Ulft, Netherlands

Berkelwandelaars willen uit Achterhoekse rivier kunnen drinken

Foto: REGIO8
Sinds zondag 26 mei lopen verschillende Duitsers en Nederlanders dagelijks een tocht langs rivier de Berkel om aandacht te vragen voor een schone rivier. De wandelaars hopen zelfs ooit uit het water te kunnen drinken en bieden daarom vrijdag, aan het einde van de wandelroute, een petitie aan verschillende instanties aan om het water schoner te maken.
Anton Adelaar | 4 juni 2024 17:16 | Aangepast op 4 juni 2024 17:16
De wandelroute begon in Duitsland in het brongebied van de Baumbergen. Dinsdag kwam de groep aan in Eibergen, in de gemeente Berkelland. Er is een vaste groep van vijf wandelaars. Iedere dag sluiten andere medestanders aan en lopen ze een tocht tussen de tien à twintig kilometer langs de rivier. "We willen elke dag de mensen rondom de Berkel ontmoeten en met hen dromen hoe die eruit zou zien als 'ie drinkbaar is", zegt initiatiefnemer Anne Leeflang.

Doel van de tocht: Berkelwater drinkbaar te maken. "We zijn allemaal afhankelijk van water. Kraanwater lijkt soms zo vanzelfsprekend, gezien het is geregeld door de Waterschappen en de drinkwaterbedrijven. Tegelijkertijd komen er allerlei situaties op ons af, zoals droogte of een lichte verontreinig in het drinkwater, waarbij we ons moeten voorbereiden dat het niet zo vanzelfsprekend is", legt ecoloog Li An Phoa uit die ook iedere dag meeloopt. Ze zet zich wereldwijd in voor schone rivieren en heeft al eerder meegedaan aan dergelijke initiatieven.

Kwaliteit onvoldoende
Sowieso is een gezonde Berkel van belang, meent Anky Spanjers van waterbedrijf Vitens. "Wij winnen als Vitens natuurlijk grondwater, dus niet het Berkelwater. Maar uiteindelijk staat het Berkelwater in verbinding met het grondwatersysteem. Op het moment dat de Berkel van goede kwaliteit is, is het grondwater ook van goede kwaliteit." Maar die kwaliteit is nu nog onvoldoende, blijkt uit onderzoek van de wandelaars. "Uit monsters bleek dat het water te veel fosfaat en nitraat bevat. En door de vele regens zijn riolen overgelopen waardoor er nu een sterke aanwezigheid is van E.coli bacteriën. Dat is niet de bedoeling", zegt Leeflang.

'Verklaring van de Berkel'
Vrijdag eindigt de groep in Zutphen waar op dat moment een Berkelconferentie, een dag voor alle gemeenten aan de rivier, plaatsvindt. De lopers bieden dan een 'Verklaring van de Berkel' aan waarin 'concrete stappen' staan gepresenteerd om het water in 2050 drinkbaar te maken. De verklaring wordt aangeboden aan verschillende partijen, waaronder drinkwaterbedrijf Vitens en Natuurmonumenten. Die organisaties hebben al aangegeven de verklaring te ondertekenen.

Drinkbaar rivierwater haalbaar?
Maar de grote vraag blijft: Is een drinkbare Berkel überhaupt wel haalbaar? "Het zou moeten kunnen", zegt Spanjers. "Maar daar moet wel veel voor gebeuren. Dan moet het water schoon worden en bijvoorbeeld geen meststoffen meer bevatten."

Het burgerinitiatief Drinkbare/Trinkbare Berkel wordt mede gesteund door de Euregio.

Lees meer over:

Berkelland|Eibergen|Grensnieuws|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Lees ook

Lokale partij in Berkelland verliest alle zetels, maar gaat toch door

De politieke partij is alle zetels kwijtgeraakt omdat raadsleden wegliepen, maar Gemeentebelangen Be...

Grote brand in Borculo legt oldtimer, schuur en overkapping in de as

De hulpdiensten zijn zaterdagmiddag uitgerukt voor een autobrand naar de Prinses Beatrixstraat in Bo...

Euforie ver te zoeken, maar Berkelland heeft weer een volledig college

Berkelland heeft weer een compleet college. Arjen Van Gijssel, Gerjan Teselink en Betsy Wormgoor wer...

Hoogleraar laakt onderzoek grensoverschrijdend gedrag Berkelland

Professor Michiel de Vries, als hoogleraar bestuurskunde verbonden aan de Radboud Universiteit in Ni...

Ontslagen wethouders van Berkelland blijven achter gewraakte actie 'staan'

De drie ontslagen wethouders in Berkelland lijken dinsdag na de politieke rel terug te keren. De gem...

Berkellandse raad wil ontslagen wethouders nu toch weer terug

Een nieuw hoofdstuk in de soap van de Berkellandse politiek is dinsdagavond geschreven tijdens de ra...