Ulft, Netherlands

Bestrijding eikenprocessierups in volle gang

Met de zomer op komst is het seizoen van de eikenprocessierups in de Achterhoek weer begonnen. In Oude IJsselstreek hebben ze na jaren van bestrijden het gevoel dat de plaag onder controle is en dat inwoners minder last krijgen van de irriterende brandharen van de rups.
Anna Weirath | 13 mei 2022 16:33 | Aangepast op 13 mei 2022 16:33
"Ik heb niet het idee dat het toegenomen is", vertelt wethouder Ria Ankersmit. "We hebben natuurlijk een tijd gehad waarin heel veel inwoners overlast en last hebben ervaren." Onder meer in de zomer van 2019 hadden veel Achterhoekers last van de eikenprocessierups. "De afgelopen jaren hebben we gezien dat de druk wat afgenomen is, we hebben het nu denk ik ook onder controle", aldus Ankersmit. "Wel hebben we het idee dat de rups er nu minder is." Over enkele weken komt de rups uit, waarna de brandharen vrijkomen. Daarom is het bestrijden nu al gestart. "Op het moment dat de blaadjes aan de bomen komen gaan de rupsjes eten", legt de wethouder het proces uit.

"Er wordt nu een biologisch middel gespoten, Xentari is dat", aldus Ankersmit. "Daar eet de rups dan van en vervolgens komt hij te overlijden, om het maar even netjes te benoemen." Volgens bestrijdingsbedrijf Wolterinck uit Beltrum hoeven mensen geen zorgen te maken dat ze last krijgen van het spuiten. "Het middel is alleen schadelijk voor de rups, niet voor vogels en ook niet voor mensen", vertelt uitvoerder Mark te Raa. "Het wordt ook gebruikt voor op de kroppen sla die in de supermarkt liggen."

Al tien jaar
Volgens Te Raa is de rupsenplaag ongeveer tien jaar aanwezig in de Achterhoek: "De rups komt oorspronkelijk uit Frankrijk." Bij de voetbalvelden van GVVV in Varsselder zijn woensdag de eiken preventief behandeld. De werkzaamheden zijn deze weken op verschillende plekken in de gemeente te zien. "Op plekken waar veel publiek komt zoals sportvelden, maar ook langs wegen waar veel fietsers komen, pleinen, peuterspeelzalen, scholen, enzovoort", aldus te Raa.

Geen overlast
Mocht de preventiebehandeling op enkele plekken niet voldoende zijn, kan er alsnog voor gezorgd worden dat er van de eikenprocessierups geen overlast komt. “Mochten er nog nesten voorkomen, zullen wij die weghalen. We kunnen ze inspuiten met een fixeermiddel, of we zuigen ze weg,” volgens te Raa.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Eikenprocessierups|

Meest gelezen

Politieauto in vlammen tussen Vorden en Hengelo

Redactie REGIO8 | 24 nov 2022 13:44

Anny's cactussen verhuizen naar Burgers' Zoo

Serena Speet | 24 nov 2022 10:04

Meerdere gewonden bij frontale aanrijding in De Heurne

Redactie REGIO8 | 23 nov 2022 09:26