Ulft, Netherlands

Alleenstaande vluchtelingen weer welkom op De Betteld

Camping de Betteld in Zelhem opent voor de derde winter op rij de deuren van een groepsaccommodatie voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Per 1 november komt er een groep van vijftig tot zeventig jongeren uit onder meer Syrië, Eritrea en Somalië naar Bronckhorst.
Tim Rondeel | 20 september 2023 10:43 | Aangepast op 20 september 2023 10:43
"Wij vinden het heel fijn om onze medemens te kunnen helpen", aldus campingeigenaar Gerhard Hobelman. "Het zijn kwetsbare en afhankelijke tieners en wij vinden het belangrijk om deze doelgroep te kunnen helpen. Uit sociaal-maatschappelijk opzicht vinden wij het fijn om een steentje bij te dragen." De campingeigenaar hoefde dan ook niet lang na te denken toen de vraag van de gemeente kwam. "Bij de eerste keer moest ik er wel lang over nadenken, bij de tweede keer al een stuk minder en nu bij de derde keer heb ik er helemaal niet over nagedacht."

De groep met alleenstaande vluchtelingen verblijft van begin november tot 15 april in Zelhem. Afgelopen winter verbleven vijftig jonge alleenstaande asielzoekers in de groepsaccommodatie. Oorspronkelijk zou dit tot eind maart duren, maar de gemeente kreeg van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) destijds de vraag of dit verblijf verlengd kon worden met een maand, voordat de tijdelijke bewoners werden overgeplaatst naar een locatie in buurgemeente Lochem. Voor de nieuwe samenwerking is de periode alvast uitgebreid tot april.

Blij met de buurt
De eerste vluchtelingen kwamen begin december 2021 naar de Zelhemse camping. "Het eerste jaar was een groot vraagteken, dan weet je nog niks en heb je geen ervaring", schetst Hobelman. "We zijn toen enorm verbaasd geraakt over de positieve reacties van de buurt, er werd zelfs een actie op touw gezet. Er hebben toen ook geen schokkende incidenten plaatsgevonden. Na het eerste jaar hadden wij de ervaring dat het heel goed te managen was en afgelopen jaar hadden wij dezelfde ervaring."

'Gave plek'
Ook van de tijdelijke bewoners kreeg de Zelhemse campingeigenaar de afgelopen jaren positieve reacties. "De jongelui zijn megadankbaar", laat Hobelman weten. "Je ziet soms hoe schrijnend het is op sommige plekken, bijvoorbeeld in Ter Apel. Hier kunnen ze rustig eten, slapen, naar school en leuke dingen met elkaar doen. Ze vonden het gewoon een gave plek."

24-uurs begeleiding
Hobelman stelt dat de begeleiding en het toezicht op dezelfde wijze doorgaat als in voorgaande jaren. De samenwerkende partijen zorgen dat de groep 24 uur per dag begeleiding en beveiliging heeft. "Ook de wijkagent heeft de afgelopen periodes een belangrijke rol gespeeld", vult Hobelman aan.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.

Foto: REGIO8 (archief)

Meest gelezen

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Grens met Nederland is een van de sterkste punten van Duitse stad Bocholt

Anton Adelaar | Ruben Dales | 24 apr 2024 17:04

Lees ook

Een persoon zwaargewond bij aanrijding in Halle

Twee automobilisten zijn vrijdagochtend hard op elkaar gebotst in het buitengebied van Halle. Een pe...

Omwonenden gemeentehuis Bronckhorst starten petitie tegen komst asielopvang

Omwonenden van het gemeentehuis in Hengelo zijn een petitie gestart waarin ze vragen om opnieuw te k...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Bronckhorst sluit deur voor zoekend Doesburg niet op voorhand

De openlijke flirt van de Stadspartij Doesburg om aan te sluiten bij de Achterhoek is ook binnengeko...

Olburgenaar Munneke benoemd als Officier in de Orde van Oranje Nassau

Marten Munneke uit Olburgen heeft zaterdag uit handen van minister Pia Dijkstra een hoge onderscheid...

Opvang in Doetinchem kostte in 2023 elke dag 187 euro per asielzoeker

De crisisnoodopvang (CNO) in Doetinchem kostte in 2023 omgerekend per asielzoeker 187 euro per dag, ...