Ulft, Netherlands

 

Berkelland gaat inwoners met financiële zorgen steunen

De gemeente Berkelland gaat met aanvullende maatregelen inwoners met financiële problemen de winter doorhelpen. Hoewel de gemeente verwacht dat de financiële situatie van inwoners begin 2023 zal verbeteren dankzij de maatregelen van het Rijk, wil Berkelland nu al iets doen.
Serena Speet | 26 oktober 2022 13:19 | Aangepast op 26 oktober 2022 13:19
"Voor veel inwoners is januari nog erg ver weg", aldus wethouder Betsy Wormgoor. De gemeente verwacht wegens de hoge energiekosten en de inflatie de komende wintermaanden een toename van het aantal inwoners dat het financieel niet meer redt. Een deel van de aangekondigde maatregelen vanuit het Rijk, waaronder financiële steun voor huishoudens rond het sociaal minimum, bieden vanaf januari verlichting. "Maar de problemen van de stijgende energierekening en inflatie beperken zich niet alleen tot de lage inkomens", vertelt Wormgoor. "Daarom zetten wij nu zelf een extra stap." Dat doet de gemeente door een tijdelijke uitbreiding van vroegsignalering, waarbij in een zo vroeg mogelijk stadium mensen met financiële problemen in beeld worden gebracht om hulp te kunnen bieden. Met de uitbreiding moet worden voorkomen dat financiële problemen ontstaan en verergeren.

De uitbreiding betekent dat alle inwoners met financiële zorgen nu in aanmerking komen voor de vroegsignalering van de gemeente, zonder dat er al sprake is van eventuele schulden. "Door deze tijdelijke uitbreiding kunnen we meer inwoners helpen en meedenken waar nog mogelijkheden liggen om de persoonlijke, financiële situatie te verbeteren." Zo kan per situatie gekeken worden of toeslagen volledig benut worden en is er aandacht voor besparingen op persoonlijk vlak, zoals overstappen van energieleverancier en stoppen met roken.

Maatwerkbudget opgehoogd
In de gevallen waarin de financiële situatie niet op een andere manier te verbeteren is, kan het maatwerkbudget worden aangesproken. De tijdelijke uitbreiding van de aanpak van vroegsignalering betekent ook dat het maatwerkbudget per direct wordt opgehoogd van 25.000 euro naar 100.000 euro. Dit budget wordt ingezet voor situaties waarbij geen andere oplossingen zijn. "Indien dit nodig blijkt, zullen we dat verder ophogen", laat het college weten.

Intensiever communiceren

"De groep inwoners met financiële zorgen is groot, maar tegelijkertijd durft niet iedereen hulp te zoeken. Daardoor kunnen problemen juist erger worden", aldus Wormgoor. "Het is daarom zo belangrijk om te weten dat er mensen zijn die je kunnen helpen." Om die reden gaat Berkelland inzetten op intensievere communicatie, naast het sturen van brieven gaat de gemeente ook naar de mensen toe: "Denk aan ambassadeurs in de buurt, het bezoeken van bestaande ontmoetingsmomenten en het gesprek op de markt, in de wijk en in de kernen."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Negen jaar cel geëist tegen vrouw die Ben doodreed

Davie Klein Gunnewiek | 14 mrt 2023 21:48

Lees ook

Eerste Parkinson-café van Berkelland geopend in Neede

Bij ontmoetingsruimte Het Filter op Natuurpark Kronenkamp in Neede wordt elke maand een speciaal 'ca...

Gekapte eikenboom wordt kunst in Berkelland

Veertien kunstenaars uit Berkelland hebben kunst gemaakt uit een twintig meter hoge eik die door de ...

René Nijboer uit Eibergen breekt voedselbank-record

René Nijboer heeft met zijn inzamelingsactie een recordopbrengst van €6.172,50 naar de voedselban...

Traditionele kerstbomeninzameling in Berkelland levert 1136 kerstbomen op

De traditionele kerstbomeninzameling in Berkelland heeft woensdagmiddag 1136 kerstbomen opgeleverd. ...

Noordijk in het teken van jaarlijkse slachtvisite

Noordijk staat zaterdag in het teken van de jaarlijkse slachtvisite, ook wel vetpriezen genoemd. Het...

TERUGBLIK - Burgemeester Van Oostrum schrikt van bedreigingen aan thuisadres

REGIO8 blikt in een eindejaarsinterview met burgemeester Joost van Oostrum terug op 2022 in zijn gem...