Ulft, Netherlands

Bouwplannen op plek Domushuis brengen rust in Wehl

In een monumentale villa in Wehl, waar tot 2019 een opvanglocatie zat voor verslaafden en psychiatrische patienten van het Leger des Heils, komen appartementen. Na jarenlange overlast en intimidaties in het dorp zorgen de woningbouwplannen voor rust en opluchting.
Tim Rondeel | Davie Klein Gunnewiek | 26 januari 2023 16:54 | Aangepast op 26 januari 2023 16:54
“Eindelijk, dit is zeker goed nieuws”, zegt het Wehlse raadslid Ans Putman van de Partij voor Lokaal Maatwerk. “Het heeft lang genoeg geduurd.” Putman beet zich de afgelopen jaren vast in het dossier van de Domus, nadat ze in 2011 uit de fractie van de PvdA was gestapt vanwege de discussie rond de komst van de opvang. “De manier waarop de Domus destijds in Wehl gelanceerd werd verdiende niet de schoonheidsprijs”, aldus Putman. “Niemand wist ervan, zelfs wij als raadsleden niet.” Volgens Putman was het vragen om moeilijkheden: “Een zware doelgroep heeft hier jarenlang voor veel overlast gezorgd. Dat leverde ook veel angst op bij inwoners die in opstand kwamen.”

Er kwamen protestborden, een petitie en er werd door inwoners in 2018 geflyerd om te komen naar een beladen raadsvergadering over de Domus, die druk werd bezocht. Putman benadrukt dat Wehl nooit onwelwillend heeft gestaan tegen mensen die hulp nodig hebben. “Iedereen staat daar voor open, maar wel in goed overleg”, aldus Putman. “Laat de mensen erover meepraten en niet zomaar neerzetten zonder overleg, zoals is gebeurd bij de Domus. Dat kan niet.”

‘De beste oplossing’
Dat in het monumentale pand Huize Lamsweerde, en op het nabijgelegen schoolterrein, nu appartementen komen, stemt tot tevredenheid bij inwoners. “Als het dan toch leeg komt te staan, dan is dat de beste oplossing”, zegt een inwoner van Wehl. “Het pand is ontzettend mooi, dus het is geschikt om er appartementen in te maken.” Ook een andere inwoonster is blij dat het monumentale gebouw behouden blijft: “Er is natuurlijk een groot gebrek aan woonruimte. Fijn dat er hier nu wat gebeurd.”

Verloederen
Ook Putman juicht de plannen voor appartementen toe: “Het pand is aan het verloederen en dat is zonde. In Wehl zitten mensen te springen om een woning, dus ik denk dat het alleen maar goed is voor het dorp. Niet iedereen in de buurt zal tevreden zijn met de plek en het aantal woningen, maar ze zijn wel hard nodig.” Putman hoopt dat de buitenkant van het monumentale pand blijft zoals het is: “Mooier kan het hier in Wehl bijna niet worden.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Doetinchem|Wehl|Politiek|Domus|

Lees ook

De Graafschap wil langer door met Vreman als hoofdtrainer

De Graafschap wil dat Jan Vreman ook volgend seizoen hoofdtrainer is op De Vijverberg. Technisch dir...

Kaak en Büttner in basis De Graafschap, Seuntjens hakt knoop door

Alexander Büttner, Maas Willemsen en Lion Kaak staan vrijdagavond aan de aftrap in de uitwedstrijd v...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

Orion-volleyballers naar finale om landstitel na spannende serie

De volleyballers van Active Living Orion kunnen dit seizoen nog altijd de dubbel winnen. Na winst in...

Achterhoek omarmt De Graafschap Vrouwen als eerste shirtsponsor

Achterhoekse overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties omarmen het kersverse eerste divi...

Doetinchem vindt plek in Schöneveld voor gloednieuwe Basisschool Hogenkamp

Na jaren behelpen in een oud pand, is door de Gemeente Doetinchem een locatie gevonden voor een gloe...