Ulft, Netherlands

Blindengeleidehondenschool DCN in Kilder zoekt gastgezinnen voor pups

Bij de blindengeleidehondenschool DCN in Kilder kampen ze met een tekort aan gastgezinnen voor pups. Dat resulteert in langere wachtlijsten voor mensen die een hond nodig hebben.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 29 november 2022 18:26 | Aangepast op 29 november 2022 18:26
“Als je geen gastgezinnen hebt dan kun je hondjes fokken of aanschaffen maar je kunt ze nergens kwijt, dus heb ik ook geen honden in opleiding en is er niks", aldus Elly de Kuiper van DCN Geleidehonden uit Kilder. "Dus gast gezinnen zijn echt wel van heel groot belang, om door te gaan." Ingrid Welling is blind en heeft een blindengeleidehond. Ze hoopt dat haar huidige hond nog twee jaar bij haar kan blijven, maar door het tekort heeft ze zich nu alvast ingeschreven zodat de kans kleiner is dat ze zonder komt te zitten. "Ik heb inmiddels al mijn derde geleidenhond en ik ben er gewoon super blij mee", laat Welling weten. "Het zorgt ervoor dat ik zelf mobieler ben, het geeft me meer vrijheid en natuurlijk is een hond super gezellig."

Volgens De Kuiper zijn er meerdere redenen waarom mensen nu geen gastgezin worden, naast dat het afscheid nemen van de hond ook vaak genoemd wordt: "Ik denk dat mensen niet weten dat het bestaat en dat het kan, want dat is een reden die we heel vaak horen. Een ander probleem is dat je tegenwoordig tweeverdieners hebt. Je moet tegenwoordig allebei vaak werken om het hoofd boven water te houden en dan kan je ook geen hond nemen. Dus eigenlijk dat bij elkaar opgeteld maakt het moeilijk om gastgezinnen te vinden."

'Super geïnteresseerd'
Welling denkt dat het zijn van een gastgezin veel voordelen kan hebben, waarbij je niet beperkt wordt in het dagelijkse leven. "Als je een keer uit eten gaat, dan kan de hond gewoon met je mee. Ga je winkelen dan mag je de hond meenemen", schets de cliënt van DCN, die zelf ook als vrijwilliger werkzaam is in Kilder. "Je eigen netwerk wordt ook groter, mensen zijn vaak super geïnteresseerd en ze zijn toch heel erg nieuwsgierig naar wat je nou eigenlijk aan het doen bent en wat zo’n hondje eigenlijk voor werkt moet gaan doen."

'Hartstikke mooi'
Ze hoopt dan ook dat mensen zich zullen aanmelden om gastgezin te zijn, ondanks het afscheid nemen na een bepaalde tijd: "Als je in je hoofd houdt van, we hebben een puppy in huis en we doen het gewoon voor een heel goed doel dan is het alleen maar hartstikke mooi wat die mensen doen."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Blindengeleidehonden|Kilder|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Carnaval in Kilder is in zicht, lange nachten voor wagenbouwers

De deadlinestress loopt op bij wagenbouwers nu het carnaval is losgebarsten in de Achterhoek en Liem...

Fietsers onderuit op glad fietspad bij Kilder, meisje naar ziekenhuis

Meerdere fietsers zijn zondagavond onderuit gegaan op een glad stuk fietspad langs de Doetinchemsewe...

Ruiter valt van paard en raakt gewond in Kilder

Een ruiter is dinsdagavond van haar paard gevallen en gewond geraakt in Kilder. Het gebeurde in het ...

Aanhoudingen na fraude met pinpas in de Achterhoek

Na een tip van een getuige heeft de politie afgelopen weekend twee mannen uit Amsterdam aangehouden ...

Pluimveebedrijf Tomesen uit Doetinchem is Hofleverancier

Pluimveehouderij Tomesen is sinds woensdag een Hofleverancier. Burgemeester Mark Boumans van Doetinc...

Pauline Redlich uit Kilder genomineerd voor Shaking Tree Award

Pauline Redlich uit Kilder is genomineerd voor een Shaking Tree Award. Een award die mensen ontvange...