Ulft, Netherlands

 

Afsplitsing bij Berkellandse partij OBL/BBB

Raadsleden Bennie Morsink en Fred van der Holst stappen uit de Berkellandse politieke partij OBL/BBB en gaan samen verder in een nieuwe fractie. De reden is de samenwerking met de nieuwe raadsleden binnen de partij, die sinds dit jaar verbonden is aan de landelijke BoerBurgerBeweging.
Tim Rondeel | 4 juli 2022 10:09 | Aangepast op 4 juli 2022 10:09
Bij de gemeenteraadsverkiezing van maart groeide OBL, mede door de samenwerking met BBB, van twee naar vijf zetels en traden er drie nieuwelingen toe tot de raadsfractie. Hierdoor zag de partij zichzelf als serieuze coalitiepartner. "Enkele dagen na de verkiezingswinst moesten de leden van de vereniging OBL constateren dat er door de nieuw gekozen raadsleden een eigen weg werd gekozen", meldt voormalig fractievoorzitter Bennie Morsink bij Nieuws uit Berkelland. "Het ontbreken van fractiediscipline, zaken regelen zonder overleg en het wijzigen van het fractievoorzitterschap zijn hier slechts enkele voorbeelden van." De twee raadsleden geven aan de keuze van de informateur om OBL links te laten liggen door de onrust, te begrijpen.

Evelien Daalwijk, Bouke Winters en Eddie van de Steeg blijven formeel als OBL/BBB in de raad, tot grote verbazing bij het drietal. "We begrijpen niet dat Bennie en Fred zonder met ons in overleg te gaan op deze manier uit de fractie stappen", laat Bouke Winters, tot vanmorgen nog fractiegenoot van Morsink en Van der Holst, des gevraagd weten. Volgens de achterblijvende leden staat er in de verklaring van de uittreders onwaarheden. "Zo is er nooit echt geprobeerd ons wegwijs te maken", aldus Winters. "Er was vanuit het oude OBL geen goede structuur. Vergadering niet goed gepland, geen agenda, geen notulen of besluitenlijst. We moesten als nieuwe fractieleden het eigenlijk maar zelf uitzoeken."

Betreuren
De uittredende leden vinden het jammer dat het tot deze stap is gekomen. "Uiteraard betreuren we de gang van zaken ten zeerste", laat Morsink weten. "In de twaalf jaar dat OBL bestaat is er tussen de vereniging, leden, en raadsleden zeer constructief samen gewerkt." Volgens Morsink is de keuze niet alleen genomen in het belang van de vereniging OBL: "Uiteindelijk ook het beste voor onze kiezers en Berkelland." Ook de huidige leden van OBL betreurden de situatie: "Hopelijk gaan ze ons verder niet dwarsbomen en kunnen we met ze in de raad wel weer goed samenwerken."

'Nieuwe naam'
Morsink en Van der Holst vinden eigenlijk dat het drietal de naam moet teruggeven. Of dat zal gebeuren is nog maar de vraag. "Zo niet, maken we binnen een week de naam van de nieuwe fractie bekend", aldus Morsink.

Foto: Bas te Velthuis

Lees meer over:

fractie|gemeenteraad|raadslid|

Meest gelezen

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00

Lees ook

Buurt betwist omvang bouwplan Bumerhof in Winterswijk

Dat er woningen mogen komen op de hoek van de Horstweg en de Bumerweg in Winterswijk is niet de vraa...

Fractie Lokaal Belang Doetinchem gehalveerd na opstappen raadslid

Kaya van den Dikkenberg is binnen een jaar na de gemeenteraadsverkiezing uit de fractie van Lokaal B...

Mogelijk leegstand door bijstandsliefde in Berkelland

Berkelland start een pilot waardoor mensen in de bijstand een halfjaar op proef kunnen samenwonen zo...

Oud-wethouder met Morgen terug in politiek

Oud-wethouder André van Nijkerken maakt een opmerkelijke rentree in de lokale politiek in Winterswi...

Raadslid Oost Gelre doet open sollicitatie

Een bijzonder moment dinsdagavond tijdens de raadsvergadering in Oost Gelre. Raadslid Hans Scheinck ...

Scheinck blijft aan als raadslid voor OOG

Raadslid Hans Scheinck blijft aan als raadslid voor de Onafhankelijken Oost Gelre (OOG). Scheinck dr...