Ulft, Netherlands

Boer Abbink opgelucht dat alle koeien terug zijn op boerderij

Wim en Willy Abbink zijn opgelucht dat al hun pinken weer terug zijn na hun geruchtmakende ontsnapping in Varsseveld. De dieren kuierden vrijdag op hun dooie gemak door de Achterhoekse plaats. Willy is een dag na terugkeer van de laatste koe vooral blij dat ongelukken uitbleven, maar vraagt zich wel af waarom de dieren het hazenpad kozen.
Redactie REGIO8 | 15 mei 2023 09:26 | Aangepast op 15 mei 2023 09:26
In de nacht van donderdag op vrijdag braken de koeien los. Ze gingen aan de wandel en verspreidden zich over Varsseveld. In totaal braken 32 koeien los. Waarom de dieren zijn losgebroken, was zondag nog steeds onduidelijk. "Er moet iets gebeurd zijn waardoor ze compleet in de stress zijn geraakt", zegt Abbink bij Omroep Gelderland. De koeien zijn door meerdere schrikdraden gerend en dat is opmerkelijk: "Dat is verre van normaal, stroomdraden zijn vaak heilig. Het was een hele onnatuurlijke reactie, dus ik denk dat ze zich bedreigd voelden. Uiteindelijk zijn ze dus het dorp in gerend."

De koeien stonden al een paar weken buiten vertelt de boerin, ze waren dus al gewend aan het buiten zijn. Maar, "nu staan ze 's nachts weer allemaal op stal. Veel hebben enorme spierpijn en alleen diegene die echt kreupel zijn die mogen overdag weer naar buiten. En dan is de wei natuurlijk veel beter dan de stal."

‘Iedereen wilde wat doen’
Abbink weet nog dat het een rustige nacht leek. De koeien waren verdeeld over twee weilanden. Toch stond de politie in alle vroegte voor de deur. "Via onder andere het oormerk konden ze zien dat de koeien van ons kwamen. 'Als er maar niets ergs is gebeurd', dat was mijn eerste gedachte." Dorpsbewoners, boeren en de politie zijn druk bezig geweest om de loslopende koeien te vangen. "Die bereidheid die is er wel. Iedereen die kon helpen, wilde wat doen", vertelt de boerin.

'Oorzaak niet weten is frustrerend'
De politie kreeg meerdere meldingen door waardoor snel bekend was waar meerdere koeien zich bevonden. En dat maakte het vangen wel wat makkelijker. "Wij hebben een aantal keer op en neer gereden om alle koeien weer naar de stal te brengen. Uiteindelijk ben ik op de fiets gestapt op de laatste te zoeken."

‘Chaotische dagen’
"Het waren chaotische dagen, iets dat je zeker niet snel vergeet, maar gelukkig is het goed gegaan", vertelt Willy opgelucht. "Toch blijft het frustrerend dat de oorzaak niet te herleiden is. Ze hebben iets gezien wat ze niet kenden en dusdanig zijn geschrokken dat ze twee kilometer verder nog in galop waren."

Foto: Omroep Gelderland

Lees ook

Zolderbrand in Aalten, hoogwerker komt met moeite op locatie

Op de zolder van een woning in een woonwijk in Aalten is zondagavond laat brand ontstaan. De bewoner...

Automobilist schrikt van spin en botst op vrachtwagen bij Aalten

Een automobilist is vrijdagochtend op de zijkant terecht gekomen na een botsing met een vrachtwagen ...

Schuur flink beschadigd na brand in buitengebied van Gendringen

In een schuur bij een woning in het buitengebied van Gendringen is donderdagmiddag brand ontstaan. N...

Minderjarigen opgepakt voor gooien van stenen op auto's vanaf viaduct

Twee minderjarigen zijn door de politie aangehouden omdat ze vanaf een viaduct in Doetinchem stenen ...

Hakselaar uitgebrand op stuk land in buitengebied van Etten

In het buitengebied van Etten is dinsdagmiddag een landbouwvoertuig in vlammen opgegaan. De zwarte r...

Verkeer op snelweg A12 loopt compleet vast na ernstig ongeval bij Beek

Het verkeer tussen Arnhem en de Duitse grens op de snelweg A12 heeft enige tijd hinder ondervonden n...