Ulft, Netherlands

Bronckhorst breidt steun voor inwoners uit

Woningeigenaren in Bronckhorst met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm komen in aanmerking voor een subsidie van maximaal 2500 euro om hun huis te verduurzamen. Ook wil de gemeente eigenaren van een midden- en kleinbedrijf (MKB’ers) meer ademruimte geven doormiddel van een extra lastenverlichting.
Rens van Schip | 24 november 2022 11:55 | Aangepast op 24 november 2022 11:55
Volgens de gemeente Bronckhorst komen steeds meer huiseigenaren en ondernemers financieel in de problemen, door stijgende energiekosten. Woningeigenaren met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm, kunnen vanaf 1 december aankloppen bij de gemeente voor de nieuwe regeling. Per huishouden geeft de gemeente 2500 euro subsidie voor isolatiemaatregelen of voor de aanschaf van zonnepanelen. Bronckhorst hoopt hierbij dat inwoners die in de knel komen, aan de bel trekken voor hulp. "We willen het laagdrempelig houden zodat inwoners snel een stap kunnen zetten", aldus wethouder Wilko Pelgrom.

Huishoudens die de energietoeslag hebben ontvangen, krijgen van de gemeente een brief met de nieuwe regeling. Daarbij wordt er ook gekeken naar ondersteuning met een energiecoach van de gemeente. Die samen met kijkt naar wat er mogelijk is, op het gebied van verduurzaming. De coach zal ook assisteren met het aanvragen van offertes, de woningeigenaar kiest hierbij zelf een aannemer of installateur.

MKB’ers
De gemeente Bronckhorst treft ook lastenverlichtingen voor eigenaren van een midden- en kleinbedrijf. Zo wordt de mogelijkheid voor de terugbetaling van de TOZO-gelden (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers), op aanvraag uitgesteld tot en met 31 december van 2023. Hetzelfde geldt voor de gemeentelijke belastingen, die ook op aanvraag later geïnd kunnen worden.

Steunpakketten
Deze maatregelen komen boven op de huidige energietoeslag en andere steunpakketten die de gemeente begin oktober aannam. De minimaregelingen worden tot het einde van dit jaar beschikbaar voor inwoners met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm. Ook worden de criteria voor het aanvragen van energietoeslag verruimd, dit gaat om een bedrag van 1.300 euro.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal
Foto: REGIO8

Lees ook

Bronckhorst wil nieuwe 'kleinere' sporthal in Zelhem

Bronckhorst stapt af van het idee om Sporthal de Pol in Zelhem te verduurzamen en te renoveren en wi...

Bronckhorst vraagt inwoners mee te denken over nieuwe burgemeester

Bronckhorst vraagt inwoners om mee te denken over een nieuwe burgemeester. De opvolgster van Mariann...

Vitale Kern Zelhem gaat als zelfstandige stichting verder

Ondanks dat de oorspronkelijke samenwerking met de gemeente Bronckhorst is afgelopen, gaat de werkgr...

Vraagstuk windmolens blijft boven Bronckhorst hangen

De energietransitie in Bronckhorst staat voorlopig stil. De gemeenteraad stuurde wethouder Wilko Pel...

Aanpassingen aan oever in Bronkhorst moet zorgen voor verbeterd natuurgebied

Rijkswaterstaat wil de natuur in de Bronkhorsterwaarden aan de IJssel nabij het stadje Bronkhorst ve...

Nog geen besluit over windmolens in Bronckhorst, raad zet wethouder aan het werk

Bronckhorst kan voorlopig niet verder met de plannen voor grote windmolens langs de Oude IJssel bij ...