Ulft, Netherlands

 

Bronckhorst breidt steun voor inwoners uit

Woningeigenaren in Bronckhorst met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm komen in aanmerking voor een subsidie van maximaal 2500 euro om hun huis te verduurzamen. Ook wil de gemeente eigenaren van een midden- en kleinbedrijf (MKB’ers) meer ademruimte geven doormiddel van een extra lastenverlichting.
Rens van Schip | 24 november 2022 11:55 | Aangepast op 24 november 2022 11:55
Volgens de gemeente Bronckhorst komen steeds meer huiseigenaren en ondernemers financieel in de problemen, door stijgende energiekosten. Woningeigenaren met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm, kunnen vanaf 1 december aankloppen bij de gemeente voor de nieuwe regeling. Per huishouden geeft de gemeente 2500 euro subsidie voor isolatiemaatregelen of voor de aanschaf van zonnepanelen. Bronckhorst hoopt hierbij dat inwoners die in de knel komen, aan de bel trekken voor hulp. "We willen het laagdrempelig houden zodat inwoners snel een stap kunnen zetten", aldus wethouder Wilko Pelgrom.

Huishoudens die de energietoeslag hebben ontvangen, krijgen van de gemeente een brief met de nieuwe regeling. Daarbij wordt er ook gekeken naar ondersteuning met een energiecoach van de gemeente. Die samen met kijkt naar wat er mogelijk is, op het gebied van verduurzaming. De coach zal ook assisteren met het aanvragen van offertes, de woningeigenaar kiest hierbij zelf een aannemer of installateur.

MKB’ers
De gemeente Bronckhorst treft ook lastenverlichtingen voor eigenaren van een midden- en kleinbedrijf. Zo wordt de mogelijkheid voor de terugbetaling van de TOZO-gelden (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers), op aanvraag uitgesteld tot en met 31 december van 2023. Hetzelfde geldt voor de gemeentelijke belastingen, die ook op aanvraag later geïnd kunnen worden.

Steunpakketten
Deze maatregelen komen boven op de huidige energietoeslag en andere steunpakketten die de gemeente begin oktober aannam. De minimaregelingen worden tot het einde van dit jaar beschikbaar voor inwoners met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm. Ook worden de criteria voor het aanvragen van energietoeslag verruimd, dit gaat om een bedrag van 1.300 euro.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal
Foto: REGIO8

Meest gelezen

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

Charlotte van de Kant | 28 nov 2022 15:54

Lees ook

College Bronckhorst wil input van inwoners

Gemeentebelangen Bronckhorst, CDA en PvdA nodigen inwoners uit om mee te denken bij het maken van he...

Hoge gasrekening zorgt voor tijdelijke sluiting van Dorpskerk Ruurlo

De Dorpskerk in Ruurlo moet noodgedwongen de deuren vier maanden lang sluiten. De gasrekening van he...

D66-voorman Engels stopt als raadslid

D66-lijsttrekker Jan Engels stopt als raadslid in de gemeente Bronckhorst. De voormalig wethouder re...

Oude IJsselstreek zet Praotbus in voor hulp bij energietoeslag

Inwoners van Oude IJsselstreek kunnen in november terecht bij de Praotbus met vragen over de energie...

Ontroerende video van bakkerij na hoge energierekening

Door de energiecrisis dreigt een abrupt einde voor de bekende zaak Bakkerij Kaspers in het centrum v...

Anny's cactussen verhuizen naar Burgers' Zoo

De cactussen van Anny van der Meer uit Ruurlo verhuizen naar Burgers' Zoo. Wegens de stijgende energ...