Ulft, Netherlands

Bronckhorst pakt centrum Zelhem aan, Vitale Kernen 'ongelofelijk blij'

Bronckhorst wil beginnen met de herinrichting van het centrum van Zelhem om zo de toekomstvisie van de werkgroep Vitale Kernen Zelhem uit te voeren. Als eerste stap moeten de Smidsstraat en Magnoliaweg worden aangepast, hiervoor liggen de kosten op een kleine twee miljoen euro.
Tim Rondeel | 1 november 2023 13:51 | Aangepast op 1 november 2023 13:51
"Het moet een vriendelijk gebied worden waar voetgangers de boventoon voeren en auto's te gast zijn", aldus wethouder Wilko Pelgrom. Om verkeersbewegingen op de Markt en in de Smidsstraat te verminderen wordt het eenrichtingsdeel van de Magnoliaweg tweerichtings. Ook komt er meer groen in het gebied. In totaal liggen de kosten op 1,95 miljoen euro. Hiervan moet één miljoen euro uit de investeringsagenda komen, de overige kosten werden gedekt uit bestaande budgetten, onder andere het potje voor riolering.

De plannen komen voort uit de toekomstvisie voor 2030 die is opgesteld door de werkgroep Vitale Kernen Zelhem. "We zijn er ongelofelijk blij mee", aldus Bert Elschot namens de werkgroep. "Het heeft veel tijd gekost en nu blijkt dat de aanhouder wint. Het wordt veel en veel veiliger in Zelhem, en daar gaat het ons om." De inzet van de werkgroep Vitale Kernen Zelhem verdient een compliment volgens wethouder Emmeke Gosselink: "Het is hun toekomstvisie, en wij hebben het als gemeente overgenomen om het te gaan uitvoeren."

Volgende plannen liggen al klaar
Dat de gemeente nu wil beginnen met de aanpak van de Smidsstraat en Magnoliastraat, de winkelstraten van het dorp, kan de werkgroep alleen maar bekoren. "Het was zelfs een wens van ons", geeft Elschot aan. "We hadden ook de plannen voor de Markt al klaar, maar daar willen we mee wachten tot er duidelijk is wat er gaat gebeuren bij het Witte Paard." Op de plek van dit voormalige horecapand aan de Ruurloseweg komen mogelijk appartementen.

Blauwe zone
Volgens Elschot zijn de inwoners van Zelhem blij aangezien ze het zien als een van de gevaarlijkste wegen van het dorp. Ook de ondernemers kunnen volgens hem leven met de plannen, zo komt er een blauwe zone voor parkeren rondom de winkelstraten. "Nu staan er soms dagenlang auto's die niet komen om te winkelen", aldus het lid van de werkgroep.

Laatste Vitale Kern
Zelhem komt als laatste aan de beurt binnen het project Vitale Kernen. Eerder werden plannen in onder meer Steenderen, Vorden en Hengelo uitgevoerd. Het project met de vier grote dorpen uit de gemeente komt nu tot een einde.

Het voorstel zit november in de raad, mocht het worden aangenomen, wil Bronckhorst in december starten met het project.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal


Foto: REGIO8

Lees meer over:

Bronckhorst|Zelhem|Vitale Kernen|

Lees ook

Tbs geëist voor man die organist in Zelhem mishandelde

Het Openbaar Ministerie wil de 36-jarige man die vorig jaar augustus een organist in Zelhem aanviel ...

Landbouwsluizen als ‘negatief’ ervaren, Doetinchem hoopt dat Bronckhorst luistert

De gemeente Doetinchem hoopt dat Bronckhorst luistert naar de resultaten van het belevingsonderzoek ...

Geen botten gevonden bij onderzoek in Hoog-Keppel

Op de nieuwbouwlocatie aan de A.G. Noijweg in Hoog-Keppel is vorige week een archeologisch onderzoek...

Motorrijder gewond bij ongeval Zelhem

Een motorrijder is zondagmiddag gewond geraakt bij een ongeval op de Rondweg in Zelhem. De bestuurde...

Nieuwenhuis onderstreept keuze voor veldrijden met zijn beste seizoen ooit

Veldrijder Joris Nieuwenhuis zette zondag tijdens het WK Veldrijden in het Tsjechische Tábor een kro...

Zelhemmer Nieuwenhuis pakt zilver op WK veldrijden

Joris Nieuwenhuis is zondagmiddag tweede geworden bij het WK veldrijden, Mathieu van der Poel pakte ...