Ulft, Netherlands

Alsnog onderzoek naar woongemeenschap voor asielzoekers in Doetinchem

De gemeenteraad van Doetinchem heeft alsnog ingestemd met een haalbaarheidsonderzoek naar een woongemeenschap voor woningzoekenden en asielzoekers. Vlak voor de zomer werd het onderzoek nog door de gemeenteraad tegengehouden, omdat veel partijen het gevoel hadden niet genoeg te zijn meegenomen in het plan.
Davie Klein Gunnewiek | 29 september 2023 16:27 | Aangepast op 29 september 2023 16:27
In de woongemeenschap, die aan de Hamburgerbroeklaan tegenover het politiebureau in Doetinchem moet komen, moeten 150 woningzoekenden en 150 asielzoekers samen gaan leven. Het nieuwe woonproject moet er volgens de gemeente voor zorgen dat woningzoekenden sneller geholpen worden en biedt het daarnaast een mogelijkheid om structureel asielzoekers op te vangen. De huidige crisisnoodopvang voor ongeveer tweehonderd asielzoekers verdwijnt dit weekend.

Wel blijven veel partijen in de gemeenteraad kritisch en sceptisch. “Wij hebben eerder al onze twijfels geuit”, zegt fractievoorzitter Denny Lieberwerth van GroenLinks. “Of de aantallen niet te groot zijn en of we niet beter kunnen spreiden over de stad. Toch zien we ook de noodzaak en zullen we iets van actie moeten ondernemen.” Die noodzaak ziet Marcel Zaaijer van Gemeentebelangen ook, maar hij geeft de wethouder ook huiswerk mee: “Hoe wordt de veiligheid van de woningzoekenden en niet in de laatste plaats van de asielzoeker gewaarborgd?”

‘Doorstroming regelen’
Volgens de Partij voor Lokaal Maatwerk (PvLM) is er meer nodig om het project een kans van slagen te geven. “De doorstroming naar een andere woning moet goed geregeld zijn, want anders leidt het tot een negatief draagvlak voor dit project”, zegt Robert Ooms. “Dan krijg je met de kortste keren het verhaal: ‘zij krijgen wel een huis, maar onze kinderen grijpen steeds mis’.” Daar sluit de PvdA zich bij aan. “Vertel het eerlijke verhaal en haal de angst bij mensen weg dat zij onze huizen gaan afpakken”, zegt fractievoorzitter Maarten op de Weegh.

Grip krijgen
Marius Wijers brengt het landelijke standpunt van de VVD nogmaals naar voren: grip krijgen op de instroom van migranten. “Maar we beseffen ook dat we als gemeente een verantwoordelijkheid hebben in het opvangen van asielzoekers”, zegt Wijers. Wethouder Ingrid Lambregts is blij dat de gemeenteraad nu wel ‘groen licht’ geeft om het haalbaarheidsonderzoek uit te voeren: “De aanloop hiernaartoe is met hobbels en bobbels gegaan, maar ik vind het fijn dat er nu ook aandachtspunten worden meegegeven waar we rekening mee moeten houden.”

COA en Sité
Binnenkort wordt er een officiële overeenkomst tussen de gemeente, het COA en de woningcorporatie Sité Woondiensten ondertekend, waarna het haalbaarheidsonderzoek start. Gelijktijdig wordt met direct betrokkenen van de nieuwe woongemeenschap een participatieproces doorlopen. De oplevering van de huisvesting is voorzien voor medio 2026. Tot die tijd kijkt de gemeente naar een tijdelijke opvanglocatie voor ongeveer honderd asielzoekers, nadat de huidige noodopvang is gesloten.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Asiel|Wonen|Doetinchem|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Grens met Nederland is een van de sterkste punten van Duitse stad Bocholt

Anton Adelaar | Ruben Dales | 24 apr 2024 17:04

Lees ook

Volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland

De volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland. Draisma Dynamo werd vrijdagav...

Groen licht van burgemeester, Doetinchem krijgt tweede coffeeshop

Doetinchem krijgt binnenkort een tweede coffeeshop. Magic, zoals de wietzaak aan de Veemarkt gaat he...

Drie miljoen Rijksgeld voor woningbouw in Doetinchem

Doetinchem krijgt een Rijksbijdrage van meer dan drie miljoen euro om de woningbouw op het Laborijn-...

Nieuwe stap voor Slingeland Ziekenhuis, financiering definitief rond

De financiering voor de bouw van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis aan de rand van Doetinchem is defi...

Active Living Orion verliest, twee kansen over voor landstitel

Active Living Orion heeft de eerste kans om landskampioen te worden woensdagavond laten liggen. In d...

Schaapsherders krijgen nieuwe aanwas: 'Het zijn geen geitenwollensokkentypes meer'

Het is een bijzonder gezicht in Doetinchem, honderden schapen die de bermen netjes houden door het g...