Ulft, Netherlands

 

Andra Weg uit Ruurlo gaat A12 blokkeren voor het klimaat

Zowel Farmers Defence Force als Extinction Rebellion gaan zaterdag naar Den Haag om te protesteren. Een van de klimaatactivisten die naar de stad komt om de A12 te blokkeren is Andra Weg uit Ruurlo, fractievoorzitter van GroenLinks Berkelland, die voor de tweede keer op persoonlijke titel afreist naar Den Haag.
Serena Speet | Nick Hermsen | 10 maart 2023 15:18 | Aangepast op 10 maart 2023 15:18
"Ik wil er niet staan, net als iedereen die daar staat, maar we merken dat we op een andere manier niet gehoord worden", aldus Weg. "Dan moet je af en toe burgerlijk ongehoorzaam zijn. Eind januari werd ze tijdens de wegblokkade opgepakt, ze besloot niet vrijwillig op te staan. "Uiteindelijk viel het mee en heeft een agent me omhoog getrokken", beschrijft ze haar arrestatie op 28 januari. "En ik ben toen wel netjes meegelopen, maar dat zijn allemaal grenzen waar je overheen gaat." Die grenzen opzoeken en overschrijden zorgt bij Weg voor enorme spanning voorafgaand aan de demonstratie. "Dat burgemeester Van Zanen het eigenlijk verboden heeft, daar krijg ik ook wel buikpijn van", vertelt Weg. "Eigenlijk denk ik dan 'ik ga maar niet', want ik vind dat doodeng."

Na enige twijfel besloot ze om toch naar Den Haag te gaan zaterdag. "Maar ik sta daar niet voor mezelf, ik sta daar voor de generaties na mij en dat haalt mij dan toch weer over de streep. Ook al geeft het echt veel stress." Naast actievoerder is Weg in het dagelijks leven fractievoorzitter van GroenLinks Berkelland. Maar vanuit die positie kan zij niet voor voldoende verandering zorgen. "Ik vind dat de politiek weer terug moet naar harde keuzes maken, want we zijn er voor onze inwoners", legt ze uit. "En dat lukt niet als politicus, dat merk je gewoon."

Andere benadering
Ook de boeren gaan zaterdag naar Den Haag. Waar activisten van Extinction Rebellion in grote getalen worden opgepakt tijdens de demonstraties, ziet Weg dat de boeren er vaak ongeschonden vanaf komen. "Ik snap wel het verschil in benaderen. Wij zijn een vreedzame beweging en bij ons zal het niet zo escaleren als er ingegrepen wordt", aldus Weg. "En zij hebben toch een andere uitstraling, alleen al door het materieel dat zij meenemen. Ik zou ook niet heel blij zijn als ik een grote trekker voor me zag staan als agent. Ik zeg niet dat het verschil er is, maar die indruk wordt wel heel erg gewekt."

Niet vastlijmen
Weg gaat zich niet vastlijmen of verzetten tijdens een arrestatie. "Ik blijf wel zo lang mogelijk", vertelt ze. "Je wil er zijn voor de mededemonstranten van jouw groep, dus ik zal wel een van de laatste zijn die in het busje gaat, maar ik loop wel vrijwillig mee."

Foto: Extinction Rebellion

Meest gelezen

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Grootste verkeersader van de Achterhoek gaat twee weken dicht

Charlotte van de Kant | Davie Klein Gunnewiek | 29 mrt 2023 15:20

Lees ook

Achterhoekse musea gaan toch niet open

Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten en Museum Villa Mondriaan in Winterswijk gaan woensdag toch ...

Ook Oost Gelre tegen landelijk stikstofbeleid

In Oost Gelre is dinsdagavond een motie aangenomen om in samenspraak met de provincie Gelderland, wa...

Winterswijk 'geschokt' door bedreigingen

Alle fracties in de gemeenteraad van Winterswijk scharen zich achter het college van B en W. Ook zij...

Eeuwenoud landgoed bij Vorden moet spons worden

Het eeuwenoude landgoed 't Medler bij Vorden krijgt een flinke renovatie om beter voorbereid te zijn...

Achterhoeks stel start restaurant in Arnhemse kerk

Bart Leussink en Janiek van den Broeck starten een hotel-restaurant in een voormalige kerk in Arnhem...

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Een vrachtwagen is maandagmiddag gekanteld langs de N312 in Ruurlo. Het voertuig was beladen met 23 ...