Ulft, Netherlands

Blijft Duitser naar coffeeshop komen als ze thuis kunnen blowen?

REGIO8
Vanaf maandag is het bezit en gebruik van wiet legaal in Duitsland, zij het met spelregels. De Oosterburen hopen daarmee onder meer de illegale handel aan te pakken en de kwaliteit van de softdrug te kunnen bewaken. Blijven de Duitsers nog vaste klant bij de coffeeshops in de grensstreek, als binnenkort ook speciale Cannabis Social Clubs de deuren openen?
Ruben Dales | 31 maart 2024 15:21 | Aangepast op 31 maart 2024 15:21
Voordat de Duitse wietclubs opengaan, wordt eerst het gebruik en bezit van wiet legaal gemaakt. Vanaf 1 april, Tweede Paasdag, mogen Duitsers maximaal drie planten kweken. Ook mogen ze maximaal 25 gram aan gedroogde wiet bij zich hebben, in huis gaat het om vijftig gram. Daarnaast wordt het gebruik in de openbare ruimte legaal, hoewel er wel spelregels gelden. Voor de openbare ruimte geldt een gebruiksverbod tussen 07.00 uur en 20.00 uur, dit geldt alleen in voetgangerszones. In Nederland daartegen wordt het bezit tot vijf planten gedoogd, terwijl je maximaal vijf gram op zak mag hebben.

Echt wiet kopen in Duitsland kan voorlopig nog niet. De eerste zogenaamde ‘Cannabis Social Clubs’ mogen vanaf 1 juli de deuren openen. Deze clubs moeten buiten woonwijken komen en minimaal tweehonderd meter van speelplaatsen en scholen af liggen. Een lid van deze club mag maximaal vijftig gram per maand afnemen. Tevens mag de wiet alleen in een wietzakje met een uitgebreide productomschrijving worden meegegeven. In Nederland mag je per coffeeshop maximaal vijf gram halen per dag.

‘Twintig procent uit Duitsland’
De coffeeshops in de Achterhoek zouden klanten kunnen verliezen als de nieuwe clubs in juli opengaan. Zo had de inmiddels gesloten coffeeshop ’t Rotterdammertje in Doetinchem een flinke groep klanten van over de grens. “Ongeveer twintig procent kwam uit Duitsland”, zegt voormalig coffeeshophouder Jan van der Heijden. Hij verwacht dat het aandeel Duitsers dat in Nederland wiet koopt, drastisch zal dalen: “Ik denk dat je dadelijk op een punt komt dat er nog maar vijf procent van de klandizie uit Duitsers bestaat.”

Scorpio
De huidige eigenaar van de coffeeshop in Ulft, Scorpio, denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen. “Er is nu geen reden tot paniek”, zegt de man, die zijn naam niet wilde geven. Hij verwacht zijn klanten te behouden. Op de vraag hoeveel procent van zijn klanten Duits zijn wil hij niet antwoorden: “Maar het zijn er genoeg.”

Duitsers blijven komen?
De Duitse bezoekers bij coffeeshop Scorpio in Ulft zijn nog niet erg enthousiast over de wietclubs in hun thuisland. “In Duitsland moeten ze het altijd zo moeilijk maken” verzucht een Duitse wietliefhebber over de legalisatie. “Het is door de strenge regels op een of ander manier ook weer niet gelegaliseerd.” Een andere gast geeft aan voorlopig nog wiet te kopen in Nederland: “Ik woon net over de grens, voor mij is het makkelijker om naar een Nederlandse coffeeshop te gaan”

Meest gelezen

Waaghalzen storten zich van metershoge schans naar beneden in Silvolde

Jasper Hazelaar | Viggo Zweverink | 13 mei 2024 14:30

Lees ook

Kookadvies drinkwater voor onder andere Didam en Wehl

In een drinkwaterreservoir in Ellecom is een lichte verontreiniging in het water aangetroffen. Viten...

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Meer groen, minder auto's, maar meer bezoekers; dat is kortgezegd het plan van de gemeente om de bin...

Mountainbiker kan gecrashte auto bij Varsseveld maar net ontwijken

Het had woensdagmiddag een stuk slechter af kunnen lopen op de weg tussen Varsseveld en Aalten. Na e...

Bijna kwart leden Ulftse Boys tegen fusie, SDOUC vrijwel unaniem voor

Bijna alle leden van de Ulftse voetbalclub SDOUC zijn voor een fusie met plaatsgenoot Ulftse Boys, d...

‘Beste Berkellanders, ik heb uw hulp nodig’

“Beste Berkellanders, ik heb uw hulp nodig.” Wat het indienen van een vriendelijke bedoelde oproep a...

PFAS in zwemwater bij Zelhem, 'spoedonderzoek' naar alle recreatieplassen

In de recreatieplas bij camping De Betteld in Zelhem is een verhoogde waarde van PFAS aangetroffen. ...