Ulft, Netherlands

Boumans niet tegen landelijk vuurwerkverbod, maar handhaving is issue

Het invoeren van een landelijk vuurwerkverbod krijgt niet volop steun vanuit de Achterhoek. Hoewel sommige burgemeesters zich op de vlakte houden geeft niemand aan uitgesproken voorstander te zijn van een verbod in heel Nederland, burgemeester Mark Boumans van Doetinchem staat er wel voor open.
Jasper Hazelaar | 10 januari 2023 15:40 | Aangepast op 10 januari 2023 15:40
“Wij zijn niet tegen een landelijk vuurwerkverbod”, aldus Boumans, die wel direct een kanttekening plaatst. “Mocht zo'n verbod er komen, dan vinden we het wel belangrijk dat de handhaving goed georganiseerd wordt.” Doetinchem kende in de Achterhoek de ‘kostbaarste’ jaarwisseling met een schadepost van meer dan zestigduizend euro. In de gemeente werden ruim 25 prullenbakken en verkeersborden vernield, ook zijn 22 straatkolken beschadigd door vuurwerk. Desondanks spreekt Boumans van een rustige nieuwjaarsnacht in Doetinchem. “Je zou bijna zeggen als vanouds”, aldus de burgemeester.

De Achterhoekse gemeenten geven zonder uitzondering aan dat de nieuwjaarsnacht rustig is verlopen. De politie en de ziekenhuizen bevestigden dit beeld eerder al. Zo werd er in de nacht geen enkel vuurwerkslachtoffer naar de spoedeisende hulp in Doetinchem gebracht. Wel is er ook op meerdere andere plekken schade ontstaan door vuurwerk. Zo werden er in Berkelland acht afvalbakken in Neede, Eibergen en Borculo vernield. In Montferland zijn elf prullenbakken, zeventien verkeersborden, het dak van een ontmoetingsplek en twee straatkolken vernield.

‘Beperking niet nodig’
Ondanks de vernielingen die elke jaarwisseling plaatsvinden, is de burgemeester van Berkelland tegen een landelijk vuurwerkverbod. “In Berkelland kennen we de traditie van een rustige jaarwisseling met beperkte schade”, aldus burgemeester Joost van Oostrum. “Er is dus geen aanleiding om op basis van die ervaring een landelijk vuurwerkverbod te bepleiten.” Die visie deelt de Aaltense burgemeester Anton Stapelkamp: “Vanuit openbare orde en veiligheid in Aalten is een verdere beperking niet nodig.”

Afstemming met Duitsland
In een landelijk gebied waar agenten al schaars zijn, voorziet ook burgemeester Harry de Vries van Montferland op het gebied van handhaving problemen: “Een landelijk vuurwerkverbod zal niet leiden tot minder agressie met oud en nieuw. Mij lijkt het goed als er ingezet gaat worden op de bestrijding van het illegale vuurwerk in internationaal verband.” Grensoverschrijdend denken vindt Boumans (Doetinchem) een absolute voorwaarde bij een verbod: “Er moet op Europees niveau dan goede afstemming plaatsvinden. Anders blijft er bijvoorbeeld via Duitsland veel vuurwerk binnenkomen.”

Halsema en Bruls
Landelijk gezien spraken onder meer burgemeesters Bruls (Nijmegen) en Halsema (Amsterdam) zich uit voor een vuurwerkverbod. In hun gemeenten gold rond de jaarwisseling al een lokaal verbod. Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk spreekt zich niet uit voor of tegen een verbod, maar ‘is van mening dat een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling alleen werkt als er één landelijke lijn wordt getrokken’. Marianne Besselink, burgemeester van Bronckhorst, geeft aan de richtlijn te volgen als er een landelijk verbod komt.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

Lees ook

Fietser gewond na aanrijding bij Aa-Strang

Bij een aanrijding tussen Dinxperlo een het Duitse Isselburg is woensdagmiddag een fietser gewond ge...

Geen gewonden bij aanrijding in Aalten

Twee auto’s zijn vrijdagmiddag op elkaar gebotst in Aalten. Bij het ongeval raakte niemand gewond.

N18 tijdelijk afgesloten door ongeval

Een vrachtwagen is donderdagmiddag op de N18 ter hoogte van Neede op zijn kant geraakt door een klap...

Automobiliste ramt boom nabij Hummelo

Een automobiliste is zondagmiddag uit de bocht gevlogen in het buitengebied van Hummelo. De auto is ...

Fietser aangereden op fietspad bij Zelhem

Een fietser is vrijdagochtend aangereden op een fietspad in het buitengebied nabij Zelhem. Hij is na...

Brand in vuilniswagen Doetinchem geblust

Bij afvalverwerkingsbedrijf in Doetinchem is dinsdagmiddag brand ontstaan in een vuilniswagen. De sc...