Ulft, Netherlands

 

Boumans rekent op spin-off The Passion

Meer dan twee miljoen kijkers zaten donderdagavond aan de buis gekluisterd om The Passion in Doetinchem te volgen. De gemeente trok in totaal 300.000 euro uit om het evenement naar de Achterhoek te halen, maar wat levert dat de omgeving op?
Davie Klein Gunnewiek | 15 april 2022 16:26 | Aangepast op 15 april 2022 16:26
Vorig jaar zomer werd Doetinchem benaderd door KRO-NCRV om The Passion naar de Achterhoek te halen. Na meerdere overleggen besloot de gemeente medewerking te verlenen aan het paasevenement. “We hebben als gemeente zelf drie ton in The Passion gestoken”, zegt burgemeester Mark Boumans. “Dit geld hadden we ook gereserveerd en er was groot politiek draagvlak voor." Het geld is onder andere gestoken in de kosten van de uitzending, ambtelijke capaciteit vanuit de gemeente en aanpassingen op enkele plekken in de stad. “Maar dat is het ons meer dan waard geweest”, vindt Boumans. Het ging de gemeente er niet zozeer om om de stad op de kaart te zetten, maar ook om te markeren dat corona voor een deel achter ons ligt. “We gaan een nieuwe tijd tegemoet waarin verbinding heel belangrijk is”, geeft Boumans aan. “We willen onze ondernemers weer een steuntje in de rug geven. Ik denk dat we daar in geslaagd zijn.”

Of de aandacht voor Doetinchem op landelijke televisie zich gaat terugbetalen, is volgens Boumans lastig te zeggen. “Ik denk van wel", aldus de burgemeester. "Ik heb veel collega’s in het land gesproken die ook als stad The Passion mochten organiseren en dan mag je echt wel verwachten dat er mensen gaan komen." De economische spin-off van The Passion is volgens de burgemeester lastig in de praktijk te meten. “Wat meet je wel en wat meet je niet?”, vraagt Boumans zich af. “Wie komt er alleen voor The Passion en wie niet? Als we in september nu eens met elkaar de balans opmaken, dan voelen we snel aan of het positief was of niet.”

'Prachtige ervaring'
Boumans kijkt trots terug op The Passion en de afgelopen week in de stad. “Ik denk dat Doetinchem en de Achterhoek mooi in beeld zijn gebracht”, vindt Boumans. “Daar ben ik echt blij mee.” Boumans keek zelf met genodigden en ondernemers naar de uitzending in theater Amphion: “Het was een prachtige ervaring op groot beeld en ik proefde een groot enthousiasme in de zaal toen locaties in Doetinchem werden herkend.” Als toetje staat Doetinchem tijdens Hemelvaart nogmaals in de schijnwerpers tijdens de eerste editie van The Passion Hemelvaart. “Dat wordt vast weer een mooie uitzending.”

Foto: KRO-NCRV

Lees meer over:

The Passion|

Meest gelezen

Bussen en treinen gaan vaker rijden in Achterhoek

Jasper Hazelaar | 5 dec 2022 13:33

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Serena Speet | Nick Hermsen | 2 dec 2022 15:04

Lees ook

Publiek blijft niet welkom bij The Passion

The Passion zal in april, ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen, zonder publiek plaatsv...

Doetinchem klaar voor 'toetje' op The Passion

Doetinchem was in april het decor van The Passion. Nu, zes weken later, komt er voor het eerst een v...

Eerste hoofdrollen van The Passion bekend

Acteur Soy Kroon speelt dit jaar de rol van Jezus in The Passion, Dennis Weening is te zien als Juda...

The Passion krijgt sportief vervolg in Doetinchem

De gemeente Doetinchem organiseert samen met Sport-ID en het Amphion Cultuurbedrijf op zondag 18 sep...

Doetinchem wil overlast The Passion beperken

De gemeente Doetinchem wil samen met ondernemers kijken hoe de overlast in de binnenstad beperkt kan...

Eerste scènes van The Passion opgenomen

De eerste scènes van The Passion zijn woensdagavond opgenomen bij kasteel Slangenburg in Doetinchem...