Ulft, Netherlands

Burgemeester De Vries door het stof, wethouderskwestie Montferland ten einde

De Montferlandse burgemeester Harry de Vries ging bij de opening van de raadsvergadering donderdagavond door het stof. In een betoog probeerde hij alle brandjes die er de afgelopen tijd in de gemeente waren ontstaan te blussen met persoonlijke excuses.
Bart Sollman | 14 maart 2024 21:41 | Aangepast op 14 maart 2024 21:41
De Vries begon met het voorlezen van een uitleg met excuses over de wethouderskwestie. In een notendop, Raadslid Joost Gerritsen (Daadkracht) was een van de wethouderskandidaten tijdens de verkiezing begin dit jaar. Hij kreeg pas na zijn speech te horen dat hij niet benoembaar was wegens een integriteitskwestie. Hier komt De Vries in zijn pleidooi op terug: "Intussen is duidelijk dat er ten aanzien van de heer Gerritsen geen integriteitsrisico's zijn en dat de commissie van benoembaarheid wellicht tot een andere uitkomst was gekomen. Voor zover een andere indruk is ontstaan, betreuren wij dat zeer en bied ik de heer Gerritsen onze excuses aan."

Daar bleef het niet bij voor de burgervader. "Verder noem ik dat het ook erg ongelukkig is geweest dat de heer Gerritsen tijdens het uitspreken van zijn pitch nog niet op de hoogte was gesteld van de conclusies van de commissie benoembaarheid. Dat had anders gemoeten en dat hebben we niet goed aangepakt", aldus De Vries tijdens de openbare raadsvergadering. De woorden van de burgemeester werden afgesloten met een gezamenlijke verklaring van De Vries, Gerritsen en de griffier. Voor hen is met deze verklaring de zaak afgedaan.

'Ik dacht aan een staatsgreep'
Gerritsen zelf is blij met de openlijke excuses van de burgemeester, voor hem is het goed zo: "Ik ben zeer vergevingsgezind, ik hoop dan ook van harte dat de gekozen wethouder hetzelfde handelt als de wethouder die ik zelf had willen zijn." De eenpitter houdt zichzelf ook een spiegel voor. "Ik was de dagen en weken na de verkiezing kwaad, baldadig en opstandig. Ik was het vertrouwen kwijt en dacht zelfs aan dingen als een staatsgreep of militaire coup. Maar nu roep ik op tot een staakt-het-vuren, laten we samen aan teambuilding doen en al dat gekloot achter ons laten", zegt het raadslid vastbesloten.

Incidenten in de raad
Na het betoog over de wethoudersverkiezing waren er nog niet genoeg excuses voor de burgemeester, er is de afgelopen tijd nogal wat gebeurd in de gemeente. "Ik heb het afgelopen jaar geconstateerd dat onze raad wordt geteisterd door incidenten die voor een aantal van ons persoonlijk moeilijk te verteren zijn en hebben geleid tot verwijdering, boosheid, frustratie en grote teleurstelling", zegt De Vries. Hij ziet zelf ook dat de onderlinge relaties binnen de gemeenteraad op zijn zachtst gezegd beter kunnen.

De burgemeester noemde een aantal mensen specifiek. Zo bood hij zijn excuses aan aan de ontslagen wethouder Rob Mos, die nu voor Helder in de gemeenteraad zit. "Hij werd uiteindelijk het slachtoffer van een politieke, bestuurlijke crisis", aldus De Vries. De volgende in het rijtje was Henk Groote, de wethouder die zelf opstapte. De Vries: "Hij is op een manier vertrokken die hem pijn heeft gedaan en nog steeds doet." Als laatste noemde de burgemeester raadslid John Teunissen: "Hij voelt zich geschoffeerd door mijn optreden", waarbij hij doelde op het feit dat hij Teunissen beschuldigde van een integriteitsprobleem.

"Ik bied daarom mijn excuses aan voor het deel binnen deze incidenten waarvoor ik verantwoordelijk was", zegt De Vries, waarop hij opstond en alle betrokkenen persoonlijk de hand schudde."

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Gas geven en brommers kieken bij optreden Boer Harm op de Zwarte Cross

Nick Hermsen | Bart Sollman | 21 jul 2024 11:24

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

35 sollicitanten voor burgemeestersfunctie in Bronckhorst

Maar liefst 35 sollicitanten hebben zich gemeld bij de commissaris van de Koning om de nieuwe burgem...

Montferlanders kunnen helpen in zoektocht naar nieuwe burgemeester

Montferland zoekt een nieuwe burgemeester. De termijn van huidig burgervader Harry de Vries loopt to...

Bedrijf mag geen Oekraïners opvangen, maar buurman in identiek pand wel

Plotseling viel er in maart een brief op de deurmat bij RMS (Reyhan Meat Specialists) in ’s-Heerenbe...

Oekraïners in Nieuw-Dijk samen voor de buis voor het EK

Vol spanning is er maandag in het voormalige restaurant Steak'm in Nieuw-Dijk gekeken naar de wedstr...

Twee woningen volledig verwoest bij brand in Didam

De twee woningen die zaterdagmiddag in brand stonden aan de Smallestraat in Didam zijn volledig verw...

Extra onderzoek naar nieuw Zwembad Didam

De gemeenteraad van Montferland heeft besloten een extra onderzoek te laten doen naar de haalbaarhei...