Ulft, Netherlands

Agractie wil dat boeren actie blijven voeren

De besprekingen van stikstofbemiddelaar Johan Remkes met natuur- en milieugroepen hebben Agractie hooglijk verbaasd. De vooraanstaande boerenprotestgroep heeft de boeren daarom opgeroepen actie te blijven voeren, terwijl agent Toon Ruiken waarschuwt niet te ver te gaan.
Domien Esselink | 16 augustus 2022 14:54 | Aangepast op 16 augustus 2022 14:54
Erik Luiten, één van de voormannen van Agractie, vraagt zich af waar het initiatief van Remkes vandaan komt. "Is dit de opdracht van de Tweede Kamer?", vraagt Luiten zich af. "Er zou met de boeren bemiddeld worden, maar nu wordt het in één keer wel heel breed getrokken. Nu zien we wel gebeuren waar het rapport van Remkes op uit zal draaien." Gaat de eigenaar van een boerenbedrijf in Aalten er dan vanuit dat de boeren er niets mee opschieten? "Exact. Ik denk dat we dan terug bij af zijn. Daarom doen we deze oproep om actie te blijven voeren."

Luiten wijst erop dat de acties van de boeren wel binnen de regels van de wet moeten blijven. Dus bijvoorbeeld geen blokkades maar 'stand stills', zoals de trekkers zichtbaar parkeren langs de (snel)weg of op lage snelheid over een rotonde rijden. Dat gebeurde recent ook in ’s-Heerenberg, nabij de Duitse grens. "Daarmee kunnen we al heel veel bereiken”, denkt de melkveehouder uit Aalten.

Verantwoordelijkheid bij boeren
De verantwoordelijkheid wordt dan wel expliciet bij de boeren zelf neergelegd, waarmee de kans bestaat dat ze over de schreef zouden kunnen gaan. "Interessant is de vraag hoe het kan dat een beroepsgroep, die zó gedragsgetrouw is en verantwoordelijkheidsgevoel heeft, soms over het randje kan gaan”, vraagt Luiten zich hardop af. “Ik keur het niet goed maar ik begrijp heel goed waar de emotie vandaan komt en waar de betrokkenheid in zit.”

‘Geen peil op te trekken’
Wat er wanneer en waar gaat gebeuren, is niet duidelijk. "Er valt geen peil op te trekken. Als een trekkergroep vandaag besluit vanavond op pad te gaan, dan doen ze dat", zegt de Achterhoekse 'boerenagent' Toon Ruiken, die na de oproep van Agractie contact heeft gezocht met Luiten. Ruiken gaat niet uit van harde acties: "Ik reken er op dat de boeren die meedoen zich normaal gedragen. Dan hoeft er ook geen politie aan te pas te komen."

‘Keihard opgetreden’
Wat als bij de acties de wettelijke grenzen worden overschreden? Ruiken: "Met keiharde acties als blokkades, het dumpen van afval en het in brand steken van hooibalen en autobanden, zijn we klaar. Dan wordt er keihard opgetreden. Als dat op het moment zelf niet kan, dan volgt er een strafrechtelijk onderzoek na de tijd."

Gunfactor
Farmers For Defense (FDF), een andere boerenprotestgroep, heeft (harde) acties opgeschort zolang de besprekingen met Remkes lopen. Agractie kiest dus voor een eigen strategie, met het risico dat de boeren de gunfactor verliezen mochten de acties uit de hand lopen. "Dat is een reëel risico dat we voor lief moeten nemen", zegt Luiten. "Bij zo'n forse sanering met sluiting van bedrijven wordt de sympathie bij de burgers van een lagere orde, dan staat het overleven met het bedrijf voorop."

Onderhandelingstafel
Luiten stelt dat de oplossing aan de onderhandelingstafel ligt: "Boeren zijn niet tegen de natuur en het gaat niet alleen om het woordje stikstof, dat is één element. Het gaat om veel meer, bijvoorbeeld ook over de droogte. Daarom moeten we het over de inhoud hebben. Het zal via gesprekken opgelost moeten worden."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Boeren|

Meest gelezen

Politieauto in vlammen tussen Vorden en Hengelo

Redactie REGIO8 | 24 nov 2022 13:44

Anny's cactussen verhuizen naar Burgers' Zoo

Serena Speet | 24 nov 2022 10:04

Meerdere gewonden bij frontale aanrijding in De Heurne

Redactie REGIO8 | 23 nov 2022 09:26

Lees ook

Protestvlaggen wapperen in de Achterhoek

De omgekeerde Nederlandse vlag wordt als vorm van protest steeds zichtbaarder op het platteland. Zo ...

Nieuwe maatregel om droge Achterhoek natter te maken

Het Waterschap Rijn en IJssel haalt met het initiatief 'elke druppel de grond in' alles uit de kast ...

Zwarte Cross in 'goed gesprek' met boeren

De Zwarte Cross is in goed gesprek met boeren over eventuele protestacties tijdens het evenement kom...

Sproeiverbod rond kwetsbare natuurgebieden

Het Waterschap Rijn en IJssel heeft een verbod ingevoerd op het oppompen van grondwater rond twee kw...

Bronckhorst verwijdert vlaggen van boeren

In het buitengebied van Zelhem zijn dinsdagavond honderden Nederlandse vlaggen ondersteboven opgehan...

Drenth spreekt met ongeruste boeren in Achterhoek

Gedeputeerde Peter Drenth ging donderdagavond op een boerderij in Geesteren in gesprek met boeren ov...