Ulft, Netherlands

Burgemeester De Vries ‘te oud’ voor definitieve rol, maar blijft als waarnemer

Harry de Vries kan in ieder geval tot november 2023 door als waarnemend burgemeester van Montferland. De vertrouwenscommissie van de gemeente wilde hem het liefst voor een volle zesjarige termijn vastleggen, maar daarvoor is de 66-jarige bestuurder ‘te oud’.
Jasper Hazelaar | 16 december 2022 13:09 | Aangepast op 16 december 2022 13:09
“Als we morgen een sollicitatie zouden moeten doen voor een definitieve burgemeester, dan zou hij met stip op één staan als mijn kandidaat”, zegt Els Rutting, voorzitter van de Montferlandse vertrouwenscommissie. De Vries werd na een roerige politieke periode in oktober 2021 aangesteld als waarnemer in de grensgemeente. Hij moest de rust herstellen nadat zijn voorganger Peter de Baat vertrok. “Ik kan alleen maar zeggen dat hij daarin heel goed is geslaagd”, zegt Rutting. “Het is een absolute verbinder die Montferland past als een jas. Hij doet het geweldig.”

De Vries staat zelf ook open voor een langer verblijf in Montferland, maar waarom wordt hij dan niet voor een volle zesjarige termijn aangesteld? “Dat is gewoon door de leeftijd, dat maakt het onmogelijk”, zegt Rutting over een definitieve aanstelling van de 66-jarige De Vries. Ook het vooruitzicht van de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 speelt mee. “Dan zou hij net weggaan op het moment dat we met een nieuwe raad zitten”, aldus Rutting. “Het is een zakelijke afweging geweest.”

‘Doel heiligt de middelen’
In de praktijk betekent het dat het waarnemerschap van De Vries elk jaar opnieuw kan worden verlengd, als de commissaris van de Koning en het ministerie daar ook groen licht voor geven. “Het doel heiligt de middelen”, zegt Rutting over dat omslachtige proces. “Ons doel is dat we hem willen houden omdat hij heel goed functioneert en goed bij Montferland past. Dan moet het je wat waard zijn om daar druk mee te zijn.”

Definitieve opvolger
Wel geeft Rutting aan dat er voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 een definitieve burgemeester moet worden gevonden. “Dat zou dan eind 2025 zijn, want we willen een nieuwe burgemeester ook tijd geven om te wennen aan de raad”, aldus de voorzitter van de vertrouwenscommissie. “Maar daar gaan wij niet over, de commissaris heeft uiteindelijk samen met de minister het laatste woord.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Burgemeester|Politiek|

Lees ook

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Onderzoek naar dakloosheid brengt 423 'Achterhoekers' in beeld

Doetinchem heeft in beeld hoeveel dak- en thuislozen er in de regio zijn, als voorbode voor nieuw be...

Vulcanus mag filters plaatsen, maar boetes blijven boven hoofd hangen

IJzergieterij Vulcanus krijgt van Doetinchem de ruimte om twee nieuwe schoorstenen te bouwen mét een...

Beveiliger op gemeentehuis van Berkelland vanwege 'agressief gedrag'

Sinds begin deze maand zet Berkelland een beveiliger in rondom raads- en commissievergaderingen in h...