Ulft, Netherlands

Brandweer gaat de boer op voor aanpak stalbranden, Achterhoek bijt het spits af

Foto: REGIO8
Tienduizenden dieren zijn vorig jaar overleden bij een stalbrand. In de Achterhoek werden zeven boerenbedrijven getroffen, landelijk waren dit er 43. Het aantal branden is al jaren hoog en landelijke acties behalen niet het gewenste resultaat, daarom neemt de brandweer van Veiligheidsregio Noord-en Oost Gelderland (VNOG) het heft in eigen handen. Dit vraagt onder andere om een andere denkwijze bij de boeren.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 27 mei 2024 16:44 | Aangepast op 27 mei 2024 16:44
“Een ondernemer heeft soms veertig of vijftig jaar zijn bedrijf al en denkt: het is altijd al goed gegaan dus dat zou dan nu ook wel goed gaan”, schetst Bennie Hekkelman, adviseur brandveiligheid bij de VNOG. “Terwijl wij denken; die tijd is wat veranderd, er is meer elektronica in de stal, dat brengt meer risico’s met zich mee.” Bij Agrarisch Innovatiecentrum De Marke in Hengelo werd het project afgetrapt. Hekkelman hoopt met zo veel mogelijk agrarische ondernemers in gesprek te komen en tips te geven over onder andere de opslag van brandbare materialen, de stalling van werktuigen en bluswatervoorzieningen.

Brandweerman Martijn Kornegoor uit Wichmond ziet wat het doet met de boeren die getroffen worden door een stalbrand. “Het is natuurlijk altijd emotioneel voor diegene waar de stal afbrandt. Hun hele hebben en houwen brandt af. Voor ons als brandweermensen is het ook niet leuk, zeker als er dieren bij omkomen. Het heeft grote impact voor iedereen.”

Brandweerman en boer
Kornegoor is naast brandweerman ook boer. Volgens hem kunnen kleine aanpassingen in de bedrijfsvoering al een groot verschil maken: “Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, het is vooral een stukje bewustwording. Hoe voer ik mijn werkzaamheden uit en doe ik dat veilig? Waar zet ik mijn machines neer? Heb je je erf goed opgeruimd?”, somt hij vragen op die collega’s zichzelf moeten stellen.“

'Het mes snijdt aan twee kanten'
Ook de brandweer wordt geholpen met het project van de VNOG. Door het gesprek aan te gaan krijgen ze informatie over waterpunten op de boerenbedrijven. “Het mes snijdt aan twee kanten”, aldus Hekkelman. “De ondernemer krijgt een brandveilige organisatie en wij zien hoe de stal in elkaar steekt en kunnen dan maatwerk en nuttige tips geven.

Achterhoek beginpunt
Het plan wordt eerst uitgerold in de Achterhoek voordat het doorstroomt naar de hele veiligheidsregio Noord-en Oost Gelderland. Uiteindelijk moet het project landelijk zijn vruchten afwerpen. “Utopie is dat er geen stalbranden meer zijn”, laat Hekkelman weten. “We willen in ieder geval dat het aantal stalbranden minder zijn geworden en dat de ondernemer de brandweer weet te vinden, dat vinden wij heel belangrijk.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Meest gelezen

Ziekenhuis Emmerik failliet verklaard

Ruben Dales | 19 jun 2024 16:43

Lees ook

Petitie tegen komst asielopvang overhandigd aan Bronckhorst

De petitie van omwonenden van het gemeentehuis in Bronckhorst in Hengelo, waarin zij de gemeente vra...

Autobrand in Varsseveld, vuur vermoedelijk aangestoken

Op een parkeerplaats aan de Klaproosstraat in Varsseveld is een geparkeerd voertuig in vlammen opgeg...

Bronckhorst wil dat TenneT alsnog gaat saneren bij Langerak

De gemeente Bronckhorst wil dat netbeheerder TenneT alsnog de vervuilde grond tussen Langerak en Hum...

Amateurgolfers gaan voor hole-in-one bij Achterhoeks Open

Het golftoernooi Achterhoeks Open wordt steeds groter. Het toernooi dat plaatsvindt bij golfclub 't ...

Persoon uit auto bevrijd door brandweer na ongeval bij Didam

De brandweer heeft zondagavond een vrouw uit een auto moeten bevrijden na een ongeval op de N813 nab...

Auto vliegt in brand na aanrijding met ree.

Een opmerkelijk ongeval op de Groenloseweg tussen Meddo en Winterswijk. Een bestuurder botste zaterd...