Ulft, Netherlands

Bronckhorst start zoektocht naar nieuwe burgemeester, gemeente lijkt in trek

Foto: REGIO8
De nieuwe burgemeester van Bronckhorst hoeft niet per se overheidservaring te hebben. Wel moet hij of zij voor lange tijd willen binden aan de gemeente. Dit blijkt uit de profielschets van de toekomstige burgemeester die maandagavond door de vertrouwenscommissie is overhandigd aan de commissaris van de Koning.
Viggo Zweverink | 4 juni 2024 16:43 | Aangepast op 4 juni 2024 16:43
"Hij of zij moet in eerste instantie stressbestendig en empathisch zijn", zegt raadslid Marcel Westerink, namens de grootste partij Gemeentebelangen voorzitter van de vertrouwenscommissie. "Hij of zij moet ook in de samenleving staan, wij hebben 44 kernen. Je moet wel je gezicht laten zien op de kermissen en tijdens optochten." Commissaris van de Koning Henri Lenferink is verantwoordelijk voor het maken van een selectie van kandidaten en heeft duidelijke punten meegekregen: "Wat vanavond diverse keren naar boven kwam was een verbinder, een burgemeester die met iedereen om kan gaan."

Vanaf woensdag kunnen mensen solliciteren op de functie van burgemeester van Bronckhorst. De plattelandsgemeente hoeft zich volgens Lenferink geen zorgen te maken of er genoeg kandidaten zijn. Ook de andere Achterhoekse gemeenten krijgen meer aanmeldingen dan andere gemeenten in ons land. "Van 2014 tot 2017 zijn er een flink aantal procedures geweest. Daar zie je twee gemeentes uitspringen, Bronckhorst en Lochem", zegt de commissaris van de Koning. "Die zitten boven de zestig en zeventig aanmeldingen, de andere gemeenten hadden er meer dan twintig. Landelijk gezien is dat erg goed."

Stressbestendig
De voorzitter van de vertrouwenscommissie ziet dat er onderwerpen zijn die veel los maken in de Bronckhorster samenleving, zoals de komst van een asielopvang naast het gemeentehuis. Volgens hem moet de nieuwe burgemeester opgewassen zijn tegen mogelijke kritiek. “Ik hoop op een stressbestendige burgemeester", aldus Westerink. "Er zijn natuurlijk naast de zware onderwerpen ook genoeg andere dingen waar de nieuwe burgemeester zijn of haar werk in kan doen."

Intimidatie
Burgemeesters krijgen steeds meer te maken met intimidatie. Zo kreeg voormalig burgemeester Marianne Besselink dreigende berichten en brieven toegestuurd op haar privéadres. "Burgemeesters zijn steeds vaker de kop van Jut, ze krijgen vaak kritiek over zich heen", weet de commissaris van de Koning. "We moeten wel zeggen dat we dat in Gelderland minder zien en in de Achterhoek nog iets minder." Westerink deelt deze denkwijze: "Ik denk dat de druk van buitenaf groter wordt, maar dat merk je met name in de grote steden."

Drie weken
Kandidaten kunnen vanaf woensdag 5 juni drie weken lang solliciteren. In 2025 moet er dan een nieuwe burgemeester zijn. "Ik hoop dat er veel mensen gaan solliciteren op dit mooie ambt, want dat is het wel", aldus Westerink. "Het is een eer om als burgemeester Bronckhorst te kunnen dienen."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Spitfires-hit 'Links van Varsseveld' krijgt tweede leven door de Beatcrooks

De mannen van Beatcrooks en Hein Migchelbrink van The Spitfires hebben de krachten gebundeld en lanc...

Zwarte Cross bezoekers weer fris en fruitig door plons in zwembad

Honderden Zwarte Crossers namen zaterdag een frisse duik in het zwembad in Lichtenvoorde om wakker t...

The Dean en De Makelaar breken de Megatent af op de Zwarte Cross

Daan Boom en Tobias Camman, bekend van DE FOMO SHOW zetten de Megatent op zijn kop. Het duo treedt s...

Nijntje en de Big Ben denderen over de Zwarte Cross bij de erfgoedklasse

Van Nijntje tot de Moulin Rouge en van de Big Ben tot de Elfstedentocht, Het denderde allemaal over ...

Man (24) aangehouden voor brandstichting op camping Zwarte Cross

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 24-jarige man aangehouden die wordt verdach...

Drie caravans op camping Zwarte Cross afgebrand, enkele lichtgewonden

Bij een brand op de camping van de Zwarte Cross zijn vrijdagavond drie caravans uitgebrand, hierbij ...