gemeente Doetinchem heeft woensdag in het kader van de Week tegen Ondermijning in samenwerking me...