Ulft, Netherlands

Berkelland geeft groen licht voor vernieuwing van centrum Borculo

het Muraltplein
Het college van Berkelland heeft groen licht gegeven voor de plannen voor het vernieuwen van het centrum van Borculo. De gemeente stelt bijna 2,8 miljoen euro ter beschikking voor het project met de naam: Leef!
Serena Speet | 1 december 2022 10:33 | Aangepast op 1 december 2022 10:33
"Meer groen, aandacht voor stadshistorie en een autoluwer centrum", somt wethouder Arjen van Gijssel op. "Het hart van Borculo krijgt dankzij de plannen van Leef! een eenduidig karakter met ruimte voor ontmoeten, groen en klimaatadaptie." De Veemarkt, het Muraltplein en de Oude Haven in Borculo worden onder handen genomen, met als doel het revitaliseren van het Borculose centrum. De gemeente stemde in december 2020 in met het plan om het centrum te vernieuwen en stelde een budget van bijna 2,8 miljoen euro beschikbaar. De plannen zijn volgens de wethouder samen met ondernemers en inwoners uitgewerkt en lagen afgelopen zomer ter inzage. "De binnengekomen reacties zijn beoordeeld en waar mogelijk zijn de plannen aangepast", aldus de gemeente.

Een van de plannen binnen Leef! zijn de aanpassingen aan het Muraltplein rondom de kerk. De bestaande rijbaan aan de noordzijde van de kerk gaat verdwijnen en wordt ingericht als plein. Ook de huidige inrichting aan de zuidzijde van de kerk wordt aangepast. Daarnaast wordt de Oude Haven aan de Voorstad volgens de gemeente veranderd: "Dit wordt een locatie voor ontmoeten, water en historie." Parallel aan deze plannen zal de verkeerscirculatie in het centrum veranderen. Ook wordt het riool vervangen en komt er een gescheiden hemelwaterafvoer, zodat regenwater niet mee naar de waterzuivering, maar direct de grond of de Berkel in gaat.
Centrum heeft prioriteit
De werkzaamheden worden in verschillende fases uitgevoerd. In januari 2023 wordt gestart met de Veemarkt. De bevaarbaarheid van de Berkel is wegens gestegen prijzen doorgeschoven naar prio 2, wat betekent dat dit plan niet kan worden uitgevoerd binnen het budget en later aan de beurt komt. "Een eenduidig centrum krijgt prioriteit, evenals het creëren van pleinen, groen en water in de binnenstad", legt de gemeente uit. "Voor de bevaarbaarheid van de Berkel zal te zijner tijd opnieuw budget ter beschikking moeten worden gesteld."

Taskforce Leef!
De Taskforce Leef! is eerder in gesprek gegaan met ondernemers en inwoners om ideeën op te halen over het centrum. Die uitkomst werd aangeboden aan de gemeenteraad van Berkelland, die in december 2020 instemde met de vernieuwing van het centrum. Verschillende werkgroepen, bestaande uit inwoners en ondernemers uit Borculo, hebben deze plannen vervolgens uitgewerkt.

Foto: Gemeente Berkelland

Lees meer over:

Berkelland|Borculo|Centrum|

Meest gelezen

Gas geven en brommers kieken bij optreden Boer Harm op de Zwarte Cross

Nick Hermsen | Bart Sollman | 21 jul 2024 11:24

Bökkers, Keuper en Keizer slaan handen ineen voor optreden Zwarte Cross

Remco Geurts | Bart Sollman | 22 jul 2024 15:07

Lees ook

Lokale partij in Berkelland verliest alle zetels, maar gaat toch door

De politieke partij is alle zetels kwijtgeraakt omdat raadsleden wegliepen, maar Gemeentebelangen Be...

Grote brand in Borculo legt oldtimer, schuur en overkapping in de as

De hulpdiensten zijn zaterdagmiddag uitgerukt voor een autobrand naar de Prinses Beatrixstraat in Bo...

Geen blauwalg meer in Hambroekplas bij Borculo

De Provincie Gelderland heeft de zwemwaarschuwing voor de Hambroekplas in Borculo ingetrokken. Sinds...

Euforie ver te zoeken, maar Berkelland heeft weer een volledig college

Berkelland heeft weer een compleet college. Arjen Van Gijssel, Gerjan Teselink en Betsy Wormgoor wer...

Hoogleraar laakt onderzoek grensoverschrijdend gedrag Berkelland

Professor Michiel de Vries, als hoogleraar bestuurskunde verbonden aan de Radboud Universiteit in Ni...

Vijftien jaar cel geëist voor dood van Wico van Leeuwen

Tegen een dertigjarige verdachte is vrijdag vijftien jaar cel geëist voor de doodslag op Wico van Le...