Ulft, Netherlands

Bouw van Het Berkelhuis in Eibergen van start

Zorgorganisatie Dagelijks Leven is gestart met de bouw van Het Berkelhuis in Eibergen. De kleine woonzorglocatie voor mensen met een vorm van dementie komt op de plek waar eerder basisschool De Driesprong zat.
Serena Speet | 1 juni 2023 14:53 | Aangepast op 1 juni 2023 14:53
"Dat we een woonzorglocatie mogen openen op deze mooie plek vinden we geweldig", vertelt Judith Bunt, opstartmanager van Het Berkelhuis. De nieuwe woonzorglocatie van Dagelijks Leven komt aan de Beukenlaan, op de hoek van de Borculoseweg met de Lariksweg. "Dit is voor ons ook nog eens een toplocatie. Voorzieningen zijn dichtbij en het huis met grote tuin en open poort staat midden in een levendige buurt. Wij streven ernaar om de bewoners zo veel mogelijk deel uit te laten maken van activiteiten in de wijk. Op deze plek gaat dat perfect lukken." Dagelijks Leven heeft meer dan tachtig locaties in heel Nederland, waaronder ook in Winterswijk, Doetinchem en Varsseveld. Toch is er, met oog op de vergrijzing en krappe woningmarkt, volgens Anita Rietman, locatiemanager in Varsseveld, behoefte aan deze nieuwe locatie: "Er is genoeg vraag naar."

De nieuwe locatie opent februari 2024 de deuren, 21 bewoners kunnen dan hun intrek nemen in Het Berkelhuis. Omdat bij Dagelijks Leven het wonen en de zorg gescheiden zijn, is het volgens Rietman voor alle ouderen te betalen. "Dit is niet iets in het hogere segment", aldus de locatiemanager. "Mensen huren zelf een studio en de zorg wordt betaald vanuit de zorgindicatie. De huur is dusdanig laag dat iedereen het kan betalen, ook met alleen een AOW." Bewoners krijgen op de locatie 24 uur per dag gespecialiseerde zorg. Bunt benadrukt dat het geen gewone woonzorglocatie is: "We gaan uit van mogelijkheden in plaats van beperkingen. Zo werken we met professionele activiteitenbegeleiders die zorgen voor een zinvolle dagbesteding en worden maaltijden iedere dag vers bereid."

'Gewoon, als thuis'
Bewoners kennen op de nieuwe locatie veel vrijheid. "Bewoners mogen altijd helpen. Vinden ze het leuk om aardappelen te schillen of boontjes te doppen? Graag! Hebben ze zin om in de tuin aan de slag te gaan? Prima!", schetst Bunt. "Juist een keer géén zin om mee te doen met een activiteit? Geen probleem. Alles mag, niets moet. Gewoon, als thuis."

Personeelstekort?
Ondanks het nijpende personeelstekort in de zorgsector, kunnen ze bij Dagelijks Leven wel nieuwe locaties openen. "We hebben wel te maken met personeelsproblemen op bestaande locaties", zegt Rietman. "Maar op de nieuwe locaties lukt het tot nu toe altijd om het rond te krijgen."

Foto: Dagelijks Leven

Lees meer over:

Eibergen|Berkelhuis|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Obligaties moeten dorpshuis De Huve in Eibergen uit handen van projectontwikkelaar houden

Er ligt een bom onder het sociale en het culturele leven in Eibergen. Dorpshuis De Huve sluit per 1 ...

Mogelijke komst blauwe bak bedreigt voortbestaan muziekvereniging Euphonia

Muziekvereniging Euphonia uit Eibergen vreest voor het voortbestaan als de gemeente Berkelland geen ...

Honderd asielzoekers naar Eibergen, azc voor tien jaar in weiland

Berkelland gaat honderd asielzoekers, voor minimaal de periode van tien jaar, huisvesten in Eibergen...

Dit was carnaval 2024 in de Achterhoek!

Het carnaval leeft volop in de Achterhoek. Vanaf de prinspresentatie in Doetinchem tot aan de popver...

Eibergen geniet van allereerste verlichte carnavalsoptocht

Voor de allereerste keer kon Eibergen genieten van een verlichte carnavalsoptocht die door de strate...

Chalets verwoest door brand op camping in Eibergen

Twee chalets zijn zaterdag verloren gegaan bij een brand op een camping in Eibergen. De brandweer mo...