Ulft, Netherlands

Achterhoekse zorg slaat noodkreet

Ziekenhuizen, zorgorganisaties en andere partijen luiden de noodklok voor de zorg in de Achterhoek. Vanwege oplopende coronabesmettingen zijn er handen tekort, waardoor de druk volgens de organisaties in de gehele sector oploopt en personeel onder hoogspanning staat.
Tim Rondeel | 25 maart 2022 10:25 | Aangepast op 25 maart 2022 10:25
"Het ziekteverzuim is hoog, reguliere zorg gaat door en het aantal mensen met een zorgvraag neemt toe", aldus ziekenhuizen en zorgorganisaties uit de regio in een gezamenlijke statement. "Zorgverleners zetten samen de schouders eronder. Zij doen wat in hun vermogen ligt, maar kunnen niet voorkomen dat niet altijd de zorg geleverd kan worden die nodig is." Terwijl de samenleving weer opengaat en de coronamaatregelen zo goed als verleden tijd zijn, maken zorgorganisaties zich grote zorgen: "Het ziekteverzuim onder zorgverleners is op dit moment ongekend hoog en daardoor kan er minder zorg geleverd worden dan normaal. Dat signaal geven ziekenhuizen, huisartsen en organisaties voor verpleeg- en thuiszorg in de regio."

Zorgorganisatie Sensire moet zorghandelingen met 'pijn in het hart' uitstellen. "We horen vanuit het personeel ook dat ze op weg zijn naar mensen waar ze noodzakelijke medische zorg moeten leveren. Ze zien in een dorp dan drie deuren waarbij ze denken: 'daar had ik ook moeten zijn'", verzucht woordvoerder Arend Pleysier. "We kunnen de zorg niet leveren die we wel willen leveren." Bij het Slingeland Ziekenhuis zorgt het ziekteverzuim ook voor uitstel. "We hebben een aantal mensen moeten teleurstellen waarvan de operatie nu niet doorgaat", laat woordvoerder Saskia Steenbergen weten. "Het is erg moeilijk om de roosters rond te krijgen."

Help de zorg
De ziekenhuizen, huisartsen, GGD en andere zorgorganisaties in de Achterhoek vragen inwoners om hulp. "Waar je meest mee kan helpen is dat we er rekening houden dat er nog steeds een heel besmettelijk virus rond gaat", aldus woordvoerder Pleysier. Bij Sensire vragen ze daarnaast familie en naasten van bewoners en klanten of het mogelijk is om zelf te helpen bij de verzorging. "Mensen kunnen nu niet altijd meer gedoucht worden, dat komt snel in de knel", verklaart Pleysier. "Hierbij vragen wij of ze kunnen helpen."

Ziekenhuis vol met coronapatiënten
Voor verpleeg- en revalidatielocaties is de maximale capaciteit bijna bereikt en daardoor komt onder andere de uitstroom uit het ziekenhuis in de knel. Ook het maximale aantal coronabedden in de Achterhoek ligt vol. In het Slingeland zijn twaalf bedden beschikbaar voor coronapatiënten, maar volgens woordvoerder Steenbergen zijn er op dit moment zeventien patiënten opgenomen.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

Corona|

Meest gelezen

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Lees ook

Autopsie na onverwachte dood alpaca Witje

Bij de kinderboerderij in Didam hebben ze één van de twee alpaca’s moeten laten inslapen, n...

Duitse handelaar snapt niks van verbod

Eigenaar Hayo Wolff van de Duitse vuurwerkhandelaar Heron Fireworks heeft geen enkel begrip voor h...

Man gewond na frontale botsing in Groenlo

Twee auto's zijn vrijdagmiddag frontaal op elkaar gebotst in Groenlo. De bestuurder van een van de ...

Orion blijft koploper na winst op Lycurgus

Active Living Orion heeft zaterdagavond de topper tegen Abiant Lycurgus gewonnen. In de eigen Topspo...

Priklocatie Doetinchem klaar voor gebruik

De nieuwe vaccinatielocatie van de GGD Noord- en Oost Gelderland (GGD NOG) in Doetinchem vervangt va...

Didamse carnavalsgroep bouwt door

Dat carnaval door corona mogelijk in februari niet doorgaat, heeft er bij carnavalsgroep De Drietbuu...