Ulft, Netherlands

Agrariërs steeds meer gewend aan droogte

Agrariërs in de Achterhoek zijn steeds meer gewend aan de droogte, het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater door het Waterschap Rijn en IJssel heeft dan ook weinig invloed op agrariërs in de Achterhoek, dat laat LTO Noord weten. In de Achterhoek is het altijd al verboden geweest voor agrariërs om daarmee gewassen te beregenen.
Charlotte van de Kant | 29 juli 2022 11:11 | Aangepast op 29 juli 2022 11:11
“Agrariërs in de Achterhoek beregenen alleen met grondwater”, laat LTO Noord weten. “Als je het gewas wil laten groeien en/of groen wil houden, moet je beregenen. Zolang boeren kunnen blijven onttrekken uit grondwater kunnen ze ook blijven beregenen.” Toch maakt de belangenorganisatie zich wel zorgen over de aanhoudende droogte en is op dit moment voor alle gewassen de droogte een groot risico. Zowel aardappelen, groentegewassen, maar ook maispercelen en grasland beginnen droogteverschijnselen te krijgen. “Je zou een economische afweging kunnen maken van wat erger is, puur technisch lopen op dit moment alle gewassen risico.”

Voor de gewassen is het van belang dat er vanuit grondwater beregend kan blijven worden. “Als je naar aardappelen kijkt is het wel zeker dat er minder kilo’s geoogst gaan worden. Niet op elk perceel, maar waarschijnlijk wel op 60% van de percelen minder aardappelen. Daarnaast is het altijd al een teelt geweest waarmee je als akkerbouwer risico’s loopt.” LTO Noord geeft aan dat de telers/agrariërs inmiddels de droogte ook gewend zijn. “Het hoort er nu schijnbaar bij en de laatste jaren is er heel veel geïnvesteerd in allerlei soorten beregening/irrigatie.”

Regenval
“Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert.” Agrariërs zijn blij met alle regen die valt. “Als er een bui valt, betekent dat, dat er even een dag minder verdampt. Het gewas wordt weer even fris, maar het is uiteindelijk niet genoeg vocht om het gewas te laten groeien”, aldus LTO Noord.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Droogte|agrariër|Boeren|

Lees ook

Achterhoekse boeren voeren actie bij Provinciehuis in Arnhem

Tientallen boeren uit de Achterhoek zijn donderdagavond met trekkers naar het Provinciehuis in Arnhe...

Grote zorgen om de oogst van aardappelen door milieueisen

Aardappelboeren zitten met de handen in het haar. Vanwege strengere milieueisen moeten ze voor 1 okt...

Nieuwe machine zorgt voor kruidenrijk grasland in De Heurne

Kruidenrijk grasland is beter voor de biodiversiteit en houdt door de diepere wortels ook meer water...

Achterhoekse vlag bestaat deze week vijf jaar

De Achterhoekse vlag bestaat deze week precies vijf jaar. De vlag ontstond na een oproep van de Fees...

Ondanks regen stelt waterschap sproeiverbod in voor oppervlaktewater

Het is vanaf vrijdagmiddag verboden om water uit beken, rivieren, vijvers en sloten te halen. Ondank...

Droger dan normaal in de Achterhoek, maar nog geen sproeiverbod

Na een extreem natte lente is het in de Achterhoek na een aantal tropische dagen inmiddels droger da...