Ulft, Netherlands

Bredevoort reist de wereld rond met duizenden lichtjes

Na twee jaar is het evenement Bredevoort Schittert weer terug in het centrum van het vestingstadje. Dit jaar is het thema 'Reis om de wereld', waarbij het centrum van Bredevoort is verdeeld in vijf continenten.
Davie Klein Gunnewiek | 23 september 2022 16:45 | Aangepast op 23 september 2022 16:45
“Het Vestingspark wordt ontzettend mooi uitgelicht met verschillende bouwwerken door verschillende lampen, waardoor de natuur van het Vestingpark nog mooier tot zijn recht komt”, zegt voorzitter Tjitske Woordes van Bredevoort Schittert. Het park en de straten van Bredevoort zijn ingedeeld in verschillende werelddelen, waarbij de bouwwerken zijn aangepast op het desbetreffende werelddeel. “Mensen gaan bijvoorbeeld een groot Colosseum zien van 22 meter hoog, maar ook de Eiffeltoren, Golden Gate Bridgde en de sfeer van Azië”, zegt Woordes.

Bouwgroep Sprookjesgilde neemt de bezoekers mee naar de jungle van Zuid-Amerika. “Mensen zullen een aantal wilde dieren tegenkomen, maar aan het begin ook kleurrijke flamingo’s”, zegt Bart te Selle van de bouwgroep. “Als je wat verder doorloopt de jungle in zul je ook een vliegtuig tegenkomen dat is neergestort.” De bouwgroep is al maanden bezig met het bouwen van de lichttaferelen. “In Mei beginnen we te bouwen”, zegt Te Selle. “Als het wat mooier weer wordt kunnen we ook buiten gaan bouwen. We bouwen twee avonden in de week en soms op de zaterdag en dat wordt richting Bredevoort Schittert nog intensiever.”

'Nog niet een geoliede machine'
Woordes merkte dat de organisatie van het evenement dit jaar zeker niet vanzelf ging. “Sommige bouwgroepen waren eigenlijk meteen weer enthousiast en kwamen direct uit de veren. Terwijl andere bouwgroepen meer moesten werken om iedereen er weer bij te krijgen. Dan zie je ook dat het nog lang niet de geoliede machine is zoals voorheen”, aldus Woordes. Toch is de nieuwe voorzitter tevreden over het resultaat wat de bouwgroepen hebben neergezet.

'Hulp van heel Bredevoort'
Bredevoort Schittert komt voort uit de vroegere gondelvaart, waarbij de bouwwerken vaarden door de gracht. De huidige opzet van het evenement kent volgens de bouwgroepen meer voordelen. “Je hebt meer interactie met de mensen over wat je hebt gebouwd en gemaakt”, zegt Te Selle. “Iedereen vindt het dan ook leuk en dat bevalt ons heel goed.” De organisatie wil het evenement dan ook zeker de komende jaren op deze manier voortzetten. “Daarbij hebben we wel de hulp van heel Bredevoort nodig, want zonder hen kunnen we dit niet neerzetten”, zegt Woordes.

Lichtjes, muziek en vuurwerk
Bezoekers zijn op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 19.00 uur welkom. De lichtjes en de lichttaferelen gaan aan en sprankelen tot 22.30 uur. Om 21.30 uur wordt er elke avond een feestelijk vuurwerk afgestoken bij de Kruittorenstraat. Om 22.00 uur sluit Bredevoort Schittert de avond af met muziek en drankjes op het plein ’t Zand.

Foto: REGIO8

Lees ook

Politie rukt uit voor valse melding overval in Bredevoort

De politie is donderdagochtend grootschalig uitgerukt voor een melding van een overval in Bredevoort...

Kazachse volleybalsters zijn thuis in de Achterhoek

De teams van Turkije, Colombia, Servië en Kazachstan hebben tijdens de eerste fase van het WK Volley...

Broei bij silo van graanmalerij in Bredevoort

Bij een graanmalerij in Bredevoort is donderdagmiddag broei geconstateerd in een van de silo's. De b...

Motorclub BMC heeft bijna een eigen plek

Voor de motorrijders van toerclub BMC uit Bredevoort is er licht aan het einde van de tunnel, want h...