Ulft, Netherlands

Bronckhorst sluit deur voor zoekend Doesburg niet op voorhand

Foto: REGIO8 (archief)
De openlijke flirt van de Stadspartij Doesburg om aan te sluiten bij de Achterhoek is ook binnengekomen bij de gemeente Bronckhorst. De Hanzestad heeft een onderzoek ingesteld naar de eigen toekomst omdat het steeds moeilijker is om op eigen benen te staan. Een mogelijke aansluiting wordt door de plattelandsgemeente niet gelijk afgeschoten.
Tim Rondeel | 16 april 2024 15:00 | Aangepast op 16 april 2024 15:00
"Over dit onderwerp is een goed gesprek altijd mogelijk", zo laat een woordvoerder van Bronckhorst weten. De gemeente geeft aan nu al een goede samenwerking te hebben met Doesburg. "We hebben goede contacten over zaken die spelen", beaamt de Bronckhorster woordvoerder. "Denk aan zorg, doorlopende wegen, onderwijs en economie." Als het aan de Stadspartij Doesburg ligt, de grootste partij in de Hanzestad met vijf van de vijftien zetels, wordt deze samenwerking dus intensiever door een aansluiting bij de Regio Achterhoek. Een gemeentelijke fusie gaat de grootste partij van Doesburg (nog) te ver. De Stadspartij wil alles op alles zetten om wel zelfstandig door te gaan.

Sommige andere partijen zien een gemeentelijke fusie juist als noodzaak, omdat het Doesburg niet langer lukt om financieel verantwoord op eigen benen te blijven staan. Gesprekken tussen de plattelandsgemeente Bronckhorst en Hanzestad Doesburg over een mogelijke samenvoeging zijn er nog niet geweest, toch wordt dit dus op voorhand niet uitgesloten op het gemeentehuis in Hengelo. Mocht het echt zover komen, zou Doesburg met 11.000 inwoners direct de grootste plaats in de plattelandsgemeente zijn. Groter dan kernen als Zelhem (8875), Hengelo (8500) en Vorden (7235).

Geen fusie, wel Achterhoek?
Dit lijkt echter ver weg, aangezien de grootste partij het nog niet ziet zitten. Een Doesburgse werkgroep is bezig met een onderzoek naar de toekomst van de gemeente. Over enkele maanden moet er een advies komen en dan volgt er voor de gemeenteraad van Doesburg een belangrijke keuze; blijven ze zelfstandig of is een fusie niet meer te voorkomen. En ook ligt er een keuze blijven ze lid van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen of stappen ze over naar de Regio Achterhoek.

Achterhoekse deur staat open
Eerder liet voorzitter Mark Boumans van de Regio Achterhoek weten open te staan voor nieuwe aanmeldingen: “We staan open voor alle gesprekken, maar we zijn niet op acquisitie.” Tijdens een treffen van alle lokale partijen in de Achterhoek was ook Stadspartij Doesburg aanwezig. Wellicht een voorbode voor meer.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees meer over:

Bronckhorst|Achterhoek|Doesburg|

Lees ook

Achterhoek negeert Haagse plannen en laat statushouders voorgaan bij sociale huur

Achterhoekse gemeenten passeren de plannen uit het landelijke hoofdlijnenakkoord en willen statushou...

Leegstaande pastorie in Hengelo wordt doorstroomlocatie voor statushouders

Bronckhorst wil de leegstaande pastorie van de Sint Willibrorduskerk in Hengelo inzetten om twaalf s...

Spreidingswet op losse schroeven, toch zet Bronckhorst plannen door

In het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB staat dat de Spreidingswet va...

Startschot vernieuwing Industriepark Zelhem gegeven, Bronckhorst zoekt meer kavels

Een stuk bedrijventerrein uit het begin van de jaren '60 in Zelhem wordt de komende tijd grondig ond...

Achterhoek hoopt op minister voor de regio in nieuw kabinet

Als het aan de Achterhoek ligt komt er in het nieuwe kabinet een minister van Regionale Zaken. Deze ...

Zelhemmers hopen wens Aalderink te verwezenlijken op plek opgegraven Lancaster

Als het Bert Schieven, Jan Wolsink en Gerrie Evers uit Zelhem ligt, komt er nog dit jaar een monumen...