Ulft, Netherlands

Buurtbewoners bezorgd over komst coffeeshop aan Veemarkt

Buurtbewoners rond de Veemarkt in Doetinchem hebben donderdagavond hun zorgen geuit bij de gemeenteraad over de komst van een coffeeshop. De buurt, bestaande uit ongeveer 37 gezinnen, is bang dat de overlast door de komst van de coffeeshop zal toenemen en het woon- en leefklimaat aantast.
Davie Klein Gunnewiek | 7 december 2023 22:12 | Aangepast op 7 december 2023 22:12
Op dit moment zit er één coffeeshop in de gemeente, Diamond bij het centrum van Doetinchem. Doetinchem had een tweede coffeeshop aan de Varsseveldseweg, maar deze werd in 2017 door de gemeente gesloten. Er bestond een ‘ernstig gevaar’ dat de coffeeshop gebruikt zou worden voor criminele activiteiten. De burgemeester vindt een tweede coffeeshop in de stad wenselijk, omdat hij de straathandel ziet toenemen. Uit een loting, die in september plaatsvond, viel de keus op een pand aan de Veemarkt.

“We zijn niet blij met de komst van de coffeeshop”, zegt buurtbewoner Van Dijk. “Er is nu al best veel overlast op en rond de Veemarkt en we zijn bang dat het toe gaat nemen.” Daarbij heeft de buurtbewoner het over een steekpartij die in het verleden heeft plaatsgevonden, een airsoft granaat op de deur van een ondernemer en vrouwen die worden lastig gevallen tijdens het uitlaten van de hond. “We zijn bang dat er meer overlast bij komt door de coffeeshop”, aldus Van Dijk. “Los eerst deze overlast op, voordat er wat bij komt.”

Parkeerdruk en grote aantal bezoekers
Ook maakt de buurt zich zorgen over het aantal bezoekers aan de coffeeshop, het parkeren in de buurt van het pand en de straten eromheen. “Coffeeshop Diamond zit ook nog eens op loopafstand, zodat je twee keer vijf gram wiet kan halen”, aldus Van Dijk. “Die kan je ook nog eens vrolijk oproken bij de buurman, Café De Engelenbak.” Buurtbewoners vragen de burgemeester om de vergunning voor de coffeeshop nog niet af te geven en eerst te kijken naar andere locaties in Doetinchem.

Ruimte voor twee coffeeshops
De burgemeester snapt de bezorgdheid vanuit de buurtbewoners en is hierover ook al in gesprek geweest. “Aan de andere kant heeft de gemeenteraad in het verleden ook criteria opgesteld dat er in Doetinchem ruimte is voor twee coffeeshops. Argumenten om de vergunning niet te verlenen zijn dus heel smal en houdt juridisch ook niet stand”, aldus Boumans.

'Veiligheid neemt toe'
Als de coffeeshop er komt zal de veiligheid rond de Veemarkt alleen maar toenemen verwacht Boumans. “In de voorwaarden van de vergunning zal worden opgenomen dat de coffeeshop beveiligers en portiers moeten hebben. Ook zullen we als gemeente er actief op toezien of de vergunning op een juiste manier wordt nageleefd. We willen ervoor zorgen dat de buurt er op een goede manier kan blijven wonen en daar zullen we niet gemakkelijk aan voorbij gaan”, aldus Boumans.

De burgemeester verwacht dat vergunning ergens na de kerstvakantie verleend zal worden. Of de buurtbewoners de gang naar de rechter zullen maken bij het verlenen van de vergunning is op dit moment nog niet duidelijk.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Doetinchem|Coffeeshop|

Lees ook

Ruim 150 mensen oefenen crisissituatie bij Slingeland Ziekenhuis

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem houdt zaterdagochtend een grote crisisoefening om medewerker...

Verkeerschaos in Doetinchem na aanrijding op kruising met verkeerslichten

Een scooterrijder is donderdagavond gewond geraakt bij een aanrijding op de Oostelijke Randweg in Do...

Vitesse-fan krijgt Doetinchemse schrikkeldagbaby

Donderdagochtend in alle vroegte werd Flore Lise geboren in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem....

Jurken met ‘De Kist’ en sigaren, De Graafschap verliest met Theo Vergeer een cultheld

De Graafschap-clubicoon Theo Vergeer is in de nacht van woensdag op donderdag op 69-jarige leeftijd ...

Vrachtwagens mogen weer door kern van Etten en Terborg rijden

Vrachtwagenchauffeurs mogen van de gemeente Oude IJsselstreek weer door het centrum van Terborg en E...

Automobilist botst frontaal op boom bij binnenrijden van Doetinchem

Een automobilist is donderdagochtend frontaal op een boom gebotst in Doetinchem. De man is gewond ge...